Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 20.06.2010.

14:42

Lorenco bez premca na „Silverstonu“

Vozač Jamahe Horhe Lorenco pobednik je pete trke sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Velike nagrade Britanije.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Španac je do trećeg trijumfa ove sezone, a desete u najjačoj klasi ukupno, došao u vremenu od 41:34.083 minuta na stazi „Silverston“, koja je bila domaćin Moto GP trke prvi put posle 1986. godine.

Posle Lorenca kroz cilj je prošao Andrea Doviciozo na Repsol Hondi, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo vozač Jamahe Teh 3 Ben Spiz, kome je to najbolji plasman u karijeri.

Od starta je poveo Lorenco, osvajač pol pozicije, a potom su sledili Dani Pedrosa na Repsol Hondi, vozač LCR Honde Randi de Punije, Niki Hejden na Dukatiju, Spiz i vozač San Karlo Honde Gresini Marko Melandri. Najgori start imao je šampion iz 2007. godine Kejsi Stoner, koji je bio šesti u kvalifikacijama, a u prvoj krivini je pao na 15. mesto. Na trci nije startovao vozač Interveten Honde Hiroši Aojama, koji se povredio tokom zagrevanje na „Silverstonu“ u nedelju prepodne.

Pedrosa je potom samo na kratko uspeo da se nađe ispred Lorenca, ali je vozač Jamahe tada već počeo da se odvaja od pratilaca. De Punije se ubrzo probio do druge poziicije, dok je do kraja prvog kruga Doviciozo uspeo da pretekne i Francuza i timskog kolegu. Tada je već trka bila gotova za Melandrija, koji je izleteo sa staze.

U drugom krugu De Punije je obišao Dovicioza, dok se Hejden našao ispred Pedrose, koga je počeo da pristiže Simončeli, koji je prethodno pretekao Spiza. Amerikanac je posle samo tri kruga uspeo da se nađe ispred vozača San Karlo Gresini Honde, a potom i Pedrose, koji je tada već pao na peto mesto.

Posle velike borbe Doviciozo je u devetom krugu pretekao De Punijea, dok je Pedrosa ugbrzo izgubio još dve pozicije od strane Simončelija i Stonera. Australijanac nije čekao i pretekao je Simončelija za šesto mesto, dok je u tim trenucima viđeno i drugo odustajanje posle izletanja iskusnog Lorisa Kapirosija sa staze.

Četiri kruga pre kraja Hejden je pretekao De Punijea za treće mesto, ali Amerikanac nije uspeo da se zadrži na toj poziciji do cilja, pošto ga je u poslednjem krugu obišao fantastični Spiz. Šampion kraljevske klase iz 2006. godine tako je po četvrti put ove sezone kao četvrti prošao kroz cilj, a do kraja trke jedino je još Stoner uspeo da se nađe ispred De Punijea.

Iza prve šestorice na petoj trci sezone sledili su Simončeli, Pedrosa, Kolin Edvards na privatnoj Jamahi ekipe Teh 3 i vozač Pramak Dukatija Aleks Espargaro. Trku za Veliku nagradu Britanije završili su još i Hektor Barbera na Aspar Dukatiju, vozač Suzukija Alvaro Bautista i Mika Kalio na Pramak Dukatiju.

Posle pet trka u generalnom plasmanu vodi Lorenco sa 115 bodova, ispred Dovicioza koji ima 78 i Pedrose sa pet manje, dok je povređeni Valentino Rosi četvrti sa 61 bodom. Jamaha je prva i u poretku timova i konstruktora.

Rezultati trke za Veliku nagradu Britanije:
1. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha 41:34.083
2. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 6.743
3. Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 7.097
4. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 7.314
5. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati + 7.494
6. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 9.055
7. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 14.425
8. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 15.313
9. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 27.954
10. Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati + 42.394
11. Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati + 43.365
12. Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki + 43.408
13. Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati + 43.580
odustali:
Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki
Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini
nije startovao:
Hiroši Aojama (Japan) Interveten Honda

Generalni plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 115
2. Andrea Doviciozo 78
3. Dani Pedrosa 73
4. Valentino Rosi 61
5. Niki Hejden 52
6. Randi de Punije 46

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 176
2. Repsol Honda 151
3. Marlboro Dukati 87
4. San Karlo Honda Gresini 64
5. Monster Jamaha Teh 3 62
6. LCR Honda 46

Generalni plasman konstuktora:
1. Jamaha 120
2. Honda 97
3. Dukati 65
4. Suzuki 23

Moto2: Prvenac Žila Klizela

Francuz Žil Klizel došao je do svoje prve pobede u Moto GP šampionatu na trci za Veliku nagradu Britanije, dok su Tomas Luti iz Švajcarske i Španac Hulijan Simon kompletirali podijum na stazi „Silverston“.

Peta trka sezonstartovala je kontaktom Nemca Štefana Bradla i Simonea Korsija iz Italija, koji su potom izleteli sa staze, dok se na vrhu odvijala borba između Klizela, njegovog timskog kolege Italijana Klaudija Kortija i Fonsija Nieta iz Španije. Ubrzo im se pridružio Simon, dok Nieto više nije mogao da im pripreti.

Iako se činilo da će Klizel, Korti i Simon uspeti da se odvoje od rivala Luti i Britanac Skot Reding su uspeli da ih pristignu i u poslednjih nekoliko krugova je viđena velika borba njih petorice. Luti je bio taj koji je u poslednji krug ušao kao vodeći, dok je Korti izleteo sa staze, ali je Klizel uspeo da iskoristi malu grešku Švajcarca i dođe do trijumfa.

Reding je kao četvrti prošao kroz cilj, a potom su sledili Španac Aleks Debon, Šoja Tomizava iz Japana, Francuz Majk Di Meljo, Ćavijer Simeon iz Španije i Švajcarac Dominik Egerter, dok je prvu desetoricu kompletirao vodeći u generalnom plasmanu Toni Elias. Španac sada ima 80 bodova, 15 više od Tomizave, dok je Luti treći sa 58 bodova.

125cc: Drugi uzastopni trijumf Markeza

Samo dve nedelje pošto je u Italiji ostvario debitantsku pobedu u šampionatu Španac Mark Markez je trijumfovao i na stazi „Silverston“, ispred sunarodnika Pola Espargara i domaćeg vozača Bredlija Smita.

Markez je u Britaniji startovao sa pol pozicije i zajedno sa Espargarom je do polovine uspeo da se odvoji od Nikolasa Terola i Smita, koje je ubrzo pristigao još jedan Španac Efren Vaskez, pre nego što ih je obojicu pretekao.

Dok je vodeći dvojac povećavao svoju prednost iza njih se vodila velika bitka, a Smit i Terol su iskoristili grešku Vaskeza, a potom se i probili ispred njega. U poslednjem krugu Markez i Espargaro su se dva puta dotakli, pre nego što je Markez uspeo da se odvoji i prođe kroz cilj kao prvi.

Trećim mestom pred svojim navijačima Smit je postao prvi vozač koji nije iz Španije koji je došao do podijuma ove sezone. Iza njega kroz cilj su prošli Tomojoši Kojama iz Japana, Nemac Sandro Korteze, Randi Krumenaher iz Švajcarske i Johan Zarko iz Francuske.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se već 16. juna trkom za Veliku nagradu Holandije na stazi „Asen“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve