Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 25.10.2009.

13:36

Leb šesti put WRC šampion

Pobedom na Reliju Velike Britanije, voženom u Velsu, vozač Sitroena Sebastijan Leb je osvojio šestu uzastopnu titulu šampiona Svetskog reli šampionata (WRC).

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Leb je pred poslednji reli sezone imao bod zaostatka u odnosu na Mika Hirvonena u Fordu, ali je sedmom pobedom u sezoni, a 54. u karijeri, upravo ispred Finca s jedinom bodom prednosti došao do rekordne, šeste titule, što nikome pre njega nije pošlo za rukom. Treće mesto na pobedničkom postolju u Britaniji zauzeo je Lebov klupski kolega Dani Sordo.

Francuz se od starta relija u Britaniji bio u vođstvu i tokom prvog i drugog dana je samo povećavao prednost, ali je Hirvonen tokom poslednjeg dana počeo da ga sustiže. Ipak, Finac je tokom pretposlednje etape naišao na čudne probleme, jer mu je vetar podigao haubu i bio je primoran da stane i izgubio je gotovo minut, i potom nije uspeo da nadoknadi to izgubljeno vreme. Leb je tokom poslednjeg brzinca opušteno vozio i reli je završio s prednošću nešto većom od minuta i tako je nastavio niz titula započet 2004. godine.

Trećim mestom u Britaniji Sordo je obezbedio i treće mesto u generalnom plasmanu ovogodišnjeg šampionata. Iza mladog Španca poslednji reli sezone završili su vozačl Sitroenovog junior tima Peter Solberg, ispred starijeg brata Heninga u Stobart Forda i njegovog klupskog kolege Metjua Vilsona, dok su bodove osvojili i drugi vozač Forda Jari-Mati Latvala i Konrad Rautenbah, još jedan vozač Sitroenovog junior tima.

Naredni Svetski reli šampionat počinje Relijem Švedske koji je na programu od 12. do 14. februara.

Konačan plasman Relija Velike Britanije:
1. Sebastijen Leb (Francuska) Sitroen 3:16:25.4
2. Miko Hirvonen (Finska) Ford + 1:06.1
3. Dani Sordo (Španija) Sitroen + 1:07.1
4. Peter Solberg (Norveška) Sitroen junior tim + 1:28.1
5. Hening Solberg (Norveška) Stobart Ford + 6:28.0
6. Metju Vilson (Velika Britanija) + 7:46.0
7. Jari-Mati Latvala (Finska) Ford + 12:11.9
8. Konrad Rautenbah (Zimbabve) Sitroen junior tim + 14:27.8

Generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Leb 93
2. Miko Hirvonen 92
3. Dani Sordo 64
4. Jari-Mati Latvala 41
5. Peter Solberg 35
6. Hening Solberg 33

Generalni plasman konstruktora:
1. Sitroen 167
2. Ford 140
3. Stobart Ford 80
4. Sitroen junior tim 47
5. Mančiz Ford 23

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve