Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 29.03.2015.

20:42

Sjajna trka, 109. trijumf Rosija!

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi trijumfovao je na Velikoj nagradi Katara kojom je startovao ovogodišnji Moto GP šampionat.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images
© 2015 Yamaha Motor Racing Srl

'Doktor' je do sjajne pobede, 109. u karijeri, došao u foto-finišu na stazi "Losail", sa jednom i po desetinkom prednosti u odnosu na Andreu Dovicioza na Dukatiju.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se drugi vozač italijanskog tima Andrea Janonone, koji je kompletirao het-trik Italijana na otvaranju sezone.

Velika nagrada Katara pružila je veliko uživanje svim ljubiteljima motociklizma, pošto je trka bila neizvesna od samog starta do cilja. Iako treninzi i kvalifikacije možda nisu ukazivali da bi Rosi mogao da se bori pri samom vrhu, ‘Doktor’ je kada je bilo najvažnije pokazao da njegovi navijači mogu s pravom da se nadaju da bi ova sezone mogla da bude njegova.

Vozač Jamahe nije najbolje startovao, ali je brzo našao pravi ritam i ušao u borbu sa Janoneom, Doviciozom i timskim kolegom Horheom Lorencom, koji se nalazio na čelu. Do kraja trke oni su vodili veliku borbu, ali su se ‘Doktor’ i Doviciozo izdvojili i u poslednja dva kruga se smenjivali na samom čelu desetak puta.

Ključ trijumfa devetostrukog svetskog šampiona bilo je to što je u poslednjem krugu napravio dovoljnu prednost da bi se odupruo napadu Dovicioza na startno-ciljnom pravcu, pošto se zna koliko je Dukati brz. Lorenco izgledao kao favorit za treće mesto pre samog finiša, ali se baš tada Janone probudio i uspeo da osigura prvo pobedničko postolje u kraljevskoj klasi.

I dok su Rosi i Dukati junaci prve trke sezone, tragičar je sigurno branilac titule Mark Markes. Mladi vozač Repsol Honde je kroz cilj prošao kao petoplasirani i to pošto je na startu napravio veliku grešku i nastavio pravo i vratio se na poslednje mesto. Iako je tokom cele trke bio agresivan i napadao svoje rivale, na kraju jednostavno nije imao ritam da bi se umešao u borbu za podijum.

Jedina pobeda koju je Markes izvojevao na “Losailu” je to što se našao ispred timskog kolege Danija Pedrose. Njih su sledili vozač LCR Honde Kal Kračlou i Bredli Smit na Jamahi ekipe Teh 3, dok su prvu desetoricu kompletirali drugi vozač Jamahe Teh 3 Pol Espargaro i Joni Ernandes na Pramak Dukatiju.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Amerika 12. aprila.

Tok trke

Od starta prve trke sezone poveo je Doviciozo, ispred Lorenca, Janonea, Ernandesa, Smita, Pola Espargara, Aleša Espargara i Pedrose. Markes je odmah posle starta napravio grešku i izleteo sa staze, ali je ipak uspeo da se vrati, dok je relativno loš start imao Rosi, koji je pao na desetu poziciju.

Stariji Espargaro je izgubio dve pozicije do drugog kruga, a Lorenco je odmah krenuo u napad i pretekao Dovicioza. Markes se do trećeg kruga probio na 12. mesto, a napredovao je i Pedrosa, do šeste pozicije, a povukao je za sobom i Rosija. Lorenco nije uspeo da se odmah odvoji od Dovicioza i Janonea, a Rosi je nastavio da napreduje i pretekao je Pedrosu u borbi za petu poziciju, a potom je prošao i pored Ernandesa.

Kračlou je u međuvremenu praktično sa staze izgurao mlađeg Espargara, a odmah je i Markes prošao za njim, a potom i pretekao Britanca. Rosi je praktično leteo na stazi, pa se odvojio od Pedrose i Ernandesa, a počeo je da sustiže vodeću trojicu. Markes se probio do šestog mesta do osmog kruga, a najveći otpor pružio mu je Ernandes. Na startu devetog kruga, Doviciozo je napao Lorenca, a do tada se Rosi potpuno približio.

Lorenco je u desetom krugu uspeo da se nađe ispred Dovicioza, ali su se na kraju sledećeg kruga ispred njega našli obojica Italijana. Međutim, Lorenco je uzvratio napad Janoneu, a posle nekoliko krivina i Doviciozu, pa se formirao pravi vozić na samom vrhu. ’Doktor’ je konačno napao i pretekao Janonea, ali je mlađi Italijan uzvratio.

Na samoj polovini trke, Markes je napao timskog kolegu i preuzeo peto mesto, Lorenco se malo odvojio od Dovicioza, dok je Rosi pretekao Janonea i odmah napao i drugog vozača Dukatija. Doviciozo se odbranio i na startu narednog kruga preuzeo vođstvo, ali je Lorenco uzvratio posle nekoliko krivina.

Janone je polako počeo da popušta, pa su se Lorenco, Doviciozo i Rosi izdvojili na čelu. Četiri kruga pre kraja, Doviciozo je preuzeo vođstvo, dok je Rosi pretekao Lorenca, a potom i prvu poziciju, ali je usledio odgovor. Janone se vratio u borbu, obišao je Lorenca, Rosi i Doviciozo su nastavili borbu, koja je trajala do samog kraja trke, smenjivali su se u vođstvu, a trijumf, sasvim zasluženi, odneo je ’Doktor’ i to 109. u karijeri.

Rezultati trke za Veliku nagradu Katara:
1. Valentino Rosi (Italija) Jamaha 42:35.717
2. Andrea Doviciozo (Italija) Dukati + 0.174
3. Andrea Janone (Italija) Dukati + 2.250
4. Horhe Lorenco (Španija) Jamaha + 2.707
5. Mark Markes (Španija) Repsol Honda + 7.036
6. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 10.755
7. Kal Kračlou (Velika Britanija) LCR Honda + 12.384
8. Bredli Smit (Velika Britanija) Jamaha Teh 3 + 12.914
9. Pol Espargaro (Španija) Jamaha Teh 3 + 13.031
10. Joni Ernandes (Kolumbija) Pramak Dukati + 17.435
11. Aleš Espargaro (Španija) Suzuki + 19.901
12. Danilo Petruči (Italija) Pramak Dukati + 24.432
13. Skot Reding (Velika Britanija) Mark VDS Honda + 32.032
14. Maverik Vinjales (Španija) Suzuki + 33.463
15. Ektor Barbera (Španija) Avintija + 33.625

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve