Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 07.11.2010.

14:18

Pobeda Lorenca za kraj sezone

Španac Horhe Lorenco na najbolji mogući način završio je trijumfalnu sezonu u kojoj je došao do svoje prve titule u kraljevskoj klasi, a treće ukupno.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Vozač Jamahe je trijumfovao na zatvaranju sezone, Velikoj nagradi Valensije, i na stazi „Rikardo Tormo“ u vremenu od 46:44.622 minuta došao do devete pobede u sezoni.

Sa četiri i po sekunde zaostatka u odnosu na Lorenca kroz cilj je prošao Kejsi Stoner na Dukatiju, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Valentino Rosi, na svom oproštaju od Jamahe.

Lorenco je još pre mesec dana osvojio titulu, ali je trijumfom u Valensiji stavio tačku na nju. Španac je svoju prvu šampionsku sezonu u kraljevskoj klasi završio sa 383 boda, što je ujedno rekord za jednu sezonu u najjačoj klasi. Španac je ujedno Jamahi doneo prvu pobedu Jamahi na stazi „Rikardo Tormo“ od kako su u kraljevskoj klasi motori do 800 kubika, pošto je poslednji trijumf u Valensiji japanskoj ekipi doneo Rosi 2004. godine.

I dok Španac nastavlja sledeće godine tu gde je stao, Stoner i Rosi će to učiniti negde drugde. Stoner je na stazi „Rikardo Tormo“ vozio poslednju trku za Dukati, posle četiri sezone provedene u toj ekipi, dok je za ’Doktora’ ta trka označila kraj jednog veoma uspešnog poglavlja. Rosi je svoju poslednju trku za Jamahu završio kao i svoju prvu na stazi „Velkom“ u Južnoj Africi 2004. godine, u zagrljaju sa svojom M1. Ipak, tada je ’Doktor’ slavio trijumf, a ovoga puta treće mesto, ali je zanimljivo da je svoje partnersto sa Jamahom završio sa simboličnih 46 trijumfa i četiri titule tokom sedam godina. Italijan sada nastavlja dalje, a poslednje poglavlje svoje karijere odradiće u Dukatiju, koji će prvi put testirati već u utorak u Valensiji.

Na poslednjoj trci ovogodišnjeg šampionata, od starta je poveo Stoner, ispred Danija Pedrose na Repsol Hondi, vozača Dukatija Nikija Hejdena, Marka Simončelija na privatnoj Hondi ekipe San Karlo Gresini, Lorenca, drugog vozača Repsol Honde Dovicioza i Bena Spiza na Jamahi, dok je Rosi pao na deveto mesto. Već do kraja prvog kruga Hejden je pretekao Pedrosu, dok je Simončeli uspeo da zadrži Lorenca iza sebe.

Ipak, Španac je ubrzo udario u zadnji deo Simončelijegov motora, pa je izgubio dve pozicije pošto su ga pretekli Doviciozo i Rosi, pošto je ’Doktor’ do tada uspeo već da obiđe Marka Melandrija na San Karlo Hondi Gresini i Spiza, a potom i Dovicioza. U trećem krugu trka je bila gotova za Hejdena, koji je izleteo sa staze u momentu kada je držao drugu poziciju, pa je tada Stoner vodio ispred Pedrose, Simončelija, Rosija i Lorenca, koji je u međuvremenu pretekao Dovicioza.

Samo tri kruga kasnije, Rosi je obišao Simončelija u borbi za treće mesto, a ubrzo je vozač San Karlo Honde Gresini izgubio još jednu poziciju, kada se ispred njega konačno našao Lorenco. Do desetog kruga Rosi i Lorenco su se potpuno približili Stoneru i Pedrosi na vrhu, a vrlo brzo je dvojac Jamahe pretekao vozača Repsol Honde. Dva kruga kasnije, posle dugog čekanja Lorenco je obišao ’Doktora’, a zatim krenuo u poteru za Stonerom. U 14. krugu viđeno je drugo odustajanje pošto se Loris Kapirosi povukao u garažu.

I dok je Lorenco uspeo da se potpuno približi Stoneru, vrlo brzo im se u borbi pridružio i Rosi, ali je viđeno samo nekoliko pokušaja za preticanje. 12 krugova do kraja, posle velike borbe Doviciozo je konačno uspeo da se nađe ispred Simončelija, a potom i svog timskog kolege. Ipak, vozač Repsol Honde se nije dugo zadržao na četvrtoj poziciji pošto je su ga opet pretekli i Pedrosa i Simončeli, koji je vrlo brzo obišao i Španca i probio se na četvrtu poziciju. Pedrosa je nastavio sa padom pa je pored njega ponovo prošao Doviciozo, a za njim i Spiz.

Do poslednjih deset krugova, Stoner i Lorenco su uspeli da se odvoje od Rosija, a Španac je preuzeo vođstvo osam krugova pre kraja trke. U isto vreme, Doviciozo je ponovo obišao Simončelija, a posle pokušaja vozača San Karlo Honde Gresini za preticanje, Spiz je pretekao obojicu. Do kraja trke nije viđeno nikakvo uzbuđenje pa su iza prve trojice sledili Spiz, Doviciozo, Simončeli, Pedrosa i Hektor Barbera, dok su prvu desetoricu kompletirali Alvaro Bautista na Suzukiju i vozač LCR Honde Randi de Punije. Bodove na poslednjoj trci sezone osvojili su još i Aleks Espargaro na Pramak Dukatiju, vozač Jamahe Teh 3 Kolin Edvards, Melandri, Hiroši Aojama na Interveten Hondi i veteran Karlos Čeka.

Osim toga što su Stoner i Rosi na Velikoj nagradi Valensiji vozili poslednje trke za svoje dosadašnje ekipe, to je učinila još nekolicina vozača. Spiz je na stazi „Rikardo Tormo“ završio svoju karijeru u privatnoj Jamahi, pošto će od sledeće sezone zameniti ’Doktora’ u fabričkoj. Melandri se za sada oprostio od Moto GP šampionata pošto prelazi u Svetski Supebajk šampionat, dok će njega u San Karlo Hondi Gresini zameniti Aojama.

Kapirosi, najstariji vozač u šampionatu, će sledeće godine braniti boje Pramak Dukatija uz De Punijea, koji napušta LCR Hondu. Francuza će u toj ekipi zameniti šampion Moto 2 kategorije Toni Elias, dok će još jedan od vozača iz te klase naprovati do najjače konkurencije, pošto će Karel Abraham voziti za novu ekipu Kardion rejsing Dukati. Trka u Valensiji bila je poslednja za Interveten Hondu u kraljevskoj klasi, u kojoj je ujedno debitovala ove sezone.

Rezultati trke za Veliku nagradu Valensije:
1. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha 46:44.622
2. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati + 4.576
3. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha + 8.998
4. Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 17.643
5. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 19.160
6. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 20.674
7. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 26.797
8. Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati + 29.288
9. Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki + 29.451
10. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 29.860
11. Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati + 31.761
12. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 33.604
13. Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini + 36.622
14. Hiroši Aojama (Japan) Interveten Honda + 38.968
15. Karlos Čeka (Španija) Pramak Dukati
odustali:
Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki
Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati

Konačan plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 383
2. Dani Pedrosa 245
3. Valentino Rosi 233
4. Kejsi Stoner 225
5. Andrea Doviciozo 206
6. Ben Spiz 176

Konačan plasman timova:
1. Fiat Jamaha 617
2. Repsol Honda 451
3. Marlboro Dukati 388
4. Monster Jamaha Teh 3
5. San Karlo Honda Gresini 228
6. Rizla Suzuki 129

Konačan plasman konstruktora:
1. Jamaha 404
2. Honda 342
3. Dukati 286
4. Suzuki 108

Moto2: Prvenac Karela Abrahama

Čeh Karel Abraham došao je do svog prvog trijumfa na poslednjoj trci premijernog šampionata u kategoriji Moto2, Velikoj nagradi Valensije. Abraham je do prve pobede došao ispred Italijana Andee Janonea i Hulijana Simona, i tako na najbolji način stavio tačku na taj deo svoje karijere, pošto će od sledeće sezone voziti u kraljevskoj klasi.

Poslednja Moto2 trka sezone obilovala je uzbuđenjima i akcijom od starta do cilja, a Janone je bio taj koji je poveo, ali se veliki broj vozača posle borio za prvu poziciju, a među njima su bili i Britanac Skot Reding i šampion Toni Elias. I Nemac Štefan Bradl i Kenan Sofuoglu su takođe bili umešani u to borbu, ali je posle kontakta Turčin izleteo sa staze, a slično se ubrzo desilo i Bradlu.

U međuvremenu, Simon je uspeo da se vrati na drugo mesto, pošto je u prvom krugu pao na devetu poziciju, i krene u poteru za Janoneom. Njih dvojica su u drugom delu trke imali odličnu dobru, dok su ih odmah iza pratili Abraham i Elias. Ipak, posle nekoliko razmena pozicija, ušlo se u poslednji krug, u kom je tenzija dosegla vrhunac kada je Elias udario u zadnji deo Janoneovog motora i potom izleteo sa staze.

Iz svega toga profitirao je Abraham, koji je preuzeo vođstvo, a potom ga zadržao do cilja, kroz koji je prošao sa pola sekunde prednosti u odnosu na Janonea i Simona, koji je osvojio vicešampionsku titulu, sa dva boda prednosti u odnosu na Italijana. Četvrti kroz cilj prošao je Švajcarac Tomas Luti, a iza njega su sledili Reding, Aleks de Anđelis, Simone Korsi, Serhio Gadea, Dominik Egerter i Gabor Tolmači.

125cc: Titula za Markeza, pobeda Smita

Britanac Bredli Smit trijumfovao je prvi put ove sezone na Velikoj nagradi Valensije u klasi do 125 kubika, dok je zahvaljujući četvrtom mestu Mark Markez osvojio titulu i tako kompletirao dominaciju Španaca u ovogodišnjem Moto GP šampionatu.

17-godišnji Španac je pred trku na stazi “Rikardo Tormo” imao 17 bodova prednosti u odnosu na sunarodnika Nikolasa Terola, i zbog tog je imao umeren pristup trci, Već posle starta Smit je preuzeo vođstvo, ispred Terola i Markeza, dok je posle lošeg starta i pada na 11. mesto, Pol Espargaro uspeo da se vrati na vrh. Kako je trka odmicala, Markez je propustio Espargara i do kraja vozio mirnu trku da bi izbegao greške, a samim tim i gubitak titule.

Dva kruga pre kraja Espargaro je uspeo da pretekne Terola i njih dvojica su još nekoliko puta razmenili pozicije, a iz te borbe je ovogodišnji vicešampion izašao kao pobednik, dok je Smit proslavljao trijumf. Markez je kroz cilj prošao pet sekundi kasnije i tako je sezonu, tokom koje je osvojio 12 pol pozicija i isto toliko podijuma, završio sa 310 bodova. Iza prve četvorice sledili su Sandro Korteze, Esteve Rabat, Tomojoši Kojama na svom 100. Gran Priju, Efren Vaskez, Randi Krumenaher i Luis Salom.

Naredni Moto GP šampionat startuje 20. marta noćnom trkom za Veliku nagradu Katara na stazi “Losail”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve