Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 09.11.2014.

13:17

Braća Markes pišu istoriju

Braća Mark i Aleks Markes ispisali su nove stranice istorije na Velikoj nagradi Valensije, gde je mlađi od njih dvojice postao šampion Moto3 kategorije.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Mark Markes je još u Australiji odbranio titulu šampiona kraljevske klase Moto GP šampionata, pa su njih dvojica na zatvaranju sezone postali prva braća koji su u isto vreme svetski prvaci.

Mlađem Markesu je bilo potrebno da Veliku nagradu Valensije na stazi “Rikardo Tormo” završi na podijumu, što je on i učinio, prošavši kroz cilj iza rivala za titulu Džeka Milera i Isaka Vinjalesa.

Mladi Španac je tako sezonu završio sa 278 bodova, dva više od Milera, dok je treće mesto u generalnom plasmanu zauzeo Aleks Rins.

Veći deo poslednje trke ovogodišnjeg šampionata protekao je u borbi između Markesa, Milera, Vinjalesa, Nikola Antonelija, Efrena Vaskesa, Rinsa i Denija Kenta. Kontakt između Antonelija i Milera doveo je do toga da Markes izgubi nekoliko pozicija, dok je i Australijanac pao na šesto poziciju u jednom trenutku.

Sve to je iskoristio Vinjales, koji je imao i više od jedne i po sekunde prednosti u odnosu na veliki grupu vozača. Međutim, kada se Miler domogao drugog mesta krenuo je u poteru za njim i vratio se na čelo u poslednjem krugu, ali je ostao bez titule jer Kent nije uspeo da onemogući Markesa da se domogne podijuma.

18-godišnji Markes će sledeće godine preći u Moto2 kategoriju, u kojoj će voziti za Mark VDS. Miler će, s druge strane, preskočiti srednju kategoriju i otići pravo u kraljevsku klasu, gde će biti član LCR Honde uz Kala Kračloua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve