Nova vest
Auto-moto

Subota, 28.03.2015.

11:30

Hamiltonu pol, Fetel drugi!

Aktuelni šampion Formule 1 Luis Hamilton startovaće sa pol pozicije i na drugoj trci ovogodišnjeg šampionata, Velikoj nagradi Malezije.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Andy Wong

Vozač Mercedesa je do druge pol pozicije ove sezone, a 40. u karijeri, došao sjajnim krugom u promenljivim uslovima na stazi „Sepang“ od 1:49.834 minuta.

Drugo mesto, sa 74 hiljaditinke zaostatka, zauzeo je Sebastijan Fetel u Ferariju, dok će treći na startu trke, u nedelju u 9 časova, biti drugi vozač Mercedesa Niko Rozberg.

Kvalifikacije u Maleziji su trajale pola sata duže nego što je planirano zbog jakog pljuska na stazi „Sepang“. Kiša je počela da pada tokom drugog dela, kada su timovi pustili da vreme samo istekne, ali je potom došlo do oglaganja odlučujućeg dela, pošto su se na stazi napravile bare, koje su uslove za vožnju učinile nemogućim.

Hamiltona je na samom startu trećeg dela kvalifikacija usporio Rozberg, ali Britanac nije dozvolio da ga to omete. Prvo se Fetel, koji je i prvi izašao na stazu, našao na vrhu, da bi ga Rozberg nadmašio za dve sekunde, ali je potom Hamilton stupio na scenu i bio za više od sekunde brži od svog timskog kolege.

Fetel je, međutim, u poslednjih trenucima uspeo da odvoza meastralan krug, kojim je prišao Britancu, a Rozberg je jedino uspeo da smanji zaostatak, ne i da pretekne sunarodnika. Na taj način, četvorostruki svetski šampion je doneo prvi red na startu Ferariju još od trke u Malezije 2013. godine, ali je i prekinuo niz Mercedesa, koji je prethodnih deset trka startovao iz prvog reda.

Ostali vozači bili su daleko iza najbolje trojice, čemu u prilog ide i to da je vozač Red Bula Danijel Rikardo, koji će se pridružiti Rozbergu u drugom startnom redu, bio više od sekunde iza Nemca. Njegov timski kolega Danil Kvjat imao je peto vreme, za tri stotinke bolje od onog koje je postavio Maks Ferstapen u bolidu ekipe Toro Roso.

17-godišnji Holanđanin je oduševio svojim izdanjem u kvalifikacijama, posebno zbog činjenice koga je sve ostavio iza sebe. Felipe Masa u Vilijamsu je bio prvi iza Ferstapena, a prvu desetoricu kompletirali su vozač Lotusa Roman Grožan, Valteri Botas u Vilijamsu i vozač Zaubera Markus Erikson. Međutim, Grožan će biti pomeren za dva mesta na startu pošto nije poštovao red po izlasku na stazu u poslednjem delu kvalifikacija.

Tokom prvog dela kvalifikacija na stazi se nisu našli vozači Menora Roberto Merhi i Vil Stivens, ali će im biti dozvoljeno da startuju u nedelju. Veća iznenađenja nisu viđena jer je bilo očekivano da će se vozači Meklarena Dženson Baton i Fernando Alonso naći na samom začelju. Baton i Alonso su imali 17. i 18. vreme, a tada je eliminisan i Felipe Nasr u Zauberu.

U drugom delu najveće iznenađenje je bila eliminacija Kimija Raikonena u Ferariju, pošto je ostao zaglavljen iza Eriksona pre nego što je kiša počela da pada. Finac će zauzeti 11. mesto na startu, ispred Pastora Maldonada u Lotusu, dvojca Fors Indije Nika Hilkenberga i Serhija Peresa, odnosno Karlosa Sainsa juniora u bolidu ekipe Toro Roso.

Rezulltati kvalifikacija za Veliku nagradu Malezije:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:49.834
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari 1:49.908
3. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes 1:50.299
4. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul 1:51.541
5. Danil Kvjat (Rusija) Red Bul 1:51.951
6. Maks Ferstapen (Holandija) Toro Roso 1:51.981
7. Felipe Masa (Brazil) Vilijams 1:52.473
8. Roman Grožan (Francuska) Lotus 1:52.981*
9. Valteri Botas (Finska) Vilijams 1:53.179
10. Markus Erikson (Švedska) Zauber 1:53.026
...
11. Kimi Raikonen (Finska) Ferari 1:42.173
12. Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus 1:42.198
13. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija 1:43.023
14. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija 1:43.469
15. Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso 1:43.701
...
16. Felipe Nasr (Brazil) Zauber 1:41.308
17. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren 1:41.636
18. Fernando Alonso (Španija) Meklaren 1:41.746
19. Roberto Merhi (Španija) Menor bez vremena
20. Vil Stivens (Velika Britanija) Menor bez vremena
* Grožan će biti pomeren za dva mesta na startu jer u poslednjem delu kvalifikacija nije poštovao red izlaska na stazu među vozačima koji su bili u pitlejnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve