Nova vest
Auto-moto

Subota, 29.06.2013.

15:41

’Doktor’ se vratio, 106. pobeda!

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi trijumfovao je na sedmoj trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Holandije.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Vozač Jamahe je na stazi „Asen“, takozvanoj ’Katedrali motosporta’, došao do prve pobede posle skoro 33 meseca i trke u Maleziji u oktobru 2010. godine, a 106. u svojoj neverovatnoj karijeri. ’Doktor’ je do trijumfa došao ispred Marka Markesa na Repsol Hondi i vozača Jamahe Teh 3 Kala Kračloua.

Velika nagrada Holandije bez sumnje je bila najuzbudljivija trka ove sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, a svim ljubiteljima motociklizma pokazala je da je onaj stari ’Doktor’ još tu. Rosi je po šesti put slavio na ’Katedrali motosporta’, posle maestralne vožnje od starta do cilja i tako došao do 47. pobede na Jamahi, a 80. u najjačoj klasi.

Pored Rosija, titulu junaka trke zaslužuje i njegov timski kolega Horhe Lorenco, koji je 48 sati pošto je doživeo prelom ključne kosti zauzeo neverovatno peto mesto. Branilac titule je operisan u petak, a pošto je u subotu prošao lekarske preglede startovao je sa 12. pozicije, do polovine trke je konkurisao za podijum, ali potom više nije imao snage da nešto više.

Dvojac Jamahe tako je potpuno zasenio sve ostale, ali su i Markes i Kračlou odvozali odličnu trku, dok drugi vozač Repsol Honde Dani Pedrosa, iznenađujuće, nije uspeo da im parira kada je bilo najbitnije.

Od starta na „Asenu“ je poveo Pedrosa, ispred Štefana Bradla na LCR Hondi, Markesa, Rosija i Kračloua, dok se Lorenco probio do devete pozicije. Markes je vrlo brzo pretekao Bradla, kojeg je i Rosi odmah počeo da pritiska i vrlo agresivno došao do treće pozicije. Do drugog kruga, Lorenco se probio do šestog mesta, a ubrzo pretekao i Bradla, pre nego što je u četvrtom krugu obišao i Kračlou i došao do četvrte pozicije.

Na startu petog kruga, ’Doktor’ je obišao Markesa za drugo mesto i krenuo u poteru za Pedrosom, koji je imao oko sekundu prednosti, kojeg je i pretekao samo krug kasnije. Publika na ’Katedrali motosporta’ oduševljena je propratila taj Rosijev manevar, ali Italijan nije uspeo mnogo da se odvoji od Pedrosa.

Lorenco je i dalje vozio sjajno, potpuno se približio Markesu, ali je čekao pravi trenutak da ga napadne. Ipak, ubrzo mu je ponestalo snage, nije uspeo da napadne Markesa, koji mu je potom malo pobegao, a sustigao ga je Kračlou. Britanac ga je pretekao u 15. krugu, a Lorenco nije uspeo da mu uzvrati.

Dva kruga kasnije, Markes je konačno došao u priliku da napadne Pedrosu, što je i učinio, ali je svojom greškom dozvolio timskom kolegi da se vrati na drugu poziciju. Ipak, mladi Španac je dobio priliku za popravni vrlo brzo, iskoristio ju je i pretekao Pedrosu, a do tada im se Kračlou već primakao, a ’Doktor’ već malo odmakao.

Sedam krugova pre kraja, Kračlou je imao odličnu priliku da napadne Pedrosu, ali je napravio grešku, a samo pukom srećom izbegao izletanje. Britanac nije mnogo izgubio, već posle nekoliko krivina, a dva kruga kasnije i pretekao vozača Repsol Honde i odmah krenuo u poteru za Markesom. U poslednjem krugu došlo je do malog kontakta između njih dvojice, ali su obojica zadržali te pozicije i došli do podijuma.

Iza najbolje trojice našao se Pedrosa, ispred Lorenca, Bradla, Alvara Bautiste na Gresini Hondi i Aleša Espargara, najboljeg među vozačima na CRT mašinama. Prvu desetoricu kompletirali su Bredli Smit na drugoj Jamahi ekipe Teh 3 i vozača Dukatija Andree Dovicioza.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Nemačke na stazi „Zahsenring“ 14. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve