Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 08.10.2015.

10:57

Hejden napušta Moto GP, ide u Superbajk

Šampion kraljevske klase Moto GP šampionata iz 2006. godine Niki Hejden objavio je da će na kraju sezone preći u Svetsku superbajk šampionat.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images

Hejden, koji je svoju jedinu titulu osvojio 2006. godine, naredne sezone će braniti boje Ten Kate Honda.

34-godišnji Amerikanac, koji brani boje Aspara u najjačoj klasi, imao je velike probleme od početka sezone, čemu u prilog ide činjenica da je osvojio samo 13 bodova.

Zbog lošijih izdanja, pojavile su se spekulacije o tome da će se preseliti u Superbajk, pa vest koju je objavio pred trku za Veliku nagradu Japana u Motegiju nije iznenađenje.

Ovo je moja poslednja sezona u Moto GP šampionatu. Poslednje dve sezone nisu bile dobre, nisam ostvario rezultate da bih dobio vrhunski motor, a oduvek sam mislio da je Superbajk nešto što bih voleo da isprobam. Sviđa mi se trkanje u tom šampionatu i mislim da je to prava prilika za mene. Jeste da sam sve stariji, ali i dalje uživam u ovom sportu i to će biti novi izazov za mene, ali i šansa da uživam. Nedostajaće mi Moto GP, bio sam deo sjajnih timova, radio sam sa sjajnim ljudima, ali ništa ne traje doveka“, rekao je Hejden.

Hejden je u kraljevskoj klasi debitovao 2003. godine i od tada je vozio za Repsol Hondu, Dukati i Aspar. Svoju prvu pobedu ostvario je na „Laguna Seki“ 2005. godine, a tokom karijere je upisao ukupno tri trijumfa u 28 podijuma. Jedinu titulu osvojio je 2006. godine kao vozač Repsol Honde, kada je u direktnom okršaju pobedio Valentina Rosija.

’Doktor’ je bio Hejdenov timski kolega u Hondi i istakao je da će Amerikanac svima u Moto GP padoku mnogo nedostajati.

Velika je šteta za Moto GP što će izgubiti Nikija, jer je on odličan vozač i sjajan momak, zabavno je provoditi vreme sa njim. Imam mnogo lepih uspomena, jer sam ja prvi koji ga je sreo kada je stigao iz Sjedinjenih Država i uvek smo se sjajno zabavljali. Takođe, ja sam deo nekih od njegovih najlepših trenutaka, pošto me je pobedio u poslednjoj trci 2006. godine i postao svetski šampion“, naglasio je Rosi.

Rosi je te godine imao prednost u generalnom plasmanu pred poslednju trku, u Valensiji, ali je napravio grešku u prvoj krivini i izleteo, a Hejdenu je treće mesto bilo dovoljno za najveći uspeh karijere.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se u nedelju na stazi „Tvin Ring Motegi“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve