Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 05.09.2010.

15:12

Šoja Tomizava poginuo u Mizanu

Japanac Šoja Tomizava podlegao je povredama koje je zadobio tokom trke za Veliku nagradu San Marina u kategoriji Moto2 Moto GP šampionata.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Tomizava je rođen 10. decembra 1990. godine, a u istoriju je ušao kao prvi pobednik u kategoriji Moto2 u aprilu ove godine, trijumfom na trci u Kataru.

Tokom nedeljne trke na stazi “Mizano” Tomizava je napravio grešku i pao je sa motora, a na njega je naleteo domaći vozač Aleks de Anđelis, a potom i Skot Reding iz Velike Britanije, koji su iz udesa izašli bez većih povreda.

Odmah posle incidenta bilo je jasno da je Tomizava izgubio svest i da je u lošem stanju, da ima veliki broj unutrašnjih povreda, ali su niko nije pomišljao na najgore. Japancu su pomoć prvo pružili lekari u medicinskom centru na stazi, gde su ga prikačili na respirator, a potom je prevezen u bolnicu, gde je uprkos velikom naporu doktora preminuo u 14.21. Uprkos ozbiljnosti incidenta trka u toj kategoriji nije prekinuta, a na njoj je kasnije trijumfovao Španac Toni Elias.

Zahvaljujući povezanošću sa Hondom Tomizava je 2006. i 2007. godine dobio specijalnu pozivnicu za učešće na svom domaćem Gran Priju u klasi do 125 kubika. Naredne godine istu priliku je dobio, samo u klasi do 250 kubika, da bi prošle sezone kompletirao svoju prvu sezonu u Moto GP šampionatu u toj klasi. Na 15 trka osvojio je 34 boda, da bi ove godine premašio toliki broj bodova već na prve dve trke.

Tomizava je već na prvoj trci u kategoriji Moto 2, ne samo svojoj već i u istoriji, došao do trijumfa, a drugu trku, na stazi “Heres” završio je na drugom stepeniku pobedničkog postolja. Do Velike San Marina nije uspeo da se ponovo nađe na podijumu, ali je četiri završio među osvajačima bodova, koje bi sigurno osvojio i u Mizanu, ali nažalost, tu trku nije uspeo da završi.

Vest o Tomizavinoj smrti zavila je ceo Moto GP šampionat u crno, kao i sve ljubitelje motociklizma. Pogibija Tomizave je prva koja se desila na stazi u klasama Moto GP šampionata od 6. aprila 2003. godine, kada je na stazi “Suzuka” život izgubio Daiđiro Kato, još jedan japanski vozač. Kato je poginuo zbog loše bezbednosti na stazi, pošto je udario u betonski zid, ali je Tomizava život izgubio u trkačkom incidentu. Sličan se dogodio pre samo nedelju dana, u Indijanapolisu, u jednoj od nižih kategorija i u njemu je poginuo 13-godišnji Piter Lenc. Uz to Tomizavina smrt je treća u poslednjih 20 godina na trci koja nosi naziv Velika nagrada San Marina, jer su na toj rundi šampionata Formule 1 1994. godine, na stazi “Enco i Dino Ferari”, živote izgubili Austrijanac Rolamnd Racenberger i legendarni Aeron Sena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve