Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 27.10.2011.

16:55

Sahranjen Marko Simončeli

Italijan Marko Simončeli, koji je poginuo tokom trke za Veliku nagradu Malezije Moto GP šampionata, sahranjen je u četvrtak u rodnom Korijanu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Simončeli je izgubio život u nedelju na stazi „Sepang“, kada su posle pada na njega naleteli Kolin Edvards i Valentino Rosi.

Opelo je održano u crkvi Santa Marija Asunta u Korijanu, a mladi Simončeli je sahranjen na lokalnom groblju, posle čega je Valentino Rosi provozao motor svog velikog prijatelja.

Simončelijevi prijatelji bili su ti koji su uneli kovčeg u crkvu, a na putu do nje, hiljade ljudi aplauzom je odalo počast mladom Italijanu. Pre samog ulaska, baloni sa brojem 58 pušteni su u vazduh, a kada je kovčeg unet usledila je tišina. Sahrani je prisustvovao veliki broj ljudi, među kojima su bili i Simončelijevi prijatelji i rivali Valentino Rosi, Andrea Doviciozo, Loris Kapirosi, Horhe Lorenco, Hiroši Aojama i mnogi drugi.

Pošto crkva nije mogla da primi mnogo ljudi, ispred nje, gde se okupilo više hiljada ljudi, kao i na stazi „Mizano“, koja se nalazi nedaleko od Korijana, postavljeni su veliki video bimovi za sve koji su želeli da prate ceremoniju. Samo nekoliko sati pre sahrane pojavila se informacija da će staza u Mizanu, na kojoj se vozi Velika nagrada San Marina, biti preimenovana u „Marko Simončeli“, ali zvanična potvrda još uvek nije stigla.

Dan ranije, od Simončelija su se oprostile hiljade građana, koji su došli da mu odaju počast u pozorištu, gde je bio izložen kovčeg sa njegovim telom. Od ranoj jutra veliki red se stvorio ispred pozorišta, a takav slučaj je bio sve do 2.30 posle ponoći, kada je kovčeg prebačen u crkvu. Pored njegovog kovčega stajala je njegova Đilera, na kojoj je osvojio titulu u klasi do 250 kubika 2008. godine i Honda RC212V, na kojoj se takmičio u kraljevskoj klasi u poslednje dve godine, a koje su nosile broj 58. Taj broj će biti povučen iz kraljevske klase Moto GP šampionata i posle Simončelija više ga niko neće nositi.

Poslednji pozdrav Marku Simončeliju možete da uputite preko Italijanske ambasade u Srbiji porukom na e-mail adresu pressoffice.belgrado@esteri.it sa naslovom „Marco Simoncelli”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

1 d

U fokusu

Vidi sve