Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 23.07.2015.

13:19

FIA: Bjankijeva nesreća nije fatalna

Svetska automobilska federacija ne može da klasifikuje nesreću Žila Bjankija kao fatalnu jer je mladi Francuz preminuo devet meseci posle nje.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images

Po pravilima vladajućeg tela Formule 1, fatalne nesreće su samo one u kojima vozač podlegne povredama u roku od 30 dana.

Bjanki je nesreću na stazi “Suzuka” doživeo 5. oktobra prošle godine, a preminuo je 285 dana kasnije – 17. jula.

Francuz je vozeći za Marusju izgubio kontrolu nad svojim bolidom tokom trke za Veliku nagradu Japana, u izuzetno teškim uslovima, i udario u kran koji je iznosio bolid Adrijana Zutila iz zone izletanja. Bolid je podleteo pod kraj, a Bjanki je glavom u njega udario pod opterećenjem od 254G.

Bjanki je devet meseci proveo u komi, pre nego što je podlegao povredama i postao prvi vozač od 1994. godine i Aertona Sene koji je preminuo od povreda zadobijenih tokom trke.

Nažalost, Bjankinije prvi član svoje porodice koji je preminuo od posledica trkačkog udesa. Brat njegovog dede Lusijen Bjanki je poginuo tokom treninga za trku “24 časa Le Mana” 1969. godine. Sve se to desilo godinu dana pošto je Bjankijev deca Mauro doživeo tešku nesreću u Le Manu, u kojoj je zaradio ozbiljne opekotine.

Više o Žilu Bjankiju možete da pročitate u našoj rubrici ‘Teme’.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve