Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 19.03.2018.

14:48

Britanski neurohirurg uveren da se Šumaher nikad neće oporaviti

Prošlo je više od četiri godine od nesreće Mihaela Šumahera, a penzionisani britanski neurohirurg Kolin Šif veruje da se legendarni Nemac nikad neće oporaviti.

Izvor: AK

Autor: AK

Britanski neurohirurg uveren da se Šumaher nikad neće oporaviti
Foto: Getty images

Šumaher je povredio glavu na skijanju uoči Nove godine 2014, mesecima je bio u komi, a već godinama je na kućnom lečenju u domu u Švajcarskoj, odakle samo povremeno stižu štura saopštenje preko njegovog PR tima.

Detalji o njegovom stanju i tretmanu koji prima se čuvaju striktro o tajnosti, a poslednji put iz doma Šumahera su se oglasili pre godinu i po dana.

Šif nije učestvovao u lečenju Šumahera, niti razgovarao sa lekarima koji su proteklih godina radili na ovom slučaju, ali je tokom bogate karijere imao dosta sličnog iskustva.

Godinama se bavio lečenjem povreda glave i mozga, uključujući i rad u vojnim NATO bolnicama u Avganistanu i Iraku.

"Priroda njegove povrede i informacije koje su poznate ukazuju da je pretrpeo trajno i veoma veliko oštećenje mozga. Kao posledica toga njegov mozak ne funkcioniše na sličan način kao vaš ili moj. Što je osoba duže u takvom stanju posle povrede, tako je oporavak teži. On se skoro sigurno neće pomeriti iz aktuelnog stanja", rekao je Šif u intervjuu za agenciju Asošiejted Pres (AP).

Britanski lekar je siguran da Šumaher ne može da komunicira sa okolinom, iskaže da li mu je prijatno, da li je srećan, zadovoljan, iako je sigurno svestan svog okruženja, osoba koje su oko njega, dodira i glasa članova porodice, ali da se nikad neće potpuno oporaviti.

"Apsolutno, totalno ne. Pod jedan sa statističke strane, pod dva sa neorološke i po tri zbog činjenice da je dugo o ovom stanju. Izgubio je mišićnu masu, čak i da otvori oči i počne da priča sigurno je izgubio pamćenje, biće uticaja na ponašanje, kongnitivne funkcije. Neće biti ista osoba. Što se tiče delimičnog oporavka, čak i najmanja promena na bolje je vrsta napretka. Ali je bitno da li se taj napredak odnosi na funkcionalni, mogućnost da se izrazi, kaže "da", "ne", upravlja daljinskim. Moguće su divne stvari uz pomoć elektrinskih uređaja. Kod osoba koje su u situaciji koja se nazia "Zaključan" ili "Duboko neurološki kompromitovan", što je suštinski paraliza sa postojanjem intelektualne funkcije, postoje načini da se komunicira s njima. Da je takav slučaj kod Mihaela Šumahera, siguran sam da bismo znali zato, tako da verujem da nije", iskren je britanski neurohirurg.

Šif smatra da Šumaherova porodica zahvaljujući finansijskoj mogućnosti može dugo da održava legendu F1 u trenutnom stanju, ali da to ne znači nužno i neku promenu i kvalitetan napredak.

Britanski lekar smatra da Šumaherovo trenutno lečenje košta manje od 200.000 evra nedeljno koliko se spekuliše, ističe da je za njegovu negu potreban tim od osmoro na godišnjem nivou, a dvoje svakodnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve