Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 11.10.2015.

07:53

Pedrosa i Rosi šokirali Lorenca u Motegiju!

Vozač Repsol Honde Dani Pedrosa trijumfovao je na Velikoj nagradi Japana, 15. trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi

Pedrosa je po kiši na stazi „Tvin Ring Motegi“ došao do prve pobede u ovogodišnjem šampionatu, a jubilarne, 50. u karijeri. Na taj način je nastavio neverovatan niz, pošto je od 2002. godine upisao barem po jednu pobedu u svakoj od sezona koje su sledile tada.

Drugo mesto, sa osam sekundi zaostatka, zauzeo je Valentino Rosi na Jamahi, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao njegov timski kolega Horhe Lorenco.

Velika nagrada Japana donela je mnogo uzbuđenja, a iako se činilo da će iz nje Lorenco izaći kao pobednik, Pedrosa je napravio veliko iznenađenje. Lorenco je vodio tokom dve trećine trke, dok je Pedrosa počeo da se budi u drugoj polovini i došlo je do velikog okršaja njih dvojice i ’Doktora’.

Lorenco je tokom većeg dela trke bio tri sekunde iza Rosija, kojeg je Pedrosa sustigao devet krugova do kraja, da bi vodeći potom počeo da gubi mnogo vremena. Vozač Repsol Honde je vrlo brzo pretekao i svog sunarodnika, a potom se brzo odvojio i rutinski priveo trku kraju, dok je Rosi iskoristio grešku timskog kolege i probio se na drugo mesto.

Na taj način, ’Doktor’ je ujedno povećao svoju prednost u generalnom plasmanu u odnosu na Lorenca na 18 poena tri trke do kraja sezone. Mark Markes je posle četvrtog mesta ostao bez ikakve šanse za odbranu titule.

Rosi je na kraju trke bio osam sekundi iza Pedrose, a tri i po ispred Lorenca, dok je Markes na četvrtom mestu bio van konkurencije za podijum. Najbolju četvoricu sledili su Andrea Doviciozo na Dukatiju, vozač LCR Honde Kal Kračlou i Bredli Smit na Jamahi ekipe Teh 3. Prvu desetoricu kompletirali su Kacujuki Nakasuga na Jamahi, koji je dobio specijalnu pozivnicu, Hektor Barbera na Avintiji i vozač Mark VDS rejsinga Skot Reding.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Australije na stazi „Filip Ajland“ već 18. oktobra.

Tok trke

Od starta je poveo Rosi, ali ga je Lorenco brzo pretekao i sledili su ih Pedrosa, Andrea Janone na Dukatiju, Doviciozo i Markes. Doviciozo je do drugog kruga pretekao Janonea i Pedrosu i krenuo sa napadima na Rosija, u odnosu na kojeg je Lorenco povećao svoju prednost. Lorenco je bio sve brži iz kruga u kruga, a Janone je najviše izgubio u prvim krugovima, pa je u trećem krugu bio sedmi, pošto su ga pretekli i Markes i stariji Espargaro.

Aleš Espargaro je, međutim, napravio grešku dva kruga kasnije i pao je na 18. mesto. Lorenco je tada bio oko tri sekunde ispred Rosija, koji je uspeo malo da se odvoji od Dovicioza, ali nedovoljno da bi bio siguran. Oko desetog kruga, ’Doktor’ je lagano počeo da smanjuje svoj zaostatak u odnosu na Lorenca, a trka je nedugo zatim bila gotova za Janonea.

Lorenco je brzo odgovorio na Rosijeva brža vremena, a u međuvremenu je Pedrosa pretekao Dovicioza i krenuo u poteru za ’Doktorom’, smanjujući razliku iz kruga u krug. Deset krugova pre kraja Pedrosa se našao tik uz Rosija, a imao je i ritam koji bi mogao da mu omogući da pretekne i Lorenca. Vozač Repsol Honde se devet krugova pre kraja našao ispred Rosija i krenuo u poteru za Lorencom, koji je počeo da gubi mnogo vremena.

Pedrosa je sedam krugova pre kraja krenuo u napad na Lorenca i odmah ga pretekao, a Rosi je bio samo osam desetinki iza. Dok je ’Doktor’ sustizao timskog kolegu, Pedrosa je obojici pobegao na više od sekunde, da bi Lorenco pogrešio pet krugova pre kraja pogrešio i prepustio drugo mesto Rosiju.

Do kraja trke, ni Rosi nije uspeo da odgovori Pedrosi, ni Lorenco ’Doktoru’, pa su je rutinski priveli kraju. Markes je bio bolji od ostalih, ispred Dovicioza, Kračloua i Smita. Prvu desetoricu kompletirali su Nakasuga, Barbera i Reding.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve