Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 22.11.2009.

22:35

Sagmajster skoro spreman za Dakar

Jedini predstavnik Srbije koji je uspeo da završi Dakar Gabor Sagmajster bio je u Nemačkoj gde je sređivao motor za izazove koji ga očekuju u Argentini i Čileu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Da bi jedan vozač učestvovao na Dakaru, pored velike želje i novca potreban je i vrhunski pripremljen motor, na kojem će posle gotovo 10.000 kilometara stići do cilja. Na prvom učešću na najprestižnijem svetskom reliju Sagmajster nije imao puno sreće na KTM motoru, ali je za 31. izdanje relija dobio novi motor austrijskog proizvožača.

Da ne bi ponovo imao iste probleme kakvi su ga zadesili u januaru ove godine Sagmajster je odlučio da angažuje Nemca Kajzera Torstena, koji ima veliko iskustvo. Od trenutka kada je Torsten rastavio motor počele su finalne pripreme za novi Dakar.

Imam potpuno poverenje u Torstena, jer je takav utisak od prvog trenutka ostavio na mene, kako sam kročio u njegovu radionicu. Toliko samouvreneo zvuči, da stvarno odaje utisak da vlada materijom u potpunosti, jednom rečju pravi je profesionalac. Pored mog motora, koji će biti gotov za nekoliko dana, već je uradio KTM za Slovenca Mirana Stanovnika i Tinu Majer, a verujem da će, ako se Božo Ristić oporavi od povrede zadobijene u Tunisu, i bude učestvovao na Dakaru, ujedno i njemu održavati mašinu“, rekao je Sagmajster.

Vrlo je važno da motor podesi prema mojim potrebama, jer moram da istaknem činjenicu da se od većine klasičnih učesnika Dakara razlikujem po težini i visini. To čudo treba da izdrži mojih, recimo, 115 kilograma, a da se ne raspadne. Drugo, kako ove godine neću ići na ukrcavanje u Avr, trebalo je uraditi punomoćje, da Torsten ne bi imao problema u Francuskoj, a meni je preostalo da kupim šator, vreću za spavanje, podmetače i sve što odmah može da se ukraca sa motorom, na prekookeanski brod, ako nađem odgovarajuću veličinu“, dodao je Sagmajster.

Pored svih već navedenih stvari Sagmajster je sa Torstenom razgovarao i o crevu za gorivo, koje ga je sa Ristićem na prošlom Dakaru namučilo, proveri kablova ispod sedišta, montiranju muzeva (specijalne unutrašnje gume), šire zadanje gume, nameštanju ručke volana u odgovarajući položaj, promeni lamele zbog težine, kao i još nekim sitnicama koje mogu biti nepremostive prepreke u datom trenutku.

Na putu do Nemačke Sagmajster je svratio i do mesta Matinghofen u Austriji, gde je smeštena fabrika KTM, a to je iskoristio da dođe do svih stvari koje će mu biti neophodne u Argentini i Čileu, pored motora.

Bez tih stvari ne mogu da sačuvam živu glavu na ramenima, tokom vratolomija kroz Argenitinu i Čile. Do Nemačke se iz Srbije najbrže stiže preko Austrije, tako da smo direktno svratili do KTM fabrike, sa prodajnim salonom. Izbor je veliki, ali su veličine male, tako da sam kupio samo jaknu koja će mi služiti za slikanje, a nosiću prošlogodišnju, koja je još uvek u dobrom stanju. U svakom slučaju, već posle prvog dana, zbog ogromne prašine nije moguće prepoznati kakvu jaknu nosi bilo ko od takmičara“, rekao je Sagmajster.

Posle obavljenog posla u Nemačkoj Sagmajster je do Subotice putovao preko Ljubljane, što je iskoristio da se vidi sa Miranom Stanovnikom, slovenačkim predstavnikom na Dakaru. Motor na kojem će se Slovenac naći u Argentini i Čileu takođe će srediti Torsten, a obojica su uvereni da su napravili dobar izbor mehaničara.

Uveren sam da smo sa Torstenom napravili pravi izbor. Kada Kajzer budeo ukrcao motore u Avru, prvi deo posla će biti završen. Sada mi preostaje da još radim na finansijskom detalju, koji je neizostavna stavka. Fascinantno je koliko napora treba učiniti tokom samih priprema, i tokom takmičenja, da bi na kraju, svaki sledeći put poželeli da to ponovo uradite. Dakar je kompletno ludilo“, istakao je Sagmajster.

Ristić pod znakom pitanja

Pored Sagmajstera na prošlom izdanju Dakara učestvovao je i Božo Ristić, ali još uvek nije poznato da li će se i on naći na startu relija 2. januara u Buenos Ajresu. Ristić još uvek nije u potpunosti potvrdio učešće na najprestižnijem reliju na svetu jer je u Tunisu doživeo pad i tom prlikom slomio ključnu kost.

Zbog kratkog vremenskog roka i neophodnog perioda da se oporavi, Ristić je još uvek pod znakom pitanja, ali je aktivno učestvovao prilikom pregovora Sagmajstera i KTM-a, prilikom deponovanja 5.000 evra za kupovinu delova u pustinji. Ristić je svoje sve uplatio, jedino mu preostaje da se oporavi i krene put Južne Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve