Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 02.05.2010.

14:52

Trijumf Horhea Lorenca u Španiji

Vozač Jamahe Horhe Lorenco pobednik je druge trke kraljevske klase u ovogodišnjem Moto GP šampionatu, Velike nagrade Španije.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Španac je do prvog trijumfa ove sezone, a šestog u najjačoj klasi, došao u vremenu od 45:17.538 minuta na stazi „Heres", ispred sunarodnika Danija Pedrose, koji se u vođstvu nalazio od starta pa do poslednjeg kruga, kada ga je Lorenco pretekao. Na treći stepenik pobedničkog postolja popeo se povređeni aktuelni šampion Valentino Rosi, pobednik premijerne trke šampionata.

Pun sam adrenalina tako da ne mogu ni da govorim ni da mislim. Mučio sam se, ali sam uživao tokom trke, a na kraju sam i dobio nagradu za sav trud. Išao sam do limita, a pobeda na „Heresu" je ostvarenje jednog sna", rekao je Lorenco odmah posle proslave pobede na pobedničkom postolju.

Od samog starta u vođstvu u Španiji se našao Pedrosa, osvajač pol pozicije, a potom su ga sledili Rosi, Niki Hejden na Dukatiju, Lorenco, bivši svetski šampion Kejsi Stoner, Ben Spiz na privatnoj Jamahi ekipe Teh 3, vozač San Karlo Honde Gresini Marko Melandri i Andrea Doviciozo na Repsol Hondi.

Već u drugom krugu Stoner je uspeo da se nađe ispred Lorenca, dok je Pedrosa zajedno sa Rosijem uspeo malo da se odmakne od svojih pratilaca. Iako je dosta napredovao na startu problemi za Spiza su krenuli ubrzo potom pošto su ga u roku od samo nekoliko krivina pretekli Doviciozo, Melandri i još jedan vozač San Karlo Honde Gresini Marko Simončeli. Trka je za Amerikanca bila gotova već u devetom krugu kada se parkirao u garaži.

U međuvremenu je vozač Suzukija Loris Kapirosi izleteo sa staze, dok je Lorenco uspeo da pretekne Stonera za četvrto mesto. Španac se ubrzo našao i ispred Hejdena pa je krenuo u lov na svog timskog kolegu. Na polovini trke Lorenco se primakao ’Doktoru’ ali je tek šest krugova pre kraja trke speo da se nađe ispred njega. Iz kruga u krug vozač Jamahe je smanjivao zaostatak u odnosu na Pedrosu, a pretekao ga je u poslednjem krugu posle nekoliko neuspešnih pokušaja i zahvaljujući pobedi je došao do prvog mesta u generalnom plasmanu.

Kao četvrti kroz cilj na drugoj trci sezone prošao je Hejden ispred Stonera, Dovicioza, Mike Kalija na Pramak Dukatiju i Melandrija, dok su prvu desetoricu kompletirali vozač LCR Honde Randi de Punije i Alvaro Bautista na Suzukiju. Do bodova su u Španiji došli i Simončeli, vozač Jamahe Teh 3 Kolin Edvards, Hektor Barbera na privatnom Dukatiju ekipe Aspar, vozač Interveten Honde Hiroši Aojama i Aleks Espargaro na Pramak Dukatiju.

Posle dve trke u sezoni Lorenco se nalazi na čelu generalnog plasmana sa 45 bodova, četiri više od Rosija, dok je Pedrosa treći sa 29. Kod timova Jamaha je ubedljiva, kao i u konkurenciji konstruktora gde ima maksimalan učinak.

Rezultati trke za Veliku nagradu Španije:
1. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha 45:17.538
2. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 0.543
3. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha + 0.890
4. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 9.015
5. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati + 10.034
6. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 23.144
7. Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati + 34.489
8. Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini + 34.687
9. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 36.160
10. Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki + 36.791
11. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 37.155
12. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 38.260
13. Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati + 38.371
14. Hiroši Aojama (Japan) Interveten Honda + 1:02.052
15. Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati + tri kruga
odustali:
Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki
Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3

Generalni plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 45
2. Valentino Rosi 41
3. Dani Pedrosa 29
4. Andrea Doviciozo 26
5. Niki Hejden 26
6. Randi de Punije 17

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 86
2. Repsol Honda 55
3. Marlboro Dukati 37
4. Monster Jamaha Teh 3 23
5. San Karlo Honda Gresini 21
6. LCR Honda 17

Generalni plasman konstruktora:
1. Jamaha 50
2. Honda 36
3. Dukati 26
4. Suzuki 13

Moto2: Slavlje Tonija Eliasa

Španac Toni Elias trijumfovao je na trci za Veliku nagradu Španije u klasi Moto2 ispred Tomasa Lutija iz Švajcarske i Japanca Šoje Tomizave, ali tek pošto je prva trka prekinuta u prvom krugu zbog velikog udesa.

Posle prvobitnog starta za vođstvo su se borili Simone Korsi i Tomizava, a pri kontaktu je Japanac izleteo sa staze, a posle samo nekoliko sekundi isto se desilo i čak još devetorici vozača pa je istaknuta crvena zastavica.

Zahvaljujući odličnom radu timova novi start je viđen već posle pola sata, ali je trka skraćena na 17 krugova. Od starta je viđena velka borba za čelne pozicije pa je Amerikanac Keni Nojes jednim potezom uspeo da pretekne i Eliasa i Tomizava. U isto vreme Luti je počeo da napreduje kroz poredak, dok je i Juki Takahaši bio u konkurenciji za visok plasman.

Šest krugova pre kraja trke čak devetorica vozača je imalo šansu za pobedu pa je viđeno mnoštvo preticanja, a kada se poslednji krug primakao manje od polovine sekunde je razdvajalo Eliasa, Tomizavu, Lutija i Takahašija.

Na oduševljenje domaćih navijača Elias je u poslednjem krugu uspeo da se nađe i ispred Lutija i Tomizave i dođe do trijumfa. Japanac je i dalje prvoplasirani u plasmanu, dok ga prati pobednik trke na “Heresu”. Takahaši i Korsi su kompletirali prvu petoricu, a sledili su ih Serhio Gadea, Nojes, Hulijan Simon, Gabor Tolmači i Joni Ernandes.

125cc: Espargaro započeo slavlje Španaca

Slavlje domaćih navijača na “Heresu” započeo je Pol Espargaro pobedom u klasi do 125 kubika, prvoj trci dana, isped sunarodnika Nikolasa Terola i Estevea Rabata.

Terol je odlično startovoa iz drugog reda na trci za Veliku nagradu Španije, a već do kraja prvog kruga viđena je velika drama kada je jedan od favorita za trijumf i osvajač pol pozicije Mark Markez izleteo sa staze i u udesu zaradio povredu desne ruke.

U ranoj fazi trke čak petorica vozača su se istakli kao konkurenti za podijum, a do polovine su se za ta mesta i dalje borili Terol, Espargaro, Efren Vaskez, Sandro Korteze i Rabat. Ipak, Korsi je bez šanse da dođe do podijuma ostao u 16. krugu kada mu se polomila suspenzija na motoru i on je kroz cilj prošao kao 11. Vaskez je, takođe, eliminisan iz borbe za podijum kada je izleteo sa staze dok je pokušavao da održi priključak sa vodećima.

Do kraja trke Espargaro je povećao svoju prednost u odnosu na Terola, vodećeg u generalnom plasmanu, na skoro dve sekunde, dok je Rabat prošao kroz cilj 13 sekundi kasnije. Prošlogodišnji vicešampion Bredli Smit je zauzeo četvrto mesto, a pratili su ga Tomojoši Kojama, Alberto Monkajo, Johan Carko, Randi Krumenaher, Aleksis Masbu i Jasper Ivema.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja trkom za Veliku nagradu Francuske 23. maja na stazi „Bugati“ u Le Manu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve