Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 29.09.2019.

14:22

Hamilton iskoristio debakl Ferarija i trijumfovao deveti put u sezoni!

Luis Hamilton, vozač Mercedesa, prekinuo je niz pobeda Ferarija i trijumfovao je u trci za Veliku nagradu Rusije.

Izvor: LN

Autor: LN

Hamilton iskoristio debakl Ferarija i trijumfovao deveti put u sezoni!
Photo by Clive Mason/Getty Images

Hamilton je upisao devetu pobedu ove sezone, posle dve Leklera i jedne Fetela, i povećao prednost u generalnom plasmanu.

On je trku počeo na drugoj poziciji, ali je uspeo da iskoristi konfuziju i grešku Fetela i preotme vodeće mesto, iako je sve do polovine trke Ferari držao prve dve pozicije.

Iza Hamiltona završio je njegov klupski kolega Valteri Botas, a na podijumu se našao i Ferarijev Šarl Lekler.

Iza njega je bio Maks Ferstapen (Red Bul), a , sa preko 20 sekundi zaostatka, na petoj poziciji došao je Aleksander Albon iz Red Bula, koji je trku počeo sa poslednje, dvadesete pozicije.

U prvih deset našli su se i Karlos Sainc (Meklaren), Serhio Peres (Rejsing Point), Lando Noris (Meklaren), Kevin Magnusen (Has), Niko Hulkenberg (Reno).

Na trci je prvi startovao Lekler, iza njega je bio Hamilton, a odmah posle kretao je Fetel i Ferari je bio ubeđen da će trijumfovati četvrtu trku zaredom.

Na samom početku se, ipak, desila jedna nezgoda, pošto je Grožan završio van staze posle duela sa Rikardom. On je odmah završio trku, a sredinom iste morao je da se povuče i Rikardo upravo zbog posledica duela sa Grožanom.

Oko 13. kruga Fetel je bio prvi, ispred Leklera. Tada je došlo prvo naređenje Ferarija, koji su Nemcu rekli da propusti mlađeg kolegu, koji je to odbio da uradi.

Fetel nije poslušao naređenje ekipe i koji minut kasnije desila se katastrofa. Vozilo Nemca je krenulo da usporava, a zatim se potpuno zaustavoli. Otkazao mu je motor i trka za njega je bila završena!

Ubrzo je na stazu stupila "žuta zastavica" i Sejfti kar, a sve to iskoristio je Mercedes, pa su prve dve pozicije zauzeli Hamilton i Botas.

Odmah iza njih našao se Lekler, koji je, kao i maltene svi vozači, iskoristio priliku da tokom Sejfti kara ode u boks prešavši na mekše gume.

Ludnica u Sočiju nije bila vezana samo za Fetelov incident, pošto su uz njega do polovine trke otpali Grožan, Rikardo, Rasel i Kubica.

Posle par krugova Sejfti kara trka se praktično "restartovala". Mercedesi su bili prvi, Lekler iza njih, a zatim svi ostali. Međutim, zbog duže pauze, svi vozači su bili tik jedan iza drugog, maltene kao na početku.

Sve do kraja trke, do koje je ostalo oko 20 krugova od tog trenutka, promene u vrhu nije bilo. Lekler nije imao šanse da napadne Hamiltona, kojeg je dobro "čuvao" Botas, a dobru partiju videli smo od Sainca koji je napravio veliki podvig.

Naredna trka vozi se 13. oktobra u Japanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve