Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 26.10.2014.

09:57

Markes kao Duan, 12. put u sezoni

Vozač Repsol Honde Mark Markes trijumfovao je na pretposlednjoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Maleziji.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Markes je na stazi „Sepang“ došao do 12. pobede ove sezone u vremenu od 2:03.523 minuta i tako izjednačio rekord legendarnog Mika Duana.

Drugo mesto, sa dve i po sekunde zaostatka, zauzeo je Valentino Rosi na Jamahi, dok je treći kroz cilj prošao njegov timski kolega Horhe Lorenco.

Zahvaljujući takvom raspletu, Honda je osvojila svoju 21. titulu najboljeg konstruktora, pošto ima 50 bodova više od Jamahe.

Velika nagrada Malezije donela je sjajnu borbu Markesa, Rosija i Lorenca. U njoj su glavne uloge imali mlađi od dvojice Španaca i ’Doktor’, a ona je rešena pet krugova pre kraja, kada devetostruki šampion nije uspeo da odgovori kada ga je Markes pretekao. Na samom početku trke u borbu na čelu bio je umešan i drugi vozač Repsol Honde Dani Pedrosa, ali je on izgubio kontrolu nad svojim motorom i izleteo sa staze.

Na taj način, Pedrosa je ostao bez šanse da na kraju sezone bude među najboljom trojicom u generalnom plasmanu. Sada je izvesno da će drugo i treće mesto zauzeti vozači Jamahe, Rosi trenutno ima 62 boda manje od Markesa, dok je Lorenco 12 bodova dalje. Pedrosa na četvrtoj poziciji trku pre kraja šampionata ima 107 bodova manje od timskog kolege.

Najbolji od ostalih, iza najbolje trojice, bio je Štefan Bradl na LCR Hondi, ispred dvojca Jamahe Teh 3 Bredlija Smita i Pola Espargara. Jedan od junaka trke u Sepangu sigurno je i mlađi od braće Espargaro, koji je u padu tokom trećeg treninga u subotu doživeo prelom kosti stopala, a takođe je i zaradio povredu ruke.

Ovogodišnji Moto GP šampionat završava se 9. novembra Velikom nagradom Valensije na stazi „Rikardo Tormo“.

Tok trke

Pedrosa je bio taj koji je poveo od starta, ispred Andree Dovicioza na Dukatiju, Lorenca, Rosija, Bradla i starijeg od braće Espargaro Aleša. Markes je posle malog kontakta sa Lorencom pao na osmu poziciju, da bi vozač Jamahe vrlo brzo pretekao Dovicioza, a potom i Pedrosu, dok je Rosi vrebao iza.

Do drugog kruga, Markes se probio do petog mesta, da bi trka ubrzo bila gotova za Aleša Espargara, posle incidenta sa vozačem Gresini Honde Alvarom Bautistom. Rosi se nekoliko trenutaka kasnije našao ispred Dovicioza, dok je na startu trećeg kruga Pedrosa izleteo sa staze u trenutku kada je bio drugi.

Markes je tada uvek počeo da ga sustiže, dok je Rosi počeo sa napadima na Lorenca. U međuvremenu, zbog kvara je odustao vozač Dukatija Kal Kračlou. ’Doktor’ je konstantno napadao svog timskog kolegu, Markes se tako primakao njima dvojici, da bi Rosi u desetom krugu preuzeo vođstvo.

Ubrzo, ispred Lorenca se našao i Markes, koji je krenuo u poteru za Rosijem. Na startu 11. kruga, Rosi je napavio grešku i bez prepustio prvo mesto Markesu, ali je pokušao odmah da mu uzvrati, ali nije uspeo. Pedrosa, koji se vratio u trku posle pada, probio se do 11. mesta, ali je ponovo završio pored staze i tako odustao nekoliko krugova pre kraja.

Rosi se neko vreme držao odmah iza Markesa, da bi mu pet krugova pre kraja opao ritam i mladi Španac je rutinski priveo trku kraju. Lorenco je na kraju bio sekundu iza ’Doktora’, a ispred Bradla, Smita i Espargara. Prvu desetoricu na pretposlednjoj trci sezone kompletirali su Joni Ernandes na Pramak Dukatiju, Doviciozo, vozač Avintije Ektor Barbera i Skot Reding na ’open’ Hondi ekipe Gresini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d