Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 01.05.2016.

14:00

Rozbergu istorija u Sočiju – 4 u nizu na startu!

Vozač Mercedesa Niko Rozberg ostvario je četvrtu uzastopnu pobedu u novoj sezoni, trijumfom na Velikoj nagradi Rusije u Sočiju.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Rozbergu istorija u Sočiju – 4 u nizu na startu!
Photo by Dan Istitene/Getty Images

Rozberg je još jednom pokazao da je bez konkurencije i trku je završio u vremenu od jednog sata, 32 minuta i 41 sekunde, ispred klupskog kolege Luisa Hamiltona..

Nemac je kompletirao još jedan sjajan vikend – bio je najbrži na treningu, suvereno došao do pol pozicije, a na samoj trci ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.

Hamilton je trku počeo na osmoj poziciji, ali je iskoristio incident na startu da se odmah priključi vrhu i to mu je omogućilo da na kraju završi kao drugi, nešto više od 25 sekundi zaostatka za Rozbergom.

Mesta na podijumu kompletirao je Kimi Raikonen iz Ferarija, sa 31,998 sekundi zaostatka.

Momak iz Vizbadena postao je prvi vozač u istoriji Formule 1 koji je vezao pobede na četiri trke na startu sezone, a još samo dvojica vozača uspela su da sedam puta u nizu dođu do trijumfa.

Spomenuti incident dogodio se u drugoj krivini u Sočiju i odredio je dalji tok trke – Danil Kvjat je udario Sebastijana Fetela i pogurao ga na bolid Danijela Rikarda, a vozač Ferarija izleteo je sa staze i završio nastup.

Kvjat je dobio kaznu od 10 sekundi u boksu, još nekoliko vozača među kojima je bio i Niko Hulkenberg su morali da odustanu, a ulaskom ’sejfti kara’ sve je otišlo u korist Mercedesa. Hamilton je iskoristio niz grešaka Kimija Raikonena u uvodnom delu trke i aktuelni šampioni u konkurenciji konstruktora ostvarili su novu duplu pobedu.

Poene na Velikoj nagradi Rusije upisali su još Valteri Botas, Felipe Masa, Fernando Alonso, Kevin Magnusen, Roman Grožan, Serhip Peres i Dženson Baton.

Nakon ove trke Rozberg je uvećao prednost nad Hamiltonom u generalnom plasmanu, ima okruglo 100 bodova, 43 više od Britanca. Slede Raikonen sa 43 i Danijel Rikardo sa 36.

Trci u Sočiju prisustvovao je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Šampionat Formule 1 nastavlja se 15. maja trkom za Veliku nagradu Španije na stazi Katalunja.

Tok trke:

Start trke protekao je bez problema, ali već u nekoj od uvodnih krivina u Sočiju došlo do velikog incidenta i sudara nekoliko bolida. Nije bilo jasno šta se dogodilo, ali je najdeblji kraj izvukao Sebastijan Fetel koji je morao da završi nastup i pre nego što ga je počeo.

Takođe, zbog velike štete na bolidu Niko Hulkenberg i Rio Harjanto su odustali, a nekoliko vozača, među kojima i Danijel Rikardo, otišli su u boks. Na stazi se odmah pojavio ’sejfti kar’ i trka je nastavljena u sporijem ritmu.

Usporeni snimak pokazao je da je inicijator kontakta bio Danil Kvjat koji je nemačkog vozača pogurao ka Rikardu. Ferarijev bolid se okrenuo i završio u zaštitnom zidu, a najviše je profitirao Luis Hamilton koji se popeo na petu poziciju. Mladi Rus je neshvatljivo nasrnuo na Sebastijana, činilo se u jednom trenutku da je sve učinio namerno i dobio je kaznu od 10 sekundi u boksu.

U međuvremenu, Hamilton je nastavio da napreduje, iskoristio je nekoliko velikih grešaka Kimija Raikonena i bez većih problema se probio do trećeg mesta.

Usledio je miran period trke tokom kojeg je Kimi Raikonen samo povećavao prednost u odnosu na najbliže pratioce. U svakom krugu ostvarivao je sve bolje rezultate i stigao do skoro 12 sekundi viška u odnosu na Botasa i Hamiltona.

Posle prve serije odlaska u boks, najbolji posao odradio je ponovo Mercedes – aktuelni šampion popeo se do drugog mesta, Botas je pao na četvrto ispod Raikonena, a Maks Ferštapen, koji se u jednom trenutku umešao u borbu za podijum, završio je kao sedmi.

Britanac je pokušavao da u sledećih desetak krugova izvrši pritisak na klupskog kolegu. Spustio je razliku na nešto više od sedam sekundi, dvadesetak krugova pre kraja. Međutim, Rozberg je odbio njegov napad, ponovo počeo da beleži najbrže krugove i da u svakom sektoru dodatno "beži" rivalima. Početkom 43. kruga popeo je razliku na 12 sekundi i nastavio da je održava.

Očekivano, to mu je bilo dovoljno za četvrtu, istorijsku pobedu na startu sezone.

Velika nagrada Rusije, rezultati:
1. Niko Rozberg (Mercedes) 1:32:41.997
2. Luis Hamilton (Mercedes) +25,022
3. Kimi Raikonen (Ferari) +31,998
4. Valteri Botas (Vilijams) +50,217
5. Felipe Masa (Vilijams) +74,427

Poredak:
1. Niko Rozberg (Mercedes) 100
2. Luis Hamilton (Mercedes) 57
3. Kimi Raikonen (Ferari) 43
4. Danijel Rikardo (Red Bul) 36
5. Sebastijan Fetel (Ferari) 33
6. Felipe Masa (Vilijams) 32
7. Roman Grožan (Has) 22

Poredak – konstruktori:
1. Mercedes 114
2. Ferari 61
3. Red Bul 57
4. Vilijams 29
5. Has 18
6. Toro Roso 17
7. Fors Indija 6

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve