Nova vest
Auto-moto

Subota, 03.12.2016.

10:27

Mercedes bira – ko će zameniti Rozberga?

Odluka Nika Rozbera da se penzioniše pet dana po osvajanju titule F1 iznenadila je javnost, ali i njegov tim Mercedes.

Izvor: AK

Autor: AK

Mercedes bira – ko će zameniti Rozberga?
Foto: Getty images

Šef tima Toto Volf mora da pronađe zamenu u nezgodnom periodu između dve sezone, kada je većina timova već krenula u pripreme za sledeću.

Opcija je nekoliko, mediji kao "favorite" vidi Sebastijana Fetela, Valterija Botasa, Paskala Verlajna, a opcije su još Esteban Okon, Fernando Alonso, Danijel Rikardo...

Alonso je uz Hamiltona najveći talenat njihove generacije, imaju zajedničku prošlost kao timske kolege ali i konkurenti iz Meklarena 2007, kada su bili izjednačeni sa bodom manje iza šampion Kimija Raikonena, sa po četiri pobede. Španac je morao da napusti tim. Njegov dolazak bi svakako predstavljao "blokbaster" i magnet za pažnju, ali su tu dve velike preokreke – Alonso ima ugovor sa Meklarenom, a Volf je svestan da bi njegovim dolaskom i dalje imao problem zbog dva jaka ega, kao što je bio slučaj sa Hamiltonom i Rozbergom.

Rikardo je prema mnogima bio najbolji vozač u 2016, a Volf ga izuzetno ceni. Njegova borba sa Hamiltonom na stazi bi bila intenzivna, ali s obzirom na blag karakter njihov odnos teško da bi bio na granici sukoba kao što je bio između Britanca i Nemca. Međutim, i on ima jak ugovor sa Red Bulom, glavnim rivalom Mercedesa, koji će ga se teško odreći. Međutim, karta na koju bi nemački tim mogao da igra je Maks Ferstapen, jer će talentovani Holanđanin sigurno dobiti prednost u timu RB sedeće sezone, pa bi njegov odnos sa Australijancem mogao da naškodi ekipi.

Vrlo moguća opcija je Fetel, s obzirom na razočaravajuću sezonu u Ferariju i njegove ne tako retke javne kritike na račun ekipe iz Maranela. U zategnutom je odnosu sa šefom tima Mauriciom Arivabeneom, koji je jednom prilikom izjavio da četvorostruki prvak mora da se koncentriše na vožnju i "zaradi" ugovor za 2017. godinu. Fetel je nezadovoljan i odlaskom tehničkog direktora Džejmsa Alisona prošlog leta. Njegov pad forme u drugom delu sezone u odnosu na timskog kolegu Kimija Raikonena je možda i jasna poruka da mu nije prijatno u Ferariju. Problem je što italijanski tim nema adekvatnu zamenu za vozača koji ima aktivan ugovor na još jednu godinu, druga prepreka je naravno Hamilton i borba s njim unutar ekipe, koja lako može da eskalira u nešto mnogo nezgodnije.

Od vozača koje Volf takođe lično ceni tu je i Botas, a Finac je bio više nego odličan u limitiranom Vilijamsu u protekle četiri godine. On bi bio vrlo prigodna opcija jer nema razlog da traži mesto glavnog vozača u odnosu na Hamiltona, a dovoljno je kvalitetan da omogući Mercedesu nastavak dominacije na stazi. Sledeće godine mu ističe ugovor, a Vilijams se ne "kupa" u parama, pa bi Marcedes lako mogao da ga otkupi, ili čak trampi za motor. Jedini problem je što je Vilijamsu potreban iskusan vozač da usmeri Kanađanina Lensa Strola, 18-godišnjeg tinejdžera koji će debitovati 2017. u šampionatu.

Naravno, jasan izbor Mercedesa bi bio neki novi nemački vozač, kako bez zemljaka u ekipi, a tu u igru ulaze njihov rezervni vozač Verlajn, koji je slobodan, ali ima samo jednu sezonu trkačkog iskustva. Tu je i Niko Hilkenberg, ali on samo što je potpisao trogodišnji ugovor sa Renoom. Međutim, francuska i nemačka kompanija često tesno sarađuju, a Volf je blizak prijatelj sa šefom Renoa Frederikom Vazerom. Opcija je i Okon, još jedna mlada nada Mercedesa koji je bio solidan u Manoru uz Verlajna, pa ga je Fors Indija izabrala pre Nemca da bude drugi vozač uz Serhija Peresa sledeće godine. Međutim, (ne)iskustvo je i njegov "problem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve