Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 11.06.2017.

20:00

Mercedes pokorio Montreal, Fetel bez podijuma

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je u sedmoj trci sezone Formule 1, na Velikoj nagradi Kanade u Montrealu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Mercedes pokorio Montreal, Fetel bez podijuma
Foto: Getty images

Britanac je iskoristio haos na početku trke i lagano vodio od starta do kraja na stazi "Žil Vilnev".

Nekoliko sudara i maler Maksa Ferstapena je iskoristio i drugi vozač Mercedesa Valteri Botas, koji je stigao do druge pozicije, dok se na pobedničko postolje popeo još Danijel Rikardo u Red Bulu.

Vodeći u generalnom plasmanu Sebastijan Fetel je prvi put ove sezone ostao bez podijuma, stigao je kao četvrti, što je loš rezultat s obzirom na drugu startu poziciju, ali odličan s obzirom na dešavanja na stazi.

Nemac je zbog problema sa bolidom morao vrlo rano u boks pa je završio na začelju, u prvih 30 krugova je napredovao do 12. pozicije, a onda posle odlazaka rivala u pit-stop stigao do sedme.

Posle duge "šahovske" partije sa timskim kolegom Kimijem Raikonenom, koristi grešku Finca osam krugova pre kraja i stiže do šestog mesta. Punim gasom kreće u napad na dve Fors Indije, gde je iskoristio dobru staru "zavadi pa vladaj", te obišao konkurente dok su se međusobno borili za četvrto mesto.

Na kraju je Meksikanac Serhio Peres trku završio kao peti, Francuz Esteban Okon kao šesti, Raikonen je uprkos problemima kroz cilj prošao kao sedmi, Niko Hilkenberg je bio osmi, prve bodove je osvojio mladi Lens Strol devetim mestom, dok je deseti bio Roman Grožan.

Iako je bio vrlo blizu prvih bodova, Fernando Alonso je opet morao da odustane, šesti put ove sezone, na još jednoj trci u kojoj ga je frustrirao slabašni Hondin motor, ali i slaba komunikacija sa svojim timom. Maks Ferstapen je sjajno krenuo u trku, probio se sa pete na drugu poziciju, ali je morao rano da odustane zbog problema sa bolimd.

Hamilton je smanjio zaostatak za liderom šampionata Fetelom na 12 bodova, pred Veliku nagradu Azerbejdžana koja će se voziti ulicama Bakua 25. juna.

Tok trke:

Žestok start na stazi "Žil Vilnev", fantastično je krenuo Maks Ferstapen koji je sa pete napredovao do druge pozicije, a zbog kontakta sa Holanđaninom Fetel je pao na četvrto mesto.

Hamilton je zadržao prvo mesto, a zbog sudara Karlosa Sajnca, Felipea Mase i Romana Grožana, na stazu je ušlo "sigurnosno vozilo".
Sajnc posle rizičnog ulaska u krivini okrenuo na stazi i zakucao u zid, a odustao je i Masa zbog razbijenog prednjeg krila, koje probleme pravi i Grožanu.

"Šta se dešava? Ovo je bio lud start. Moraju da se ohlade", vikao je Fernando Alonso, a posebno je šokiran bio Masa, "Neverovatno, neko me upravo pogurao otpozadi".

U trećem krugu "sejfti kar" napušta stazu, Ferstapen je odmah pokušao da prestigne Hamiltona sa spoljne strane, ali je Britanac "zatvorio vrata" i zadržao prvo mesto.

Već u šestom krugu Fetel zbog poblema sa prednjim krilom mora u boks, pada na 18. mesto 30 sekundi iza Hamiltona, ali ga je u 11. krugu verovatno obradovalo odustajanje Ferstapena, kojem je sjajan start trke upropasio kvar.

To je omogućilo Botasu da dođe do drugog mesta i "čuva leđa" timskom kolegi Hamiltonu, a na trećem mestu je Rikardo. U prvih deset su zahvaljujući odustajanjima konkurencije su ušla oba Meklarenova bolida.

Fetel je krenuo ponim gasom ka bodovima, posle 15 krugova stigao je do 13. mesta, a čak četvorica vozača koji su ispred njega su u rasponu od svega 1,1 sekund.

Usledila je serija odlazaka u boks, Mercedesi ostaju na čelnim pozicijama, a Rikardo iza njih, dok je Fetel nastavio da napreduje, lagano je obišao Alonsa, te došao do sedme pozicije iza Raikonena, 40 krugova pre kraja trke.

Nemac sve vreme vozi oštećen bolid, ali je ostvario najbolji krug dana sa 1:16,3 minuta na stazi "Žil Vilnev", 31 krug pre kraja. S druge strane, Alonso je frustriran zbog nemoći Hondinog motora: "Sramotna snaga u ovom modu".

Raikonen odlazi opet u pit-stop, dobija ultrameke gume, a na stazu se vraća iza timskog kolege Fetela, koji kreće u napad na petu poziciju i sjajnog Okona.

Hamilton u međuvremenu povećava prednost u odnosu na Botasa na deset sekundi, Rikardo preti "sporijem" Mervedesu dok postlje iz drugog plana vreba Peres.

Fetel odlazi opet u boks 21 krug pre kraja, i on dobija ultrameke gume, a na stazu se opet vraća iza Raikonena koji je imao najbolje vreme na stazi u međuvremenu, ali ga Nemac žestokim tempom brzo sustiže.

Osam krugova pre kraja Fetel obilazi Raikonena, Finac je napravio veliku grešku, izleteo je sa staze, što je Nemac iskoristio. Ima vremena da se izbori možda čak i za podijum, jer je trećeplasirani Rikardo na svega dve sekunde.

Ispred njega si Peres i Okon vodili žestoku borbu za četvrto mesto, Francuz ne uspeva da obiđe Meksikanca, a gužvu koristi Fetel i umeće se između dve Fors Indije i stiže do pete pozicije, pet krugova pre kraja.

Dva kruga pre kraja Fetel obilazi i Peresa, te osvaja važne bodove uprkos neočekivano lošem danu za Ferari u Montrealu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve