Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 29.03.2015.

08:56

Prvenac Fetela u Ferariju!

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel trijumfovao je na Velikoj nagradi Malezije, drugoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images
Beta/AP Photo/Vincent Thian

Fetel je do prve pobede u Ferariju, a 40. u karijeri, došao sjajnom vožnjom na stazi „Sepang“ u vremenu od 1:41:05.793 minuta.

Drugo mesto, sa osam i po sekundi zaostatka, zauzeo je branilac titule Luis Hamilton, dok je treći kroz cilj prošao njegov timski kolega iz Mercedesa Niko Rozberg.

Fetel je u Maleziji uspeo da pobedi Mercedes njihovim oružjem – sjajnom taktikom, ali i odličnom vožnjom. Četvorostruki svetski šampion je očigledno svojim dolaskom promenio nešto u italijanskom timu, pošto je u Sepangu odlično reagovao i u pravom trenutku ga zvao u boks, što je i odlučilo trku.

Nemac je tako doneo Ferariju prvi trijumf posle skoro dve godine, pošto je poslednju pobedu za italijanski tim upisao Fernando Alonso na trci u Španiji 2013. Takođe, prekinuo je niz od osam trijumfa Mercedesa, pošto su ili Hamilton ili Rozberg bili na najvišem stepeniku pobedničkog postolja od prošlogodišnje Velike nagrade Belgije, na kojoj je slavio Danijel Rikardo. Uz sve to, postao je prvi vozač u istoriji koji je u Maleziji slavio četiri puta, a prethodno je na „Sepangu“ bio najbolji 2010, 2011. i 2013. godine.

Hamilton je vozio odlično, ali ga je taktika tima, kao i manjak pneumatika koštao u Maleziji. Baš kada je očekivao da će dobiti brže pneumatike, Britanac je ostao bez istih, što ga je koštalo u finišu trke, iako je dao sve od sebe da sustigne Fetela. Rozberg je, s druge strane, već na startu ispao iz konkurencije za trijumf, a koliko nije mogao da pripreti najbolje je pokazao način na koji ga je Fetel pretekao.

Odličnu trku imao je i drugi vozač Ferarija Kimi Raikonen, koji je imao peh na startu, kada je ostao bez jednog pneumatika, ali je sjajno uspeo da se vrati. Detalj sa početka trke je gotovo izvesno Finca onemogućio da se bori za pobedničko postolje, ali je na kraju potpuno zasluženo ostavio vozače Vilijamsa Valterija Botasa i Felipea Mase.

Jedan od junaka trke definitivno je vozač Toro Rosa Maks Ferstapen, koji je postao najmlađi osvajač bodova u istoriji Formule 1 zahvaljujući sedmom mestu. 17-godišnji Holanđanin je odvozao sjajnu trku i poslednji je vozač koji je bio unutar jednog kruga od Fetela, a kroz cilj je prošao ispred timskog kolege Karlosa Sainsa juniora. Osvajače bodova kompletirali su vozači Red Bula Danil Kvjat i Danijel Rikardo.

Najveći gubitnici druge trke bili su vozači Fors Indije Serhio Peres i Niko Hilkenberg, koji su pretili da se ozbiljno bore za bodove, ali su izazvali dva incidenta, pa su izgubili vreme zbog kazni. I u Maleziji je viđena izuzetno loša trka za Meklaren, pošto su Fernando Alonso i Dženson Baton morali da se povuku u garažu, dok je drugo odustajanje upisao Pastor Maldonado u Lotusu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Kine u Šangaju 12. aprila.

Tok trke

Pred start trke na stazi je zabeležena temperatura od 64 stepena (ne vazduha, već staze), kao i izuzetno velika vlažnost vazduha. Iako kiše nije bilo na radaru, najavljeno je da postoji mogućnost padavina kasnije tokom trke.

Hamilton sjajno startovao, ispred Fetela, koji je zatvorio Rozberga, a sledili su ih Rikardo, Masa, Kvjat, Ferstapen i Erikson. Šveđanin je brzo pretekao najmlađeg vozača u istoriji Formule 1, dok je Raikonen najlošije startovao i pao na 14. mesto. Problemi za Finca su se nastavili, pošto je pao na poslednju poziciju kada mu je pukao zadnji levi pneumatik, posle kontakta sa Felipeom Nasrom u Zauberu.

Iako je izgubio mnogo vremena, Raikonen je uspeo da se domogne boksa, isto kao i Pastor Maldonado u Lotusu, i vrati se na stazu. U četvrtom krugu je viđeno i prvo odustajanje, kada je pored staze završio vozač Zaubera Markus Erikson, a na stazu je izašlo bezbednosno vozilo. Vozači Mercedesa, kao i još nekolicina njihovih rivala, su to iskoristili da bi otišli po nove pneumatike, a najveći gubitnik tada je bio Rozberg, pošto ga je ekipa nespremno dočekala.

U Mercedesu su bili spremni za Hamiltona, dok je Rozberg odmah sledio, zbog čega je izgubio nekoliko pozicija, dok je Fetel ostao na stazi, pa je preuzeo vođstvo. Hamilton je tada bio na šestoj poziciji, a iza Fetela sledili su Hilkenberg, Grožan, Sains i Peres, dok je Rozberg držao deveto mesto.

Trka je nastavljena u sedmom krugu, Hamilton je odmah krenuo sa napadima, pa je brzo pretekao Peresa, a isto je učinio i Rikardo. Masa je počeo da gubi na snazi motora, ali je pao samo na osmo mesto, iza Rozberga. Aktuelni šampion je nastavio da napreduje i u 11. krugu se probio do drugog mesta, sa devet sekundi zaostatka u odnosu na Fetela.

Dva kruga kasnije, Rozberg je uspeo da se domogne petog mesta, dok je razlika između Fetela i Hamiltona bila deset sekundi. U međuvremenu, Sains se na nedozvoljeni način odbranio Rikardo menjajući putanju, što je odmoglo Australijancu. Alonso i Baton su u tim trenucima držali deveto i deseto mesto, sa manje od 40 sekundi od Fetela.

Četvorostruki svetski šampion je u 18. krugu otišao u boks i na stazu se vratio iza dvojca Mercedesa. Vrlo brzo je počeo da nadoknađuje vreme u odnosu na Rozberga i već u 21. krugu je stigao u poziciju da ga pretekne, što je učinio na kraju kruga, pri kočenju vozača Mercedesa. Alonsu su nedugo zatim poručili da mora da se povuče iz trke, pa je njegova prva trka sezone završena posle 22 kruga.

U 24. krugu Fetel je uspeo da se nađe i ispred Hamiltona, koji je odmah produžio u boks i vratio se na treću poziciju, sa 18 sekundi zaostatka u odnosu na vozača Ferarija. Nedugo zatim došlo je do kontakta između Kvjata i Hilkenberga, pošto je Rus bio previše agresivan, pa se i okrenuo na stazi. Rozberg je u 27. krugu po drugi put otišao u boks i po povratku je bio četvrti, iza Raikonena.

Hamiltonu su iz tima poručili da ide na pobedu, a Rozbergu na drugo mesto, s tim što moraju da obiđu Fetela pri kraju trke. Ubrzo se na stazi za 360 stepeni okrenuo i Grožan, posle kontakta sa Peresom, ali je uspeo da nastavi trku. I Hilkenberg i Peres su zbog incidenata kažnjeni sa po deset sekundi prilikom odlazaka u boks. Sjajnu borbu u tim trenucima vodili su Ferstapen i Botas, iz koje je kao pobednik izašao mladi Holanđanin.

Branilac titule je za po jednu sekundu sustizao Fetela, a 20 krugova pre kraja razlika je bila 14 sekundi. Rozberg je bio još 26 sekundi dalje, a sledili su ih Masa, Botas, Ferstapen, Raikonen i Kvjat. Fetel je po drugi put po pneumatike otišao u 38. krugu i vratio se tik ispred Rozberga, dok je Hamilton bio sve sporiji i gubio je vreme, pa ga je tim pozvao u boks.

Britanac je po izlasku iz boksa bio 12 sekundi iza Fetela, ali je imao praznu stazu pred sobom. Hamilton je isto kao i Fetel imao tvrđe pneumatike, a iako se žalio timu da je to bio pogrešan izbor, iz Mercedesa su mu poručili da je jedina druga opcija bila već istrošena mekša smesa. Usledila je konfuzija u nemačkom timu, pošto su Hamiltona pitali da li bi ponovo otišao u boks, da bi mu trkački inženjer rekao suprotno.

Rozberg je potom pozvan u boks, u koji je otišao u 42. krugu i vratio se na treće mesto. Hamiltonu su potom poručili da zadrži tempo i da će tako sustići Fetela pet krugova pre kraja, da bi Britanac oštro odgovorio: „Ne pričajte mi u krivinama, mogao sam da izletim“. Aktuelni šampion je nadoknađivao vreme i deset krugova pre kraja razlika je bila oko deset sekundi, ali je Hamilton tada tek nailazio na vozače koje je preticao za jedan krug.

Iz trke se u međuvremenu povukao i Baton, čime je kompletirao novi loš vikend za Meklaren. Šest krugova pre kraja u garaži se parkirao i Maldonado, a do kraja trke nije bilo nikakvih uzbuđenja, pa je Fetel bez problema upisao 40. trijumf u karijeri. Fetel je bio osam i po sekundi iza, a Rozberg još četiri sekunde dalje, a potom su sledili Raikonen, Botas, Masa i Ferstapen. Prvu desetoricu kompletirali su Kvjat i Rikardo, a prvi van bodova bio je Grožan.

Rezultati trke za Veliku nagradu Malezije:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari 1:41:05.793
2. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 8.569
3. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 12.310
4. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 53.822
5. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 1:10.409
6. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 1:13.586
7. Maks Ferstapen (Holandija) Toro Roso + 1:39.085
8. Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso + jedan krug
9. Danil Kvjat (Rusija) Red Bul + jedan krug
10. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + jedan krug
11. Roman Grožan (Francuska) Lotus + jedan krug
12. Felipe Nasr (Brazil) Zauber + jedan krug
13. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + jedan krug
14. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + jedan krug
15. Roberto Merhi (Španija) Menor + tri kruga
odustali:
Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus
Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren
Fernando Alonso (Španija) Meklaren
Markus Erikson (Švedska) Zauber

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 43
2. Sebastijan Fetel 40
3. Niko Rozberg 33
4. Felipe Masa 20
5. Kimi Raikonen 12
6. Felipe Nasr 10

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 76
2. Ferari 52
3. Vilijams 30
4. Zauber 14
5. Toro Roso 12
6. Red Bul 11

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve