Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 11.12.2014.

09:25

Meklaren se odlučio za Batona

Šampion Formule 1 iz 2009. godine Dženson Baton ostaće i naredne sezone u Meklarenu i biće timski kolega Fernandu Alonsu, koji stiže iz Ferarija.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Britanski tim je potvrdio svoju vozačku postavu u sedištu u Vokingu, a vest o ostanku Batona stiže posle višenedeljne neodlučnosti oko Britanca i Kevina Magnusena.

Iako se poslednjih nedelja činilo da će se Meklaren pre odlučiti za mladog Danca, na kraju su se ipak odlučili da u novu eru sa Hondom uđu sa iskusnim vozačima.

34-godišnji Baton će tako i 16. sezonu zaredom u Formuli 1, a ujedno će mu se ostvariti želja da se okuša protiv Alonsa, za kojeg kaže da je najbolji vozač u šampionatu, u identičnom bolidu.

Meklaren je dogovor sa Alonsom postigao još pre nekoliko nedelja, ali je izbor njegovog timskog kolege pokazao da postoje podele unutar britanskog tima.

Prvi čovek Meklarena Ron Denis je želeo da zadrži 22-godišnjeg Magnusena, ali je više puta naglasio da odluku ne donosi sam, već sa svim čelnim ljudima tima. U poslednjih nekoliko nedelja čelnici Meklarena više puta nisu bili u stanju da donesu konačnu odluku, što je dovelo do odlaganja, pa se Baton istakao kao favorit za drugo mesto u timu.

Baton i Magnusen su na stazi imali gotovo identičan ritam, što pokazuju kvalifikacijama, u kojima je odnos ’pobeda’ bio 10-9 u korist Britanca. U trkama, Baton je osvojio 126 bodova i sezonu završio na osmom mestu u generalnom plasmanu, dok je Magnusen bio tri pozicije iza sa 55 bodova.

U Meklarenu su navodno planirali da zadrže Magnusena na osnovu podataka koje je tim imao, koji nagoveštavaju da je bio brži od Batona i jer ima mladost i talenat na svojoj strani. Ipak, Batonov odličan finiš sezone, njegovo iskustvo i verovatno protivljenje ostalih čelnika Denisu doveli su do toga da se Meklaren odluči za njega.

Magnusen, koji je svoju debitantsku trku u Formuli 1 završio na drugom mestu, ostaće u Meklarenu kao rezervni vozač, pošto je drugih opcija malo.

Britanski mediji prenose i da je neodlučnost oko drugog vozača u potpuno senku bacila povratak Alonsa u Meklaren. BBC ističe da je taj transfer ogroman, posebno kada se zna da se Španac smatra najboljim vozačem u Formuli 1, a i činjenica da je više puta isticao da će Ferari biti njegov poslednji tim.

Međutim, poznato je koliko je Alonso bio nezadovoljan u Ferariju, koji iza sebe ima najlošiju sezonu posle 20 godina, ali ju je na kraju ipak završio ispred Meklarena. Španac je, ipak, dobio uverenja da će uz povratak Honde u britanski tim to možda biti njegova šansa da osvoji treću titulu, koju juri još od 2006. godine, kada je došao do svoje druge.

Mediji prenose da je Alonso potpisao ugovor vredan preko 30 miliona evra, po kojem će biti najplaćeniji vozač u šampionatu. Veruje se da je u pitanju dvogodišnji ugovor, uz opciju produžetka saradnje na još jednu sezonu, ali i mogućnost da napusti Meklaren već na kraju sledeće godine ako bude nezadovoljan.

Baton je takođe dobio ugovor na dve godine, ali će mu plata biti smanjena za polovinu u odnosu na ovu sezonu. Prema pisanju pojedinih medija, Baton je ove godine od Meklarena dobio 15 miliona evra. Britancu će naredna sezona biti šesta u britanskom timu, a Alonsu druga, pošto je prethodno branio boje Meklarena 2007. godine.

Tu sezonu obeležio je njegov duel sa Luisom Hamiltonom, tada debitantom, i odbijanje Meklarena da se odluči za jednog od njih dvojice u borbi za titulu. Na kraju, obojica su ostali kratkih rukava, pošto je do titule došao vozač Ferarija Kimi Raikonen, i to pošto ih je pobedio za po jedan bod.

Potvrda koji će vozači voziti naredne sezone za Meklaren znači i da je u ovom trenutku jedina nepoznanica ko će braniti boje Katerhema.

Ovako izgledaju vozačke postave devet timova:
Mercedes: Luis Hamilton i Niko Rozberg.
Red Bul: Danijel Rikardo i Danil Kvjat.
Vilijams: Felipe Masa i Valteri Botas.
Ferari: Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen.
Meklaren: Fernando Alonso i Dženson Baton.
Fors Indija: Niko Hilkenberg i Serhio Peres.
Toro Roso: Maks Ferstapen i Karlos Sains junior.
Lotus: Pastor Maldonado i Roman Grožan.
Zauber: Felipe Nasr i Markus Erikson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve