Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 25.10.2009.

08:10

Sedma titula 'Doktora', Stoner prvi

Vozač Jamahe Valentino Rosi obezbedio je sedmu titulu u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata trećim mestom na trci u Maleziji na kojoj je pobedio Kejsi Stoner.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

'Doktor' je trećim mestom na stazi "Sepang" po sedmi put postao šampion najjače klase, a deveti put ukupno, dok je Jamaha još ranije obezbedila titule u konkurenciji timova i konstruktora. Stoner je do četvrtog trijumfa u sezoni, a 20. u karijeri, došao u vremenu od 47:24.834 minuta, a pored njega i Rosija na podijum u Maleziji se popeo i Dani Pedrosa.

Pred trku za Veliku nagradu Malezije Rosi je imao prednost od 38 bodova u odnosu na jedinog konkurenta i ujedno klupskog kolegu Horhea Lorenca. ‘Doktoru’ je bilo potrebno 12 bodova na poslednje dve trke da bi obezbedio titulu, a pošto je Lorenco prošao kroz cilj iza njega usledilo je veliko slavlje Rosija i njegovog fan kluba posle njegovog prolaska kroz cilj. Posle Snežane i sedam patuljaka i overe titule sa gradonačelnikom njegove rodne Tavulije, ovoga puta proslava je protekla uz moto ‘kokoška je snela deveto jaje’.

Još pre početka trke na stazi “Sepang” je bilo uzbudljivo pošto je start odložen zbog loših vremenskih uslova. Posle pola sata odlaganja vozači su polako počeli da zauzimaju svoje startne pozicije, ali među njima nije bilo Lorenca. Španac nije na vreme zauzeo svoje mesto na startu i kažnjen je pomeranjem na začelje.

Od starta je poveo Rosi, ali je vođstvo izgubio u prvoj krivini i pao je na osmo mesto. Prvu poziciju je preuzeo Pedrosa, ispred Lorisa Kapirosija na Suzukiju, vozača San Karlo Honde Gresini Tonija Eliasa, Stonera, klupskog kolege Andree Doviciozoa i Nikija Hejdena na Dukatiju. I dok je Rosi pao na osmo mesto, Lorenco se posle starta probio na poziciju odmah iza svog klupskog kolege.

Već na sredini prvog kruga Lorenco je uspeo da se nađe ispred Rosija, dok se Stoner probio do prve pozicije, dok je iza njega bio Pedrosa. U narednom krugu viđeno je prvo odustajanje pošto je težak pad imao vozač LCR Honde Randi de Punije.

Iz kruga u krug Stoner je počeo da se odvaja od Pedrose, iza koga je bio Doviciozo, dok su Rosi i Lorenco redom preticali Kapirosija, Hejdena, a potom i Eliasa, i do kraja osmog kruga su uspeli da se probiju do četvrtog, odnosno petog mesta. Već u osmom krugu ‘Doktor’ je uspeo da obiđe Lorenca i krene u poteru Doviciozom i mestom na podijumu.

Sedam krugova pre kraja Doviciozo je izleteo sa staze i samim tim Rosi je nasledio treće mesto, iza Stonera i Pedrose koje je držao do samog cilja, dok je Lorenco kao četvrti prošao kroz cilj.

Peto mesto u Maleziji osvojio je Hejden, ispred Krisa Vermulena na Suzukiju, Eliasa, vozača Hajate Kavasakija Marka Melandrija, Kapirosija i Mike Kalija na Pramak Dukatiju. Do bodova na stazi “Sepang” došli su i drugi vozač Pramak Dukatija Aleks Espargaro, Aleks de Anđelis na privatnoj Hondi ekipe San Karlo Gresini, dvojica vozača Jamahe Teh 3 Kolin Edvards i Džejms Toslend i Mađar Gabor Tolmači.

Rezultati trke za Veliku nagradu Malezije:
1. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati 47:24.834
2. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 14.666
3. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha + 19.385
4. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha + 25.850
5. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 38.705
6. Kris Vermulen (Australija) Rizla Suzuki + 41.061
7. Toni Elias (Špania) San Karlo Honda Gresini + 48.555
8. Marko Melandri (Italija) Hajate Kavasaki + 55.557
9. Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki + 1:00.303
10. Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati + 1:00.440
11. Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati + 1:01.655
12. Aleks de Anđelis (San Marino) San Karlo Honda Gresini + 1:01.847
13. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 1:10.778
14. Gabor Tolmači (Mađarska) Skot Honda + 1:15.851
15. Džejms Toslend (Velika Britanija) Monster Jamaha Teh 3 + 1:50.672
odustali:
Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda
Randi de Punije (Francuska) LCR Honda

Generalni plasman vozača:
1. Valentino Rosi 286
2. Horhe Lorenco 245
3. Kejsi Stoner 220
4. Dani Pedrosa 209
5. Andrea Doviciozo 152
6. Kolin Edvards 148

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 531
2. Repsol Honda 361
3. Marlboro Dukati 330
4. Monster Jamaha Teh 3 236
5. Rizla Suzuki 213
6. San Karlo Honda Gresini 210

Generalni plasman konstruktora:
1. Jamaha 366
2. Honda 272
3. Dukati 261
4. Suzuki 131
5. Kavasaki 108

250cc: Aojama sve bliži tituli

Trijumfom na pretposlednjoj trci ovogodišnjeg šampionata u klasi do 250 kubika Hiroši Aojama je došao na korak do osvajanja poslednje titule u toj klasi.

Aojama je na stazi “Sepang” pobedio posle odlične borbe sa još uvek aktuelnim šampionom Markom Simončelijem, koji je klasifikovan kao treći posle prolaska kroz cilj tik uz Hektora Barberi.

Posle starta sa osme pozicije Simončeli se probio do vrha i upustio se u borbu sa Aojamom i Žilom Klizelom, koji se rano našao u vođstvu. Posle odustajanja Klizela na čelu su ostali samo Simončeli i Aojama koji su razmenili nekoliko fantastičnih preticanja.

Ipak, Aojama je uspeo da se odvoji, dok je Barbera počeo da sustiže Simončelija, sa kojim se borio do samog cilja. Pošto je Aojama trijumfovao u Maleziji pred poslednju trku sezone ima 21 bod prednosti u odnosu na Italijana, što znači da u Valensiji mora u najlošijem slučaju da bude deseti da bi došao do titule, naravno, ako Simončeli trijumfuje.

Drugim mestom u Maleziji Barbera se popeo na treće mesto u plasmanu pošto je Alvaro Bautista izleteo sa staze u devetom krugu. Prvu petoricu na stazi “Sepang” kompletirali su Tomas Luti i Hektor Faubel.

125cc: Trijumf šampiona Simona

Tek krunisani šampion u klasi do 125 kubika Hulijan Simon na “Sepangu” je došao do šeste pobede ove sezone, posle velike borbe sa klupskim kolegom Bredlijem Smirom.

Simon i Smit su se i prethodne nedelje, na “Filip Ajlandu”, borili za trijumf, a kao i tada prvi kroz cilj prošao je Španac, dok je Britanac drugim mestom u Maleziji obezbedio i drugo mesto u ovogodišnjem šampionatu, uprkos lomu metastarsalne kosti u desnom stopalu na subotnjim kvalifikacijama.

Pored Simona i Smita na podijumu na pretposlednjoj trci sezone našao se Pol Espargaro, koji je trku završio ispred još dvojice Španaca Serhija Gadee i Nikolasa Terola.

Ovogodišnji Moto GP šampionat završava se trkom za Veliku nagradu Valensije koja se 8. novembra vozi na stazi "Rikardo Tormo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve