Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 23.10.2017.

19:28

Šest godina bez Simončelija

Pre tačno šest godina, 23. oktobra 2011. godine staza Sepang u Maleziji je odnela jednu od najupečatljivijih pojava u Moto GP svetu – Marka Simončelija.

Izvor: B92

Autor:B92

Šest godina bez Simončelija

Simončeli je nastradao u drugom krugu trke. Izgubio je kontrolu nad motorom sudario se sa Kolinom Edvardsom i Valentinom Rosijem.

Rosi je ostao na motoru, Edvards je pao, a Simončeli ostao da leži na stazi.

Na Sepangu crvena zastavica i brza reakcija lekarske ekipe, ali sat vremena kasnije Moto GP šampionat je ostao bez prepoznatljive frizure i osmeha 24-godišnjeg Italijana.

Kaciga je spala, a bez nje nije bilo mnogo izgleda da se takav udes preživi. Simončeli je rođen 20. januara 1987. godine. Debitovao je na 125 kubika pre 15 godina, dve godine je čekao na prvi trijumf, a šest godina posle debija je osvojio i titulu za Đileru u konkurenciji do 250 kubika 2008. godine.

Šest pobeda naredne godine nije bilo dovoljno za odbranu titule u srednjoj klasi, ali jeste za razmišljanje da se pređe u najjaču klasu u kojoj je dugo vladao njegov sunarodnik i prijatelj Valentino Rosi.

U kraljevskoj klasi je proveo premalo vremena. Debitovao je u Kataru 2010. godine i poginuo u Maleziji naredne godine. Nije uvek išlo idealno na stazi, ali je Simončeli i nakon pogibije ostavio iza sebe više tragova koji će ga večito čuvati od zaborava.

Broj 58 je povučen iz upotrebe, proglašen je legendom Moto GP, a staza u Mizanu danas nosi njegovo ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve