Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 15.08.2010.

17:21

Rosi zvanično prelazi u Dukati

Jedan od najboljih motociklista svih vremena, ako ne i najbolji, Valentino Rosi objavio je da će u sledeće dve sezone voziti za Dukati.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Rosijeva potvrda na stazi „Brno“ u Češkoj dolazi posle višemesečnih spekulacija da li će ostati u Jamahi ili preći u italijansku ekipu.

’Doktor’ u Jamahu došao 2004. godine i od tada je ostvario 45 pobeda i osvojio četiri titule šampiona u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata (2004, 2005, 2008, 2009).

Veliki je izazov početi od nule i to mi predstavlja posebnu motivaciju“, rekao je Rosi, koji bi u slučaju da osvoji titulu sa Dukatijem postao prvi motociklista kojem je pošlo za rukom da se okiti titulom sa tri različita proizvođača motora.

Rosi je pre dolaska u Jamahu osvojio jednu titulu u klasi do 500 kubika sa Hondom, kao i dve u kraljevskoj klasi. Pre toga je bio šampion i u klasama do 125 i 250 kubika, što njegov trenutni broj titula dovodi do devet.

Tandem Dukatija će tako sledeće godine činiti ’Doktor’ i Niki Hejden, a zanimljivo je da su njih dvojica bili timske kolege 2003. godine u Repsol Hondi. S druge strane Horheu Lorencu, koji je pristao na novi ugovor, će se u fabričkoj Jamahi pridružiti Ben Spiz, koji sada brani boje Jamahe Teh 3.

Teško je u samo nekoliko reči opisati moj odnos sa Jamahom u poslednjih sedam godina. Mnoge stvari su se promenile od 2004. godine, ali posebno ona, moja Jamaha M1. Tada je bila motor sa sredine grida, a sada je toliko napredovala i postala najbolja od svih. Sada je došao trenutak za novi izazov, moj posao u Jamahi je gotov“, rekao je ’Doktor’.

Informacije da bi Rosi, koji je Jamahi doneo najveće uspehe u istoriji, mogao da napusti japansku ekipu pojavile su se još na kraju prošle godine, kada je Lorenco produžio ugovor sa timom. ’Doktor’ je tada izjavio da u Jamahi nema mesta za obojicu i da će razmisliti o prelasku u Dukati, ako čelnici ne budu mogli da se odluče za jednog od njih dvojice.

Na početku sezone Rosi je bio blizu produžetka saradnje sa Jamahom, ali su se stvari okrenule za 180 stepeni posle udesa u Italiji, u kojem je Italijan zaradio dvostruki prelom potkolenice. Zbog te povrede ’Doktor’ je propustio četiri trke i ostao je bez šansi za osvajanje desete titule, a za to vreme je Lorenco nizao fantastične rezultate i sada se nalazi na korak od toga da nasledi svog sadašnjeg timskog kolegu na tronu šampionata.

Gotovo izvesno to je bio razlog zbog kojeg je Rosi odlučio da nastavi dalje, a Jamaha da zadrži mladog Španca. Italijan je oduvek govorio da mu je izazov da isprati razvoj motora, ali ne za svog timskog kolegu, tj. prvog vozača kojeg želi da pobedi. Upravo taj izazov ga je pre sedam godina doveo u Jamahu, a sada je red došao na Dukati. ’Doktora’, ipak, ne očekuje tako veliki posao kao kada je došao u japansku ekipu jer italijanski tim ima dobar motor, ali mu fali malo da bi ga doveo do najvišeg stepenika pobedničkog postolja, a ako to neko može to je Rosi.

’Doktor’ je prethodno 2003. godine imao ponudu da pređe u Dukati, ali je izabrao Jamahu, uz reči da je u italijanskoj ekipi atmosfera ista kao u Hondi, od koje je želeo da pobegne. Od tada su se mnoge stvari promenile, i kao i Jamaha Dukati je postao pobednički motor, ali od trke za Veliku nagradu Malezije u oktobru prošle godine, kada je Kejsi Stoner trijumfovao, nije osetio slast pobede. Do kraja sezone je ostalo još osam trke i ima još prilika i da Hejden i Stoner na Dukatiju, odnosno Rosi na Jamahi, dođu do najvišeg stepenika pobedničkog postolja, a vrlo dobro se zna koji je ’Doktorov’ cilj u 2011. godini. Kao i uvek, njega jedino titula zanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve