Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 24.02.2013.

09:52

Na trci u Dejtoni povređeno 33

Najmanje 33 gledalaca i jedan vozač povređeno je tokom trke Nacionalne serije u Dejtoni, kada je automobil Kajla Larsona udario u zaštitnu ogradu.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Do nesreće je došlo 60 metara od linije cilja, kada je vodeći Rigan Smit pokušao da blokira Breda Keselovskog, a potom je usledio lančani sudar u kojem je učestvovalo još deset automobila.

Larson je bio jedan od vozača koji je učestvovao u incidentu, a njegovo vozilo je posle udara poletelo i udarilo u zaštitnu ogradu, a komadi olupine i gume su preleteli u gledalište. Sam vozač je iz udesa izašao nepovređen.

Zvaničnici trke su objavili da je dvoje gledalaca ozbiljno povređeno, 14-godišnji dečak, koji je u ozbiljnom, ali stabilnom stanju, i jedan čovek, koji je operisan zbog povrede glave opasne po život. Među povređenima je i vozač Majkl Anet, koji je prebačen u bolnicu zbog povreda grudnog koša i zadržan je na ispitivanjima.

Uprkos velikom incidentu, koji je mogao da ima znatno veće posledice, prestižna trka Dejtona 500 će biti održana po planu u nedelju. Na toj trci Denika Patrik će u istoriju kao prva žena koja će startovati sa pol pozicije na NASCAR trci.



Do pobede na subotnjoj trci, koja služi kao uvod za jednu od najpoznatijih trka na svetu, došao je Toni Stjuart.

Sve je moja krivica, krenuo sam da blokiram rivale i prihvatam krivicu. Ali, kada vidite zastavicu u Dejtoni, tako uvek reagujete, uradićete sve što je potrebno da bi prvi prošli kroz cilj. Ali, ovo nije bio moj dan. Nadam se da su svi povređeni dobro“, rekao je Smit, koji je na trci klasifikovan kao 14.

U Sjedinjenim Državama se, inače, retko dešava da gledaoci budu povređeni tokom neke trke, ali se to dešavalo u prošlosti. Poslednji takav incident desio se 2009. godine, kada je Karl Edvards udario u ogradu u Taljadegi i povredio devetoro navijača. Deceniju ranije, troje gledalaca je poginulo na trci Indycar serije u Šarlotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve