Nova vest
Auto-moto

Subota, 26.11.2016.

09:59

Abu Dabi treći put donosi šampiona

U nedelju je na programu poslednja trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1, a na stazi Jas Marina u Abu Dabiju treći put će biti rešen prvak.

Izvor: AK

Autor: AK

Abu Dabi treći put donosi šampiona
Foto: Getty images

Sve oči biće uprte u dva Mercedesa – Nemac Niko Rozberg ima 12 bodova više od Britanca Luisa Hamiltona, za prvu titulu u karijeru potrebno je samo da se nađe na pobedničkom postolju.

"Nije bila savršena sezona i mislim da će biti veoma teško da je završim na savršen način. Ali, ne mogu i neću da se predam. Šta god da se desi, ponosan sam na sve u timu koji su deo ovako dominantne sezone. Ako je i bilo grešaka, sve su do mene. Nadam se da će nedelja biti dostojna finala, jer će svi gledati", rekao je Hamilton.

Abu Dabi je već nekoliko godina poslednja trka u šampionatu F1, u kalendaru je od 2009, a prvi put u centru pažnje bila je već sledeće kada je Sebastijan Fetel prvi put u karijeri postao šampion.

Nemac je tada iskoristio problem Fernanda Alonsa zbog Vitalija Petrova i doneo titulu Red Bulu. Pre dve godine na istom mestu su se za titulu borili upravo trenutni akteri, Rozberg i Hamilton, a tada je Britanac bez ikakvih problema stigao do trijumfa i krune.

"Ima mnogo kalkulacija, ali ja ne ulazim u to. Ovde sam da bih pobedio i tu se sve završava za mene. Hoću da imam najbolji mogući pristup trci. Pponosan sam na trenutnu situaciju, što se opet borim za titulu u poslednjoj trci. Za razliku od prošlog puta, sada sam u prednosti i imam veliku energiju i jak motiv", rekao je Rozberg.

Najviše pobeda na Jas Marini ima Fetel – tri, dva puta je najbrži bio Hamilton, a po jednu pobedu imaju Rozberg i drugi vozač Ferarija Kimi Raikonen.

Staza je duga 5,5 kilometara, ima 21 krivinu uz nekoliko atraktivnih delova. Pireli je vozačima za ovu trku ponudio tri najmekše komponente pa će biti zanimljivo videti koliko će često morati u boks.

Nema opasnosti od kiše u Abu Dabiju, pa se očekuje agresivna vožnja uz dosta prestizanja. Nekoliko dana pred trku iz Red Bula su najavili da će se boriti za pobedu, pa bi Maks Ferstapen i Danijel Rikardo mogli da odigraju značajnu ulogu u borbi za šampiona.

Kvalifikacije su u subotu od 14, a trka je u nedelju u istom terminu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve