Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 24.06.2018.

16:00

Fetel upropastio trku – Hamilton zabeležio 65. pobedu u karijeri!

Lusi Hamilton, vozač Mercedesa, ostvario je 65. pobedu u karijeri na Velikoj nagradi Francuske, osmoj u ovogodišnjem šampionatu Formule 1.

Izvor: B92

Autor:B92

Fetel upropastio trku – Hamilton zabeležio 65. pobedu u karijeri!
Foto: Getty Images

Aktuelni šampion slavio je ispred Maksa Ferstapena, Kimija Raikonen, Danijela Rikarda i Sebastijana Fetela, koji je odmah na početku trke udario Botasa, posle čega su oba bolida pretrpela 'dobru' štetu.

Na stazu je izašlo bezbednosno vozilo, Nemac i Finac su pali na poslednja mesta i put ka trijumfu Luisu Hamiltonu bio je čist. Tokom trke niti jednom se pitanje pobednika nije dovodilo u pitanje i Britanac je zasluženo slavio.

Hamilton je sada prvoplasiran u generalnom plasmanu (145), sa 14 bodova više od Fetela (131). Treći je Rikardo sa 96 poena, Botas je sakupio 92, dok Kimi Raikonen zauzima četvro mestu u poretku vozača sa 83 poena.

Kao što je i napisano Fetel je na startu trke udario Botasa, pošto je pogrešio u kočenju. Pored toga izbio je incident i između Gaslija i Okona, pa je na stazu morao 'sejfti kar'.

Kada se vozilo sklonilo Hamilton se nije zaustavljao, išao je ka pobedi iz kruga u krug i na kraju je došao do trijumfa. Pored Hamiltona, malu pobedu odneo je i Kimi Raikonen koji je odlično odvezao drugu polovinu trke i na kraju je završio treći.

Ukupna poredak na VN Francuske: 1. Hamilton, 2. Ferstapen, 3. Raikonen, 4. Rikardo, 5. Fetel, 6. Magnusen, 7. Botas, 8. Sainc, 9. Hulkenberg, 10. Leklerk, 11. Grožan, 12. Vandorne, 13. Erikson, 14. Hartli, 15. Sirotkin. Odustali: Alonso, Strol, Peres, Okon, Gasli.

Naredna trka u šampionatu na programu je u nedelju 1. jula, za Veliku nagradu Austrije.

Tok trke:

KRAJ – Luis Hamilton zabeležio je 65. pobedu u karijeri. Drugi je završio Ferstapen, dok je treći na cilj stigao Kimi Raikonen. Rikardu je pripala četvrta pozicija, dok je Sebastijan Fetel zauzeo peto mesto.

48. krug – Sjajni Kimi Raikonen! Finac fenomenalnim manevrom obilazi Rikarda i izbija na treću poziciju.

45. krug – Danijel Rikardo ima manje probleme i Raikonen mu se ozbiljno približava. Uskoro bismo mogli da očekujemo napad Finca.

41. krug – Fetel je morao do boksa, pošto su mu gume bile dosta oslabljene. Nemac sada ima 35 sekundi zaostatka Raikonenom.

40. krug – I Raikonen pretiče Sebastijana Fetela. Kimi je sada četvrti, a Seba peti. Do kraja je ostalo još 13. krugova. Hamilton čuva prvo mesto, slede Ferstapen i Rikardo.

35. krug – Danijel Rikardo pretekao je Sebastijana Fetala u borbi za treće mesto. Sa druge strane, Raikonen se vratio na stazu sa osam sekundi zaostatka za Nemcem. Hamilton drži prvo mesto, drugi je Ferstapen.

29. krug – Danijel Rikardo vratio se na stazu iza Fetala i zaostaje za njim oko dve sekunde. Ipak, Australijanac ima sveže pneumatike i očekuje se da napadne prvoplasiranog vozača u narednim krugovima.

27. krug – Maks Ferstapen otišao je u boks i na stazu vratio se malo ispred Sebastijana Fetala. To znači da će Raikonen gotovo izvesno posle boksa biti iza Nemca, dok će 'mrtva trka' biti između Rikarda i vozača Ferarija.

26. krug – Hamiltona teško ko može da ugrozi na prvom mestu. Drugi Ferstapen zaostaje oko sedam sekundi, Rikardo devet, a Raikonen 13 sekundi. Peti Fetel zaostaje za Britancem 31 sekundu.

21. krug – Fetel stiže do petog mesta, dok je Botas tek na desetom. Ipak, vozač Ferarija za timskim kolegom, Raikonenom, zaostaje 18 sekundi i videćemo koliko će moći još da se pomeri napred.

19. krug – Sebastijan Fetel napreduje u ukupnom poretku, međutim i dalje je daleko. Nemac se nalazi na sedmom mestu sa oko 30 sekundi zaostatka za prvim Hamiltonom. Prva četiri i dalje su ista – Hamilton, Ferstapen, Rikardo, Raikonen.

14. krug – Prvih deset: 1. Hamilton, 2. Ferstapen, 3. Rikardo, 4. Raikonen, 5. Sainc, 6. Magnusen, 7. Leklerk, 8. Grožan, 9. Fetel, 10. Peres.

9. krug – Sebastijan Fetel i Valteri Botas ne nalaze se više na začelju. Oni napreduju, ali su i dalje daleko od čela. Fetel se nalazi na jedanaestom mestu, a Botas na trinaestom.

6. krug – Krenula je ponovo trka.

4. krug1. Hamilton, 2. Fertstapen, 3. Sainc, 4. Rikardo, 5. Magnusen, 6. Leklerk, 7. Raikonen... 17. Fetel, 18. Botas. Okon i Gasli su odustali.

2. krug – Fetel i Botas morali su u boks. Nemac je pogrešio pošto je kasno zakočio i udario s leđa Finca. Pored njih dvojice, do kontakta došlo je i između Okona i Gaslija.

1. krugHaos na startu trke. Hamilton je prošao bez oštećenja, međutim Botas i Fetel su imali kontakt i obojica su pretrpeli ozbiljnu štetu. Vozilo bezbednosti je na stazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve