Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 10.10.2010.

10:46

Trijumf Rosija, titula za Lorenca

Vozač Jamahe Valentino Rosi pobedio je na trci za Veliku nagradu Malezije, dok je njegov timski kolega Horhe Lorenco obezbedio titulu šampiona kraljevske klase.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

'Doktor' je do drugog trijumfa ove sezone, a 105. u karijeri došao u vremenu od 41:03.448 minuta na stazi "Sepang", ispred Andree Dovicioza na Repsol Hondi.

Rosiju je to prvi trijumf posle ostvaranja sezone u Kataru i teške povrede početkom juna na stazi "Muđelo", ali je pažnju u Maleziji, ipak, morao da podeli sa trećeplasiranim Lorencom.

Posle starta sa pol pozicije Lorenco je poveo ispred Dovicioza, vozača Dukatija Kejsija Stonera i Nikija Hejdena, i dvojca Jamahe Teh 3 Bena Spiza i Kolina Edvardsa, dok je posle lošeg starta Rosi pao tek na 11. mesto. Italijan je, ipak, vrlo brzo uspeo da nadoknadi dve pozicije, dok se na čelu odvijala velika borba između Lorenca i Dovicioza.

Već na početku drugog kruga viđeno je i prvo odustajanje pošto je sa staze izleteo, do tada odlični, Stoner. U međuvremenu, vozač San Karlo Honde Gresini Marko Simončeli je obišao Edvardsa i Spiza i probio se na četvrto mesto. Uskoro je Rosi pretekao prvo Lorisa Kapirosija na Suzukiju, a potom i dvojac Jamahe Teh 3 i krenuo u poteru za Simončelijem.

Dvojica Italijana su nastavili sa agresivnom vožnjom i vrlo brzo se obojica uspela da preteknu Hejdena, a potom su se ispred njih nalazili samo Lorenco i Doviciozo. Rosi je u četvrtom krugu bez većih problema obišao Simončelija i krenuo je da sustiže vodeći dvojac. U petom krugu trka je bila gotova i za Kapirosija, koji se parkirao pored staze, dok je dva kruga kasnije sa piste izleteo vozač Pramak Dukatija Aleks Espargaro.

Iz kruga u krug ’Doktor’ je krenuo da niže najbrže krugove i potpuno se primakao vodećima, a baš tada, u devetom krugu, došlo je do smene u vođstvu, pošto je Doviciozo posle brojnih pokušaja konačno uspeo da se nađe ispred Lorenca. Baš u tim trenucima sa staze je izleteo Edvards, koji je uspeo da se vrati i posle nekoliko krugova ’krstarenja’ stazom morao je da odustane.

U svom prvom napadu na Lorenca, u desetom krugu, Rosi je lako uspeo da se nađe ispred njega, a na istom mestu krug kasnije ’Doktor’ je preuzeo vođstvo. Rosi je suvereno držao prvu poziciju do pet krugova pre kraja, kada ga je pretekao Doviciozo, mu je devetostruki šampion ubrzo uzvratio i potom zadržao vođstvo do samog cilja, kada je proslavio 46. pobedu u Jamahi.

Ovo je izuzetno važna pobeda koja me je učinila srećnim. Ovo je moja 46. pobeda u Jamahi, još posle zagrevanja sam znao da mogu do trijumfa, ali sam loše startovao. Posle sam došao do dobrog ritma, vraćao sam se krug po krug i uspeo sam da smanjim zaostatak na jednu i po sekundu u odnosu na Dovicioza i Lorenca. To je bila najduža jedna i po sekunda u mom životu, ali nisam odustajao. Hvala celom timu, hvala Jamahi na ovih sedam godina, čestitam Horheu na tituli, uveren sam da ćemo u budućnosti imati još mnogo fantastičnih borbi“, rekao je Rosi, koji će na kraju sezone preći u Dukati.

Do cilja Doviciozo i Lorenco su zadržali drugu i treću poziciju, a Špancu je to mesto bilo viđe nego dovoljno da u odsustvu povređeno Danija Pedrose tri trke pre kraja sezone obezbedi prvu titulu u kraljevskoj klasi, a treću ukupno. Lorenco je do najvećeg uspeha u karijeri došao veoma dominantno, pošto je na 15. trka ovogodišnjeg šampionata trijumfovao na sedam, a sve sem dve je završio na podijumu. Vozač Jamahe je ujedno postao tek drugi Španac koji je osvojio titulu u najjačoj klasi Moto GP šampionata, pošto je pre njega to samo učinio Aleks Krivije u klasi do 500 kubika 1999. godine.

Bilo mi je važno da završim trku, prezadovoljan sam ovim rezultatom i mogu slobodno da kažem da mi je ovo najsrećniji dan u životu“, rekao je Lorenco.

Mnogi će reći da Lorenco nije ni imao pravu konkurenciju prvo zbog povrede Rosija, a potom i Pedrose, ali to njegovu titulu nikako ne umanjuje. Španac je bio najkonstantniji tokom cele sezone, i kada su i Pedrosa i ’Doktor’ bili zdravi, a ovakav rasplet samo nagoveštava velike okršaje koji nas očekuju sledeće sezone sa Lorencom i Spizom na Jamahama, Rosijem u Dukatiju, i Pedrosom i Stonerom u Repsol Hondi.

Iza prve trojice kroz cilj je prošao Spiz, koji će sledeće sezone zameniti Rosija u Jamahi, a potom su sledili Alvaro Bautista na Suzukiju, Hejden, vozač Interveten Honde Hiroši Aojama i Simončeli, dok su prvu desetoricu kompletirali Marko Melandri na privatnoj Hondi ekipe San Karlo Gresini i vozač LCR Honde Randi de Punije. Do bodova u Maleziji došli su i Hektor Barbera na Aspar Dukatiju i vozač Pramak Dukatija Mika Kalio.

Pred poslednje tri trke sezone Lorenco ima nedostižnih 85 bodova prednosti u odnosu na Pedrosu, dok je trijumfom na „Sepangu“ Rosi uspeo da se probije do trećeg mesta. U plasmanu timova i konstruktora Jamaha je ubedljiva, ali još uvek nije uspela da obezbedi titule u tim konkurencijama.

Rezultati trke za Veliku nagradu Malezije:
1. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha 41:03.448
2. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 0.224
3. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha + 6.035
4. Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 13.676
5. Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki + 15.402
6. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 18.826
7. Hiroši Aojama (Japan) Interveten Honda + 20.218
8. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 23.574
9. Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini + 23.964
10. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 31.850
11. Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati + 38.579
12. Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati + 38.849
odustali:
Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3
Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati

Generalni plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 313
2. Dani Pedrosa 228
3. Valentino Rosi 181
4. Kejsi Stoner 180
5. Andrea Doviciozo 179
6. Ben Spiz 152

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 495
2. Repsol Honda 407
3. Marlboro Dukati 319
4. Monster Jamaha Teh 3 233
5. San Karlo Honda Gresini 178
6. Rizla Suzuki 110

Generalni plasman konstruktora:
1. Jamaha 334
2. Honda 305
3. Dukati 230
4. Suzuki 92

Moto2: Pobeda Rolfa, Elias šampion

Zahvaljujući četvrtom mestu na Velikoj nagradi Malezije Španac Toni Elias postao je prvi šampion u kategoriji Moto2, dok je trijumf na 14. rundi sezone u toj klasi odneo Roberto Rolfo iz Italije. Rolfu je to bila prva pobeda od 2004. godine i trke na „Herezu“, kada je trijumfovao u klasi do 250 kubika.

Prvi put ove sezone na podijum se popeo Aleks de Anđelis iz San Marina, koji se do poslednjeg trenutka borio sa Rolfom za pobedu, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Andrea Janone, još jedan vozač sa Apeninskog poluostrva, posle velike borbe sa Eliasom.

Na startu trke dobar ritam pokazali su Elias, Švajcarac Tomas Luti i Janone, koji su se odvojili na vrhu, dok je osvajač pol pozicije i jedini Eliasov konkrent u borbi za titulu Hulijan Simon iz Španije pao na sedmo mesto posle lošeg starta. Među vozačima koji su pokušali da izazovu vodeće u ranoj fazi trke bio je i Britanac Skot Reding, dok je Simon vrlo brzo uspeo da se vrati i krene u borbu sa Eliasom.

Ipak, Simon nije uspeo dugo da se drži uz Eliasa, i već u šestom krugu je izgubio nekoliko pozicija pre izletanja, ali ni tada titula nije bila sigurna za njegovog sunarodnika. Osam krugova pre kraja Rolfo je došao do vođstva, dok je u poteri za njim bio De Anđelis, dok je u međuvremenu trka bila gotova za Redinga i Lutija.

Do kraja trke Elias i Janone su vodili veliku borbu za poslednje mesto na podijumu, dok je Rolfo do trijumfa došao s prednošću od samo 40 stotinki u odnosu na De Anđelisa. Isti slučaj bio je i sa Janoneom i Eliasom, ali je Španac, ipak, najviše slavio po prolasku kroz cilj pošto je postigao najveći uspeh u karijeri i upisao se među svetske šampione. Iza prve četvorice sledili su Španac Aleks Debon, Karel Abraham iz Češke, Nemac Štefan Bradl, Dominik Egerter iz Švajcarske, Francuz Žil Klizel i Simone Korsi iz Italije.

125cc: Trijumf Markeza za čelo plasmana

Španac Mark Markez pobedio je na trci na stazi „Sepang“ u klasi do 125 kubika posle starta sa pol pozicije i tako preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu tri trke pre kraja šampionata. Markez je trijumfovao ispred svojih sunarodnika i konkurentata za titulu Pola Espargara i Nikolasa Terola.

Na početku trke upravo trojica vozača koji su se našli na podijumu su bili na vrhu, ali je posle prvog kruga Terol već ostvario prednost od jedne sekunde. Ipak, Markez je bio odlučan u nameri da dođe do prve pozicije, pa je posle preticanja Espargara i Britanca Bredlija Smita krenuo u poteru za Terolom.

U tu borbu se umešao i Espargaro, pa su se njih trojica smenjivali na vodećoj poziciji, dok je Smit zajedno sa Špancem Efrenom Vaskzom i Sandrom Kortezeom iz Nemačke nadoknadio zaostatak u odnosu na vodeću trojku. Šest krugova pre kraja, Markez je preuzeo stvari u svoje ruke i ostvario prednost od jedne sekunde, a od tada je kontrolisao trku do samog cilja, koji je prešao skoro dve i po sekunde ispred Espargara, dok je Terol bio još sekundu dalje. Vaskez je izašao kao pobednik iz borbe za četvrtu poziciju, a iza njega su sledili Smit, Korteze, Esteve Rabat, Luis Salom, Tomojoši Kojama i Randi Krumenaher.

Zahvaljujući trijumfu Markez sada ima 247 bodova, tri više od Terola, dok Espargaro zauzima treću poziciju sa 235 bodova.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja trkom za Veliku nagradu Australije na stazi „Filip Ajland“ 17. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve