Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 10.08.2014.

21:05

Markes kao Duan, deset zaredom!

Aktuelni šampion kraljevske klase Mark Markes trijumfovao je i na desetoj trci sezone Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Indijanapolisa.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Mladi Španac je tako ostao neporažen od početka ovogodišnjeg šampionata, a desetom pobedom zaredom postao je prvi vozač koji je to učinio od Mika Duana 1997. godine.

Drugo mesto, sa dve sekunde zaostatka, zauzeo je Horhe Lorenco na Jamahi, dok je treći bio devetostruki svetski šampion Valentino Rosi. ‘Doktor’ je takođe ispisao nove stranice istorije kao Markes, pošto je postao prvi vozač u istoriji šampionata koji je u kraljevskoj klasi osvojio više od 4.000 bodova.

Markes je na legendarnoj stazi “Indijanapolis Motor Spidvej” nastavio apsolutnu dominaciju, a samo u prvih nekoliko krugova vladala je neizvesnost oko pobednika. Španac je u jednoj krivini uspeo da pretekne i Rosija i Lorenca i od tada se nije osvrtao, dok se dvojac Jamahe neko vreme borio, ali je ‘Doktor’ posle nekoliko krugova izgubio priključak sa timskim kolegom.

Od starta u Indijanapolisu poveo je Andrea Doviciozo, ispred Rosija i Markesa, ali se ‘Doktor’ odmah probio u vođstvo, dok je Andrea Janone na Pramak Dukatiju napao Markesa i Danija Pedrosu. U tim trenucima Rosi je vodio ispred Dovicioza, Janonea, Markesa, Pedrose i Lorenca. Već u drugom krugu, Janone je napravip grešku, koju je Markes iskoristio, a Lorenco se ubrzo probio na četvrtu poziciju.

U petom krugu, Rosi i Doviciozo su započeli veliku borbu, došlo je do kontakta, pa su ih pretekli Markes i Lorenco. Rosi je brzo uzvratio Lorenca i krenuo u poteru za Markesom i uspeo je da se vrati u vođstvo, dok su Lorenco i Doviciozo vodili veliku borbu, ali je vozač Dukatija ubrzo izgubio korak sa njim.

Rosi je u 11. krugu u jednoj krivini izgubio dve pozicije, od Markesa i Lorenca, ali se probudio i uzvratio svom timskom kolegi. Branilac titule je vrlo brzo uspeo da se odvoji, ali se Rosi i Lorenco, koji je napravio malu grešku, nisu predavali. Ubrzo, trka je bila gotova za Aleša Espargara i Štefana Bradla, koji su imali kontakt, a nekoliko krugova kasnije pored staze se parkirao i Janone.

Doviciozo je do polovine trke potpuno izgubio korak sa vodećima, pa ga je Pedrosa bez problema pretekao. Lorenco se potom našao ispred Rosija, a njih dvojica su tada već bili daleko od Markesa, koji je rutinski priveo trku kraju. Iza najbolje trojice našao se Pedrosa, a sledili su ga vozači Jamahe Teh 3 Pol Espargaro i Bredli Smit, Doviciozo, Kal Kračlou na drugom Dukatiju, vozač Gresini Honde Skot Reding i Hiroši Aojama.

Posle deset trka, Markes ima maksimalnih 250 bodova, a prate ga Pedrosa sa 161 i Rosi sa 157.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se već sledećeg vikenda trkom za Veliku nagradu Češke u Brnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve