Nova vest
Auto-moto

Subota, 24.01.2015.

15:56

F1 u 2015. brža za tri sekunde

Ovogodišnji bolidi mogli bi da budu za do tri sekundi brži po krugu nego što je slučaj bio prošle godine, tvrdi prvi čovek Pirelija Pol Hemberi.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images/Red Bull Content Pool

Prva predsezonska testiranja počinju 1. februara u Heresu, a mnogi predviđaju drastičan skok u brzini i to godinu dana posle žalbi da su novi V6 turbo motori spori i nedovoljno izazovni.

Hemberi, čija kompanija je jedini dostavljač pneumatika svim timovima, ističe da će situacija biti drugačija ove sezone. On priznaje da će porast brzine kroz razvoj aerodinamike i motora biti pravi test za komponente Pirelija.

Naši podaci ukazuju da ćemo videti velike skokove. Timovi imaju sposobnost da menjaju dosta toga preko zime, posebno po pitanju pogona i predviđamo da ćemo do dolaska u Melburn, ili najkasnije u Kinu, videti mnogo veću brzinu u poređenju sa prošlom sezonu. Znamo da uvek jurimo pokretnu metu, a govorimo o dve do tri sekunde po krugu u odnosu na prošlu sezonu, a to je velika razlika. To znači da će naši pneumatici koji su prošle godine bili konzervativni izbor sada biti veoma agresivan izbor”, naglasio je Hemberi.

Napredak za dve do tri sekunde po krugu bi sadašnje bolide u Formuli 1 stavio u rang onih koji su u sebi imali V8 motore.

Zbog kiše tokom kvalifikacija u Australiji, Maleziji i Kini prošle godine, bilo je teško suditi o pravom ritmu prošlogodišnjih bolida. Međutim, u Bahreinu, prvoj rundi koja je imala kvalifikacije u suvim uslovima, Niko Rozberg je postavio krug od 1:33.185 minuta, što je za manje od sekunde sporije u odnosu na godinu dana ranije. Najbolji kvalifikacioni krug u Bahreinu ostvario je Mihael Šumaher 2004. godine, od 1:30.139 minuta, a to bi moglo da bude i nadmašeno ako se Hemberijeva predviđanja ostvare.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije 15. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve