Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 19.04.2015.

21:44

'Doktor' kao stari, 110. trijumf!

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi trijumfovao je na trećoj trci sezone kraljevske klase Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Argentine.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Natacha Pisarenko

'Doktor' je na stazi "Termas de Rio Ondo" došao do druge pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 110. u karijeri, posle velike borbe sa Markom Markesom na Repsol Hondi.

Vozač Jamahe je u poslednjih deset krugova nadoknadio četiri sekunde, a kada je pretekao Markesa, aktuelni šampion je krenuo da ga napadne, Rosi ga je zatvorio, a Španac je udario pravo u njega i izleteo sa staze. Rosi je u tom trenutku išao idealnom putanjom, nije mogao da zna kakav napad Markes sprema, ali branilac titule nije mogao istim putem, a kontakt nije mogao da bude izbegnut.

Drugo mesto u Argentini zauzeo je Andrea Doviciozo na Dukatiju, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač LCR Honde Kal Kračlou.

’Doktor’ je na trećoj trci sezone došao do fantastične pobede, pošto je posle loših kvalifikacija, a potom lošeg starta sjajno uspeo da se probije. Vodio je veliku borbu sa Doviciozom, potom je sustigao Markesa i podsetio na onog starog Rosija, koji se nikad ne predaje, a kada ga je konačno napao, aktuelni šampion je pokušao da uzvrati, ali ga je dva puta dotakao i izleteo. Direkcija trke je u prvom trenutku pokrenula istragu tog incidenta, ali je ustanovljeno da je to bio trkački incident.

Doviciozo je od trenutka kada ga je Rosi pretekao vozio usamljenu trku, dok je Kračlou do trećeg mesta došao sjajnim manevrom u poslednjoj krivini, kada je pretekao Andreu Janonea na Dukatiju. Drugi vozač Jamahe Horhe Lorenco je imao još jednu razočaravajuću trku, pošto je kao petoplasirani prošao kroz cilj, ispred Bredlija Smita na Jamahi Teh 3 i braće Espargaro, Aleša i Pola. Prvu desetoricu kompletirali su vozač Mark VDS Honde Skot Reding i Maverik Vinjales na Suzukiju.

Posle tri trke u generalnom plasmanu vodi Rosi sa 66 bodova, šest više od Dovicioza, dok je treći Janone sa 40 bodova.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Španije na stazi „Heres“ 3. maja.

Tok trke

Od prve krivine poveo je Aleš Espargaro, ispred Markesa, Kračloua, Lorenca, Dovicioza i Rosija. Markes je brzo uspeo da preuzme vođstvo, Lorenco je takođe prošao pored Espargara, dok je Doviciozo napao Kračloua. Rosi je izgubio dve pozicije, dok su Espargaro i Lorenco vodili veliku borbu i iza njih je sledio pravi vozić, pa se Markes odvojio na skoro sekundu ispred.

U roku od nekoliko krivina, Espargaro je izgubio nekoliko pozicija od Kračloua, Dovicioza i Janonea, a potom i Rosija. Isto se desilo i Lorencu, koji je brzo pao na petu poziciju, tik ispred ’Doktora’, koji je tokom nekoliko krugova bezuspešno pokušavao da ga napadne, ali je konačno uspeo u petom krugu.

Krug kasnije, Dukati Jonija Ernandesa se zapalio, ali on to nije mogao da vidi, da bi ostao bez zadnjeg točka, pa je skočio sa motora. Lorenco je nastavio da gubi vreme, a Doviciozo se ubrzo našao ispred Kračloua, dok je Janone vrebao svoju šansu, da bi se u tu borbu umešao i Rosi. Janone šansu da pretekne Kračloua nije ni dobio jer ga je Rosi pretekao, a ’Doktor’ je potom iskoristio grešku Britanca i prešao na treću poziciju.

Rosi je brzo pretekao i Dovicioza i krenuo u poteru za Markesom koji je bio četiri sekunde ispred. Italijan je polako sustizao Markesa i sedam krugova pre kraja je zaostatak smanjio na dve sekunde, a potom samo nastavio da nadoknađuje vreme. Tri kruga pre kraja, Rosi je konačno dobio priliku da ga napadne, nije uspeo, ali je sledeću šansu iskoristio, a Markes je odmah pokušao da mu odgovori, došlo je do malog kontakta, a potom i znatno većeg, posle kojeg je Španac izleteo sa staze.

U tom trenutku, Rosi je išao idealnom putanjom, a Markes je udario u njega, a ’Doktor’ je nastavio dalje i došao do trijumfa. Do kraja trke viđena je i velika borba za treće mesto, a Kračlou je praktično u foto-finišu uspeo da nadmaši Janonea i LCR Hondi donese prvi podijum od Velike nagrade Sjedinjenih Država na stazi „Laguna Seka“ 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve