Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 01.10.2009.

16:15

Ben Spiz prelazi u Moto GP

Trenutno drugoplasirani u Svetskom Superbajk šampionatu (WSBK) Ben Spiz naredne godine će voziti za Jamahu Teh 3 u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Spiz, koji je u dosadašnjem delu sezone već došao do 12 pobeda, ima tri boda manje od vozača Dukatija Horijukija Hage, ali i velike šanse da osvoji titulu pošto su do kraja ovogodišnjeg šampionata ostale još četiri trke. Amerikancu će klupski kolega naredne godine biti sunarodnik Kolin Edvards, kome će to biti treća sezona u timu.

Pre debija u Svetskom Superbajk šampionatu 25-godišnji Spiz je tri godine uzastopno bio šampion Američkog Superbak šampionata, a takođe je tri puta dobijao specijalnu pozivnicu za učešće na trkama Moto GP šampionatu, a najbolji rezultat je ostvario na prošlogodišnjoj trci za Veliku nagradu Indijanapolisa, na kojoj je zauzeo šesto mesto.

"Želeo bih da zahvalim Jamahi na njihovoj veri u mene. Dozvolili su mi da razmislim o svom ugovoru koji sam potpisao za naredne dve sezone, i iako smo se prvobitno dogovorili da ostanem u Svetskom Superbajk šampionatu i sledeće godine, posle trke u Indijanapolisu sam počeo da razmišljam o prelasku u Moto GP šampionat godinu dana ranije, i lako smo došli do rešenja. Sada imam dva izazova pred sobom, da završim sezonu najbolje što mogu i da krenem ka novim cilljevima sledeće godine", rekao je Spiz.

Spizov klupski kolega od naredne godine pristao je na jednogodišnji produžetak ugovora pošto je od starta sezone ostvario najbolje rezultate u karijeri, među kojima se najviše ističe fantastično drugo mesto na trci za Veliku nagradu Britanije, koja je vožena po jakom pljusku. 35-godišnji Amerikanac je deset od 13 trka, koliko ih je do sada voženo ove sezone, završio među prvom sedmoricom i još uvek je u konkurenciji da se nađe među prvom šestoricom u generalnom plasmanu.

Britanac Džejms Toslend, koji je u poslednje dve sezone činio tandem Jamahe Teh 3 zajedno sa Edvardsom, dolaskom Spiza je ostao bez mesta u timu, ali se već zna gde će se on takmičiti naredne godine pošto će zameniti upravo Amerikanca u ekipi Jamahe u Svetskom Superbajk šampionatu. Toslend je već dva puta puta bio šampion, 2004. godine kao vozač Dukatija, i 2007. kao član Ten Kate Honde, a sledeće sezone će mu klupski kolega biti Kal Kračlou, koji se trenutno takmiči u Svetskom supersport šampionatu.

Moto GP šampionat se posle tronedeljne pauze nastavlja ovog vikenda trkom za Veliku nagradu Portugala na stazi "Eštoril", dok su trke Svetskog Superbajk šampionata takođe na programu za vikend, na stazi "Manji Kur" u Francuskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve