Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 14.05.2017.

15:37

Konačno prava trka, Hamilton brži od Fetela!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je na Velikoj nagradi Španije na sjajnoj trci koju je obeležio njegov okršaj sa Sebastijanom Fetelom iz Ferarija.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Konačno prava trka, Hamilton brži od Fetela!
Foto: Getty images

Nemac je već u prvom krugu prestigao Britanca, držao je lidersku poziciju do 44. kruga, kada je Hamilton iskoristio bolju taktiku svog tima i drugačiju smešu guma, te ga prestigao protutnjavši "kao voz" pa na kraju ritunski stiže do pobede u Kataloniji.

U međuvremenu, trku su pre kraja završila preostala dva bolida Ferarija i Mercedesa, Kimi Raikonen je ispao već u prvom krugu posle kontakta sa Maksom Ferstapenom, koji je zakođe ispao, a Botas u 38. zbog otkazivanja motora.

Kontakt je zamalo koštao trke još Felipea Masu i Fernanda Alonsa, koji su zbog toga pali na začelje, a do kraja dana nisu uspeli da se umešaju u borbu za bodove.

Treće mesto na podijumu je zauzeo Red Bul zahvaljujući Danijelu Rikardu, a iza njega su među prvih deset bili Serhio Peres, Esteban Okon, Niko Hilkenberg, Paskal Verlajn, Karlos Sajnc mlađi, Danil Kvjat i Roman Grožan.

On je do boda stigao zahvaljujući probušenom pneumatiku Kevina Magnusena, koji je stradao u borbi sa Kvjatom za deveto mesto.

Posle pet trka lider je i dalje Fetel sa 104 boda, ali je Hamilton drugom pobedom u 2017. smanjio zaostatak na šest. Treći je Botas sa 63, a četvrti Raikonen sa 49.

Sledeća trka na programu je 28. maja u Monte Karlu za Veliku nagradu Monaka.

Iako je Hamilton imao bolji start, Fetel iskače već u prvoj krivini i obilazi Britanca sa unutrašnje strane pa preuzima vođstvo na Katalunji.

U istom krugu očajan potez pravi njegov timski kolega Kimi Raikonen koji levim pretnjim pneumatikom kači bolid Maksa Ferstapena i završava trku.

Istovremeno se dogodio još jedan kontakt, Masa je zakačio Alonsa, sebe poslao na 18, a Španca na 11. mesto, a malo je nedostajalo da Botas izbaci iz trke Raikonena.

To je rasplakalo jednog njegovog malog navijača, čija je slika brzo obišla svet, ali ga je ubrzo utešio Finac koji je bio sve osim "leden".

Fetel u međuvremenu povećava prednost na 2,6 sekundi ispred Hamiltona, dok je Botas bio treći ispred Rikarda.

U četvrtom krugu Ferstapen se vraća opet u boks zbog oštećenog bolida, ali ne uspeva da se vrati, pa i on završava trku.

Najveći napredak u prvih desetak krugova zabeležio je Niko Hilkenberg, koji je sa 12. stigao do šeste pozicije.

Od 15. kruga kreću prvi odlasci u boks, Fetel to radi pre Hamiltona koji stiče deset sekundi prednosti, ali mu to nije bilo dovoljno, jer se na stazu vraća iza Nemca.

Ekipe su imale drugačiju taktiku, Fetel dobija srednju, a Hamilton meku smešu guma.

Fetel se ipak našao između dva Mercedesa na stazi, Botas ga je usporavao pre odlaska u boks, omogućivši timskom kolegi da smanji zaostatak sa sedam na tek oko dve sekunde posle 25 krugova.

Međutim, vozač Ferarija maksimalno koristi svoje iskustvo i prestiže i njega s unutrašnje strane, pa se vraća na čelo trke u istom krugu.

Dok je Masa postepeno napredovao sa začelja, a Zauber obilazio nemoćne Meklarene, Hamilton je nastavio da diše za vratom Fetelu.

Na drugu zamenu gruma prvi odlazi Britanac i vraća se sa takođe mekom smešom, opet iza Fetela, čiji je tim sada bio pod pritiskom pred njegov dolazak u boks.

Rizikovali su u Ferariju u 38. krugu, Fetel se vraća na stazu sa srednjom smešom za dlaku uspred Hamiltona koji je delovao brži, ali Nemac odbija njegov prvi napad.

Dva kruga kasnije Hamilton ostaje bez podrške na stazi, Botasu otkazuje motor pa završava trku u Kataloniji.

Usledio je žestok duel za prvo mesto, Hamilton je surovo progonio Fetela koji je imao manje od sekund prednosti u 44. krugu, kad vozač Mercedesa konačno koristi svoju brzinu i na ciljnom prolazi pored Ferarija za povratak na lidersku poziciju.

"Nemam šanse, nemam šanse, prošao je kao voz", rekao je Fetel timu, dok je vladalo oduševljenje u boksu Mercedesa.

Dvadeset krugova pre kraja u Ferariju su se ponadali da njihov vozač ipak ima šanse, Hamilton bio u dilemi da li da malo uspori jer su gume počele da mu se pregrevaju.

To su Fetelu javili njegovi inženjeri, savetovavši ga da pojača tempo, ali je savet kasno stigao, što im je i on poručio: "To sam mogao da uradim dok je bio iza".

Hamilton je u narednih pet krugova postepeno povećavao razliku do 2,5 sekundi, pa je Fetelu odlučio da pređe na "plan C", što je značilo minimalan rizik i čuvanje drugog mesta.

U međuvremenu, daleko iza ovog tandema na trećoj poziciji je bio Rikardo, ispred Peresa, Okona, Hilkenberga, Verlajna, Sajnca, Magnusena i Kvjata.

Osam krugova pre kraja Hamiltona je dodatnu "pogurao" Masa, jer ga je Fetel jedva prošao prilikom obilaska za ceo krug, ali srećom nije bilo kontakta i tragičnog kraja trke za Nemca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve