Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 12.10.2015.

21:40

Red Bul: Rivali nas teraju iz F1 jer nas se plaše

Mercedes i Ferari teraju Red Bul iz Formule 1 jer se plaše, tvrdi Adrijan Njui, čovek koji je zaslužan za najveće uspehe u istoriji austrijskog tima.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images

Red Bul je najavio da će napustiti Formulu 1 ako ne nađe konkurentan motor za narednu sezonu, a vremena za to je sve manje, pošto je najavljen kraj saradnje sa Renoom.

Austrijski tim ima još godinu dana ugovora sa francuskom kompanijom, ali je odlučio da ga raskine ranije, međutim, rastanak još nije zvanično potvđen, a poslednjih dana pojavile su se informacije da bi Reno mogao da bude ključ Red Bulovog ostanka u Formuli 1.

Mercedes je još ranije objavio da ne želi da uđe u partnerstvo sa Red Bulom, dok je Ferari ušao u pregovore, ali je navodno odbio, jer je austrijski tim zahtevao iste motore kao fabrički tim.

Njui, tehnički direktor Formule 1 i najuspešniji dizajner u istoriji Formule 1, ističe da je jasno šta rivali žele time što odbijaju da uđu u partnerstvo sa Red Bulom.

Najverovatnije će nas oterati iz Formule 1, pošto su nas Mercedes i Ferari odbili iz straha. Nažalost, naše partnerstvo sa Renoom je pri kraju. Bilo je previše razmirica u našoj vezi i zato nemamo motore. Red Bul ne bi trebalo da bude stavljen u tu poziciju da je samo tu da bi popunio broj”, naglasio je Njui.

Njui je naglasio da je Svetska automobilska federacija trebalo da uradi više i spreči da Formula 1 bude zavisna od performansi motora.

U propisima, motori mogu da budu balansirani da ne postoji tolika razlika u performansama kakav je slučaj sada, ali FIA to ne želi. Moramo da se vratimo u poziciju gde timovi imaju pristup motorima, ako je razlika tek nekoliko procenata, onda je to i u redu, ali ako je već deset procenata, to je prevelika razlika. Kao inženjer, voleo bih da vidim više fleksibilnosti u propusima za šasije, da bi timovi mogli da profitiraju od kreativnosti”, istakao je Njui.

Vlasnik Red Bula Ditrih Matešić nagovestio je da će odluka o tome da li će njegov tim ostati u Formuli 1 biti donet do kraja oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve