Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 29.12.2014.

09:53

Godinu dana od Šumaherove nesreće

Pre tačno godinu dana sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher je doživeo tešku nesreću tokom skijanja, a pravih informacija o njegovom stanju trenutno nema.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Mnogi su se nadali da će ovog 29. decembra dobiti nove informacije, ali je menadžerka legendarnog Nemca Zabine Kem samo u nedelju rekla da je pred njim duga i teška borba.

Kemova je to izjavila pošto je reagovala na tvrdnje bivšeg vozača Formule 1 Filipa Štrajfa, koji je rekao da je Šumaher u stanju da prepozna članove svoje porodice.

Potrebno nam je mnogo vremena. Ovo će biti duga i teška borba. Mihaelovo stanje napreduje shodno ozbiljnosti njegovih povreda“, istakla je Kemova, koja je tako ponovila ono što je objavljeno u poslednjem saopštenju o Šumaherovom stanju.

Kemova se prethodno poslednji put oglasila 23. novembra, kada je rekla da Šumaher napreduje, ali da nije moguće napraviti pouzdanu prognozu po pitanju njegovog oporavka.

Međutim, tišina koja vlada oko Šumahera nije ništa novo, pošto je njegova porodica od prvog dana naglašavala da će se oglašavati samo kada bude imala novosti. Još 7. januara ove godine njegova supruga Korina je apelovala na medije da poštuju njihovu privatnost, ali i doktora koji se staraju o sedmostrukom šampionu.

Šumaher je nesrežu doživeo u Maribelu, u Francuskoj, kada je tokom skijanja pao i udario glavom u kamen. Legendarni Nemac je prebačen u bolnicu u Grenoblu, gde je hitno operisan, a potom je šest meseci proveo u komi. Šumaherov oporavak je potom nastavljen u Lozani, pre nego što je u septembru prebačen na kućno lečenje u švajcarskom Glandu.

Od nesreće, očekivano, u medijima nije bilo nikakvih Šumaherovih slika, a mnogi spekulišu da je u njegovom slučaju to što nema nikakvih informacija to loša vest. Međutim, stručnjaci ističu da je za povrede kakve je on doživeo potrebno vreme i da napredak ne može da dođe preko noći.

Primetio sam napredak, ali moram da kažem da treba da mu damo vremena“, rekao je Žan-Fransoa Pajen, koji je lečio Šumahera u Grenoblu, „Situacija je isto kao i kod drugih pacijenata. Postoji mogućnost oporavka u razmaku od jedne do tri godine, i zato je potrebno strpljenje“.

Saopštenja koje je objavljivao Šumaherov menadžment teško mogu da otkriju pravo Šumaherovo stanje. Sigurno je da će tako ostati dok zaista ne bude vidljiv pravi pomak, kojem se svi nadaju. Svi ljubitelji Formule 1 mesecima šalju Šumaheru poruke podrške, a uz njega je ostala i većina njegovih sponzora. Naredna godina mogla bi da bude presudna, a svi se nadaju da će Šumaher pobediti u najvažnijoj trci svog života.

Šumaher je bez sumnje jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, što statistički zvanično i jeste. Osim njega niko do sada nije osvojio sedam titula svetskog šampiona, a legendarni Nemac drži mnoštvo rekorda. Neki od njih su i broj pobeda, najbržih krugova i pol pozicija, a koliko je u svoje vreme bio dominantan govori i činjenica da će i Sebastijanu Fetelu, koji ima najviše pobeda među aktuelnim vozačima (39) biti potrebno mnogo vremena da ga stigne.

Tokom karijere Šumaher je branio boje Džordana, Benetona, Ferarija i Mercedesa, a najveće uspehe postigao je kao vozač Skuderije. Prve dve titule osvojio je vozeći za Beneton 1994. i 1995. godine, ali je apsolutnu dominaciju ostvario u Ferariju, sa kojim je bio neprikosnoven od 2000. do 2004. godine. Zvanično se povukao 2006. godine, ali se u Formulu 1 vratio kao vozač Mercedesa početkom 2010. godine, da bi konačno zbogom rekao na kraju prošlogodišnjeg šampionata, sa samo jednim podijumom u nemačkom timu.

Legendarni Nemac je imao ukupno 307 startova tokom karijere, ostvario je 91 pobedu i ukupno 155. puta se našao na podijumu. Sa pol pozicije je startovao 68. puta, a najbrži krug trke ostvario je 77. puta. Osvojio je ukupno 1.566 bodova tokom 19 sezona, a taj rekord nadmašio je tek ove sezone Fernando Alonso, ali treba naglasiti da je u vreme Šumaherove dominacije važilo potpuno drugačije bodovanje.

Šumaher je jedan od najpopularnijih vozača u istoriji Formule 1 i najzaslužniji je za ponovno rođenje Ferarija, pošto je italijanski tim pre njegove titule 2000. godine poslednju titulu osvojio 1979. godine zahvaljujući Džodiju Šekteru. Nemački vozač tokom tih pet godina nije imao pravu konkurenciju, a o njegovoj dominaciji govore i sezone iz 2002. i 2004. godine. Do svoje pete titule, kojom je izjednačio dotadašnji rekord Huana Manuela Fanđa, došao je tako što je postao jedini vozač koji je sve trke završio na podijumu. Dve godine kasnije čak 13 puta se našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a to je još jedino pošlo za rukom Fetelu, i to prošle godine.

Iako je na stazi u većini slučajeva bio maestralan, njegovu karijeru su pratile kontroverze, posebno zbog dva udesa koji su direktno odlučili o tituli. Do svoje prve titule, 1994. godine, Šumaher je došao pošto je na poslednjoj trci, u Australiji, izbacio Dejmona Hila sa staze, a slična situacija je viđena tri godine kasnije, ali sa drugačijem ishodom. U Heresu, Šumaher je pokušao da izgura Žaka Vilneva sa staze, ali je sam odustao, dok je Kanađanin nastavio dalje i osvojio svoju jedinu titulu. Nemcu je kasnije oduzeto drugo mesto u šampionatu zbog tog poteza, ali su mu rezultati ostali.

Van staze, Šumaher je oduvek bio miran porodični čovek, od 1995. godine je bio oženjen Korinom, sa kojom je imao dvoje dece, Đina-Mariju i Mika. Bavio se humanitarnim radom i desetine miliona dolara je dao brojnim organizacijama. Bio je ambasador UNESCO i borio se za bezbednost vozača na drumovima. I njegov mlađi brat Ralf je vozio u Formuli 1, a zanimljivo je da su njih dvojica prva i jedina braća koja su zauzela prvo i drugo mesto na nekoj trci. Prvi put braća Šumaher su to učinila u Kanadi 2001. godine, a potom su to ponovili na još četiri trke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve