Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 03.03.2016.

16:44

Većina F1 vozača protiv novih kvalifikacija

Većina vozača Formule 1 protivi se novom sistemu kvalifikacija koji bi trebalo da stupi na snagu od prve trke ove sezone, Velike nagrade Australije.

Izvor: JT

Autor: JT

Većina F1 vozača protiv novih kvalifikacija
Getty Images

Svetska automobilska federacija (FIA) je krajem februara donela odluku o promeni sistema kvalifikacija, ali je poslednjih dana bilo govora da bi primena mogla da bude odložena do pete trke ovogodišnjeg šampionata.

Prema predlogu, kvalifikacije će se i dalje voziti u tri faze, s tim što će prva trajati 16 minuta, druga 15, a treća 14 minuta. Po sedmorica najsporijih vozača će u određenim vremenskim intervalima biti eliminisana u prve dve faze, dok će se osmorica najbržih plasirati u treću fazu. U njoj će posle određenog vremenskog intervala prvo ispadaju najsporiji vozači, a na kraju će ostati samo dvojica najbržih koji će se boriti za pol poziciju.

Vozači misle da će novi sistem biti komplikovan za učesnike i navijače na trkama. Većina vozača, uključujući Kimija Raikonena, Džensona Batona i Nika Rozberga, u sredu je imala sastanak sa sa direktorom trka Formule 1 Čarlijem Vajtingom o predloženim promenama.

Mislimo da bi promene mogle da poremete pravila, a da bi navijačima bilo teško da razumeju šta se dešava. Za nas vozače je već komplikovano, pa mislimo da će navijačima biti teže. Mislimo da je stari način kvalifikacija veoma dobar i da nema potrebe menjati ga”, rekao je vozač Fors Indije Serhio Peres.

Vozač Vilijamsa Valteri Botas rekao je da je odluka da se promeni način kvalifikacija veoma čudna.

Nisam čuo da se neko žalio na stari sistem. Prihvatiću svaku promenu, ali ne znam koja je svrha”, rekao je Botas.

Zakonodavno telo u Formuli 1, Svetski savet za auto-moto sport sastaće se u petak i jedino to telo može da odobri svaku promenu u kvalifikacijama za predstojeću sezonu.

Savet može da izmeni predlog Komisije Formule 1 pre nego što uđe u pravilnik, ali bi značajne promene morale da budu vraćene Komisiji i Strateškoj grupi na odobrenje.

Ovogodišnji šampionat startuje na stazi “Albert park” 20. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve