Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 28.09.2014.

15:20

Lorencu 800. trka, kiks Markesa

Vozač Jamahe Horhe Lorenco trijumfovao je na 800. trci Svetskog šampionata, Velikoj nagradi Aragona, 14. trci sezone u kraljevskoj klasi.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Španac je na stazi “Motorlend” do pobede došao u vremenu od 44:20.406 minuta, pošto se najbolje snašao u promenljivim uslovima.

Drugo mesto, sa deset sekundi zaostatka, zauzeo je vozač NGM Forvard rejsinga Aleš Espargaro, koji je za 17 hiljaditinki pobedio Kala Kračloua na Dukatiju.

Aktuelni šampion Mark Markes vodio je tokom većeg dela trke, ali je izleteo tri kruga pre kraja, zbog loših uslova na stazi i na kraju je kao 13. prošao kroz cilj.

Velika nagrada Aragona pružila je dosta uzbuđenja, ali je na kraju Lorenco zasluženo slavio, pošto je najbolje ovladao teškim uslovima. Španac je prvi od vodećih otišao u boks, uradio je u pravom trenutku, dok su se Markes i njegov timski kolega Dani Pedrosa kockali, što ih je mnogo koštalo.

I Pedrosa i Markes su izleteli pošto je Lorenco otišao u boks po motor za kišu i to iako ih je tim čekao. Aktuelni šampion je čak sam doneo odluku da nastavi dalje, ali je samo dve krivine kasnije završio pored staze. Vozač Jamahe je tako sigurnom vožnjom do cilja stigao do bitnog trijumfa, ali su pored njega junaci dana sigurno Espargaro i Kračlou, koji su u teškim uslovima u potpunosti zasijali.

Pored Markesa i Pedrosa, pored staze je završio i devetostruki svetski šampion Valentino Rosi. ‘Doktor’ se držao uz vodeće na samom početku trke, ali je napravio grešku i sišao sa suvog dela staze, i imao je veoma teško izletanje. Na nosilima je iznet sa staze, a posle pregleda u medicinskom centru, gde je utvrđeno da nema težih povreda, prebačen je u bolnicu u Alkanisu, na pregled glave iz predostrožnosti.

Četiri trke pre kraja sezone Markes na čelu generalnog plasmana ima 292 boda, 75 više od Pedrose, dok je Rosi tri boda dalje.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Japana na stazi “Tvin Ring Motegi” 12. oktobra.

Tok trke

Loši vremenski uslovi u Aragonu doveli su do odlaganja jutarnjih zagrevanja, da bi trka u kraljevskoj klasi počela na suvoj stazi, ali je zbog kiše i dalje bilo vode pored nje.

Od starta je poveo Markes, ispred Andree Janonea na Pramak Dukatiju, Pedrose, Lorenca, Pola Espargara i Kračloua. Janone je brzo preuzeo vođstvo, da bi Lorenco pretekao obojicu vozača Repsol Honde, ali je Markes brzo uzvratio. Branilac titule je tako ušao u okršaj sa Janoneom, koji se odlično držao, ali je ubrzo na trenutak izašao na mokri deo pored staze i izleteo, a njegov Dukati je završio u parčićima.

Markes je tada vodio ispred Lorenca, Pedrose i Rosija, ali je ‘Doktor’ napravio grešku i izleteo. Mlađi Espargaro je vodio borbu sa Kračlouom, a ispred njih su bili Andrea Doviciozo na Dukatiju i vozač LCR Honde Štefan Bradl. Aktuelni šampion je vodio sigurno do devetog kruga, kada ga je Lorenco pretekao, ali je Markes uzvratio tri kruga kasnije.

Već u narednom krugu istaknuta je bela zastavica zbog kiše, ali je uprkos tome nastavljena borba Markesa i Lorenca. Kako se kiša pojačavala, njih dvojica su se smenjivali u vođstvu, a ubrzo im se pridružio i Pedrosa. Šest krugova pre kraja, stariji Espargaro je prvi otišao po drugi motor i postavljao je vremena za tri sekunde brža od vodećih.

Krug kasnije, Doviciozo se pridružio listi vozača koji su izleteli sa staze, da bi Lorenco nekoliko trenutaka kasnije produžio u boks. Markes i Pedrosa su ostali na stazi, da bi stariji od dvojice Španaca izleteo na startno-ciljnom pravcu, ali se vratio u trku. U sledećem krugu, Repsol Honda je spremila drugi motor za Markesa, ali je on izgleda samostalno odlučio da ostane na stazi, međutim, u drugoj krivini je završen njegov pohod na pobedu.

I on je, kao Pedrosa, uspeo nekako da se vrati na stazu, a potom domogne boksa, ali je prava trka za njega bila gotova. Lorenco je od tada sigurno preuzeo vođstvo, koje je zadržao do cilja, dok su Espargaro i Kračlou vodili veliku borbu, koja je rešena u 17 hiljaditinki. Bradl je sledio najbolju trojicu, ispred vozača Jamahe Teh 3 Bredlija Smita i mlađeg Espargara. Prvu desetoricu kompletirali su Alvaro Bautista na Gresini Hondi, vozači Aspara Hiroši Aojama i Niki Hejden, kao i drugi vozač Gresinija Skot Reding. Markes je kroz cilj prošao kao 13, poziciju ispred Pedrose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve