Nova vest
Auto-moto

Sreda, 27.01.2016.

11:26

Braća Stanojevići sadašnjost i budućnost motokrosa

Sezona iza nas u domaćem auto-moto sportu nije bila mnogo zanimljiva, ali su je bez sumnje obeležila braća Stanojević svojim titulama u motokrosu.

Izvor: B92, plumrace.com

Autor:B92, plumrace.com

Braća Stanojevići sadašnjost i budućnost motokrosa
plumrace.com

Stariji od braće Stanojević Mladen je osvojio duplu krunu, a mlađi Miodrag je broj svojih titula doveo do četiri, a takođe je osvojio i Zlatnu kacigu Moto saveza Srbije.

Miodrag je jedno od najvećih priznanja u srpskom moto sportu dobio zahvaljujući činjenici da je tri sezone uzastopno bio šampion, dva puta u klasi MX 65 i jednom u MX 85.

Sve to bi možda i bilo normalno da on trenutno nije tek učenik šestog razreda osnovne škole „Kosta Stamenković“ u Leskovcu. Od prvog dana kada je počeo da se bavi motokrosom, napreduje, kako na domaćoj, tako i istočnoevropskoj takmičarskoj sceni, a rezultati tome idu u prilog.

I pored činjenice da je u osnovi takmičar, Miodrag je kao i sve njegove kolege dečak, tako da vreme pre u pauzi i posle trke, koristi kako bi se što bolje zabavio sa konkurencijom. Na stazi konkurenti, u boksu drugari, odlika je koja krasi motokros u osnovnim klasama, što bi moglo da se ’prelije’ i na starije kolege, koje se ne tako davno imale isti princip ponašanja.

Što se tiče konkurencije ne plašim se, jer sam siguran u sebe i znam koliko mogu da izdržim u svojoj klasi kao prvak. Važan je fer-plej i korektan odnos na stazi, a neka najbolji i najspremniji pobedi. Takav pristup imamo svi u boksu počev od oca, preko strica do starijeg brata. Jedino nam je krivo što u našoj zemlji niko nema sluha za ovaj sport i ako je adrenaliski i rizičan“, jasan je Miodrag.

Start nove sezone Miodrag sa nestrpljenjem očekuje, a planovi su očekivano veliki.

U predstojećoj sezoni očekujem da me Moto savez maksimalno podrži, kako bih da što više napredovao u Istočnoevropskom šampionatu i na pravi način branio boje Srbije na Evropskom prvenstvu. Što se tiče domaćeg šampionata namera mi je da odbranim titulu u klasi MX 85 odnosno osvajanje pete titule, to mi je cilj koji me vodi, koji mi je zacrtan za ovu godinu“, rekao je mlađi Stanojević.

Na drugoj strani, u petoj sezoni aktivnog učestvovanja u Otvorenom šampionatu Srbije, Mladen Stanojević se domogao duple krune. Osvajanjem štitula u klasama MX 2 junior i MX 2 na najbolji mogući način krunisao je pola decenije bavljenja moto sportom. I, ne samo to, već je na jedini mogući način dokazao i pokazao konkurenciji da ume, vredi, može i zna.

Svi koji su barem jednom gledali motokros trku, sasvim sigurno znaju koliko je teško u jednom danu sesti dva puta na motor i voziti 25 minuta plus dva kruga, kako nalaže pravlnik takmičenja. U malom broju slučajeva sve bude idealno, počev od pripreme staze preko meto uslova. Ako nema prašine onda je u pitanju blato, a pitanje je šta je teže, da ne kažemo gore. Alio, Mladen se nije dao minule sezone iznenaditi, mada nije sve tako sjajno počelo.

Minulu sezonu startovao sam loše jer sam samo nedelju dana pre početka dobio novi motor Jamahu model 2014, tako da sam na prve dve trke imao određene probleme, ali smo to elegantno rešili, što bi se reklo u sedlu. Koliko god sa strane takmičenje u moto korsu možda izgleda jednostavno, daleko je od toga. Svaka promena utiče na vozača, a nova takmičarska sprava svakako nije mala promena. Jasno je da svi težimo da imamo što bolje pripremljen motor, ali se valja i uvozati u isti“, rekao je Mladen.

Kada su stvari došle na svoje mesto, put kao osvajanju prve titule šampiona za mlađanog Stanojevića bio je otvoren.

Drugu polovinu šampionata sam vozio svom snagom i punim gasom tako da su dobri rezultati bili neminovnost. Osvojio sam titulu šampiona u juniorskoj i u seniorsko MX2 klasi. Na taj način sam postigo najbolje rezultate što se može očekivati od takmičara. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima ispunio sam uslove i biću stipendista Ministarstva omladine i sporta za ovu godinu što će mi dodatno olakšati takmičenje“, jasan je Stanojević.

Do starta sezone, nije ostalo još mnogo vremena, a zbog starosne granice, Mladen će u aktuelnoj sezoni voziti samo MX 2 klasu i već ima zacrtan cilj.

Za ovu godinu naravno planiram da zadržim prvo mesto jer to mi je cilj koji me nosi. Vrhunski rezultati nisu došli sami od sebe, već sam ih ostvario pre svega zahvaljujući bezrezervnoj podršci moje porodice na čelu sa tatom i stricem i naravno tu je i moj mlađi brat Miodrag koji je takođe šampion u klasi MX 85. Mnogo odricanja je iza nas, ali sada imamo novi vetar koji će nas verujem pogurati do novih titula, ne samo u okvirima domaćeg šampionata, već imamo nameru da i u Istočnoevropskom pokažemo šta umemo, možemo i znamo“, poručio je Stanojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve