Nova vest
Auto-moto

Petak, 29.07.2016.

12:10

Fetel: Ako ne sprečimo nesreće ispašćemo glupi

Vozači Formule 1 žele da se uvede zaštitni "oreol" u kokpit bolida, tvrdi Sebastijan Fetel.

Izvor: AK

Autor: AK

Fetel: Ako ne sprečimo nesreće ispašćemo glupi
Foto: Getty images

Četvorostruki šampion sveta smatra da je greška odluka čelnika F1 i klubova da odloži uvuđenje pomenute zaštite do 2018. godine.

Nakon pogibije Žila Bjankija posle udesa u Japanu pre dve sezone, F1 je počela testiranje opcija za zaštitu vozača u kokpitu, a prioritet ima sitem "oreol" (halo, eng).

"Mislim da bi 90-95 odsto vozača glasalo za uvođenje toga. Ne sviđa nam se kako izgleda, ali mislim da ništa nije ne može da opravda smrt. Dobro znamo kakve su se nesreće dešavale na stazi, uvek se trudimo da napredujemo. Sada mislim da je prvi put u istoriiji sveta da smo naučili lekciju, ali nismo se promenili. Na nama je da sprečimo da se opet dogodi nešto slično, u suprotnom ćemo ispasti glupi", rekao je četvorostruki šampion Sebastijan Fetel.

Nakon višemesečih priprema F1 je na čelu sa Bernijem Eklstonom odlučila da neće uvesti "oreol" u bolide sledeće sezone.

"Sačekaćemo da vidimo koji su razlozi za ovu odluku, ali trenutno mi se čini da je situacija "prvo posao, onda sigurnost". Ova odluka dovodi F1 u neistraženu oblast na nekoliko godina", smatra predsednik Unije vozača Aleksandar Vurc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve