Nova vest
Auto-moto

Petak, 29.07.2016.

08:55

F1: Bez "oreola" sledeće sezone

Čelnici Formule 1 odlučili su da sistem zaštite glave vozača, koncept "oreol" (halo, eng) ne uvedu u upotrebu sledeće sezone.

Izvor: AK

Autor: AK

F1: Bez
Foto: Getty images

Od početka tekuće sezone pojedini timovi testiraju "oreol", ali i neke druge sisteme koji bi u budućnosti trebalo da spreče potencijalne povrede vozača u slučaju teših udesa.

Međutim, šest timova F1, čelnik šampionata Bernim Eklston, te predsednik FIA Žan Tod su odlučili su da je potrebno još rada na sistemu.

FIA očekuje da neki vid zaštite glave vozača bude uveden u F1 2018. godine.

"Iako je "oreol" trenutno glavna opcija koja omogućuje najviše mogućnosti, dogovor je da se na razvojuradi još jednu godinu kako bi rezultati bili kompletniji. "Oreol" je glavna opcija za 2018", navodi se u saopštenju.

Plan za uvođenje posebnog sistema zaštite za glavu vozača u bolidu pokrenut je nakon nekoliko udesa u prethodnim sezonama i težih povreda vozača F1 koje bi možda bile izbegnute da su bolje zaštićeni u kokpitu.

Prelomna tačka bila je pogibija 25-godišnjeg Žila Bjankija nakon udesa u Japanu, zbog čega vozači insistiraju na većoj sigurnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve