Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 25.01.2016.

16:12

F1: Vozači zahtevaju zatvorene kokpite od 2017.

Asocijacija Gran pri vozača zahtevala je da od 2017. godine u Formulu 1 budu uvedeni zatvoreni kokpite.

Izvor: JT

Autor: JT

F1: Vozači zahtevaju zatvorene kokpite od 2017.
YouTube screenshot

Posle smrti Žila Bjankija od posledica nesreće koju je doživeo tokom Velike nagrade Japana 2014. godine, povelo se pitanje veće zaštite vozača unutar bolide.

Sve je intezivirano posle još jedne nesreće, kada je Džastin Vilson izgubio život tokom trke Indikar serije, a konkretni potezi povučeni su poslednjih meseci.

Vozači su jednoglasni u oceni da im glave nisu dovoljno zaštićene u sadašnjim kokpitima i da bi to trebalo promeniti kada na snagu stupe radikalna nova pravila najavljena za narednu sezonu.

Najviše glasova dobio je predlog Mercedesa, koji podseća na orol koji ide oko glave vozača, ali im ne umanjuje vidljivost.

Prvi čovek Asocijacije Aleks Vurc rekao je da su prvi testovi koncepta bili ohrabrujući i da ne postoji razlog zašto bi uvođenje zatvorenog kokpita bilo na čekanju.

Istraživanja koja je uradila Svetska automobilska federacija su bila temljena i dovela su do jasnog rešenja. Vozači smatraju da je pravo vreme da dodatna zaštita bude implementirana najkasnije 2017. godine”, istakao je Vurc.

Vurc se nada da će dizajn zatvorenog kokpita najranije ove nedelje dobiti zeleno svetlo na sastanku koji je zakazan za petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve