Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 02.10.2011.

09:22

Slavlje Pedrose u Japanu

Španac Dani Pedrosa trijumfovao je na Velikoj nagradi Japana, 15. trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vozač Repsol Honde je do 38. pobede u karijeri došao na stazi “Tvin Ring Motegi” u vremenu od 42:47.481 minuta i tako svom timu doneo prvi trijumf na domaćoj pisti od 2004. godine.

Kao drugi kroz cilj, sa sedam sekundi zaostatka, prošao je Horhe Lorenco na Jamahi, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo vodeći u generalnom plasmanu Kejsi Stoner.

Umesto u aprilu trka u Japanu je zbog razornog zemljotresa i cunamija u toj zemlji vožena skoro šest meseci kasnije i bila je prepuna drame i zanimljivih obrta. Iako je u prvom delu trke sve ukazivalo da će Stoner u Motegiju slaviti novi trijumf, svojom greškom trijumf je prepustio svom timskom kolegi. Velika borba vodila za gotovo sve ostale pozicije i viđen je veliki broj odustajanja, a jedna od ‘žrtvi’ bio je i Valentino Rosi, za kojeg je trka bila gotova posle samo nekoliko krivina.

Posle starta sa pol pozicije Stoner je poveo ispred Pedrose, dok je treći bio Andrea Doviciozo na trećoj Repsol Hondi, dok su se dobro držali i Lorenco, njegov timski kolega Ben Spiz i ‘Doktor’. Ipak, već u trećoj krivini došlo je do kontakta između Lorenca i Rosija, posle kojeg je Italijan zakačio Spiza i obojica su završili pored staze. I dok je Amerikanac uspeo da se vrati u trku, trka je za devetostrukog svetskog šampiona bila završena.

Posle tog incidenta Stoner je uspeo da se odvoji od pratilaca, iza njega su sledili Pedrosa, Doviciozo, Lorenco, Marko Simončeli na San Karlo Hondi Gresini,vozač Suzukija Alvaro Bautista, Niki Hejden na Dukatiju i vozač LCR Hondi Toni Elias. U trećem krugu došlo je do još jednog odustajanja pošto je sa staze izleteo vozač Aspar Dukatija Hektor Barbera, kojem je dijagnoziran lom ključne kosti.

Nekoliko trenutaka kasnije Doviciozo je uspeo da se probije pored Pedrose i dođe do druge pozicije, ali je dobio kaznu ’prođi kroz’ zbog preranog starta, isto kao i Simončeli i Kal Kračlou, vozač Jamahe Teh 3. Samo krug kasnije Stoner je počeo da se bori sa svojom Hondom zbog čega je izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati tek kao sedmi, dok je vođstvo preuzeo Doviciozo, koji još nije odradio kaznu. Italijan je to učinio u petom krugu, kao i Simončeli i Kračlou, pa je tada do prve pozicije došao Pedrosa, ispred Lorenca, Bautiste, Hejdena, Stonera i Eliasa.

Doviciozo je do desetog kruga uspeo da se probije do šeste pozicije, dok je Stoner imao mnogo problema u pokušajima da pretekne Hejdena za četvrto mesto. Australijanac je napokon pretekao Amerikanca nekoliko krivina kasnije i krenuo u poteru za Bautistom, dok je Hejden odmah potom izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati uz gubitak dosta pozicija.

Stoner je treću poziciju preuzeo na kraju 12. kruga, a do tada je njegov zaostatak u odnosu na Lorenca bio već deset sekundi. U narednom krugu za dvojicu vozača je bila završena trka pošto su van staze završili i Bautista i Demijan Kadlin, koji je u Pramak Dukatiju menjao Lorisa Kapirosija, a isto se nekoliko minuta kasnije desilo i Eliasu.

I dok je na vrhu bilo mirno, iza prve trojice se odvijala velika borba za četvrto mesto između Dovicioza i Simončelija, a kao pobednik iz nje je u pretposlednjem krugu izašao vozač San Karlo Honde Gresini. Iza prve petorice sledila su trojica Amerikanaca, Spiz, Hejden i Edvards, dok su prvu desetoricu kompletirali drugi vozač San Karlo Honde Gresini Hiroši Aojama i Randi de Punije na Pramak Dukatiju.

Tri trke pre kraja sezone u generalnom plasmanu Stoner ima 40 bodova više od Lorenca, a šampionat se nastavlja Velikom nagradom Australije 16. oktobra.

Rezultati trke za Veliku nagradu Japana:
1. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda 42:47.481
2. Horhe Lorenco (Španija) Jamaha + 7.299
3. Kejsi Stoner (Australija) Repsol Honda + 18.380
4. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 23.550
5. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Hobnda + 23.691
6. Ben Spiz (SAD) Jamaha + 37.604
7. Niki Hejden (SAD) Dukati + 39.167
8. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 45.023
9. Hiroši Aojama (Japan) San Karlo Honda Gresini + 49.074
10. Randi de Punije (Francuska) Pramak Dukati + 59.022
11. Kal Kračlou (Velika Britanija) Monster Jamaha Teh 3 + 1:13.964
12. Kousuke Akijoši (Japan) LCR Honda + 1:21.709
13. Šiniči Ito (Japan) Honda + 1:23.381
odustali:
Toni Elias (Šapnija) LCR Honda
Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki
Demijan Kadlin (Španija) Pramak Dukati
Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati
Valentino Rosi (Italija) Dukati

Generalni plasman vozača:
1. Kejsi Stoner 300
2. Horhe Lorenco 260
3. Andrea Dovicizo 196
4. Dani Pedrosa 195
5. Ben Spiz 156
6. Valentino Rosi 139

Generalni plasman timova:
1. Repsol Honda 454
2. Jamaha 416
3. Dukati 262
4. San Karlo Honda Gresini 208
5. Monster Jamaha 155
6. Aspar Dukati 77

Generalni plasman konstruktora:
1. Honda 355
2. Jamaha 294
3. Dukati 162
4. Suzuki 73

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve