Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 10.11.2014.

11:08

Alonso se dogovorio sa Meklarenom

Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso postigao je dogovor oko prelaska u Meklaren, koji će biti potvrđen pred Veliku nagradu Abu Dabija.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Izvori u britanskom timu potvrdili su da se Alonso dogovorio sa Meklarenom, ali da će zvanična potvrda uslediti kada se bude znalo ko će mu naredne sezone biti timski kolega.

U Meklarenu se dvoume da li će zadržati Džensona Batona i Kevina Magnusena, ali je samo pitanje vremena kada će ta odluka biti objavljena.

Alonso će se tako vratiti u tim čije boje je već branio 2007. godine. Iako je tada potpisao trogodišnji ugovor, već posle jedne sezone napustio je Meklaren zbog već poznate situacije kada tim nije želeo da mu da apsolutnu podršku nauštrb Luisa Hamiltona koji je tada bio debitant. Te sezone i Alonso i Hamilton su ostali bez titule za samo jedan bod, a osvojio ju je Kimi Raikonen u Ferariju.

Poslednjih dana spekulisalo se da bi Alonso sa Meklarenom mogao da potpiše najveći ugovor u istoriji Formuli 1. Njegov povratak u britanski tim bio je izvestan već neko vreme, otkad je bilo poznato da će napustiti Ferari posle pet godina. Iako je više puta isticao da će u italijanskom timu završiti karijeru, nekonkurentnost u poslednje dve sezone u odnosu na rivale ga je naterala da preispita tu odluku.

Velika nagrada Abu Dabija, kojom se završava ovogodišnji šampionat Formule 1, vozi se 23. novembra i tada bi trebalo da bude poznato ko će voziti Meklarenove bolide sa Hondinim motorima. U Meklarenu još nisu doneli konačnu odluku po pitanju drugog vozača zbog sličnih rezultata koje su Baton i Magnusen imali ove sezone.

Iako je Magnusen impresionirao svojim rezultatima u debitantskoj sezoni, Batonova prednost je iskustvo, koje bi bilo od velike pomoći u razvoju Hondinih motora. Mediji navode da bi Alonso više želeo Batona uz sebe zato što bi mogao više da mu pomogne po pitanju adaptacije. Međutim, novac bi mogao da ima presudnu ulogu, a Magnusen je bez sumnje jeftinija opcija.

Baton je u nedelju na Velikoj nagradi Brazila pokazao da zaslužuje da ostane u Formuli 1, četvrtim mestom, iza dvojca Mercedesa i Felipea Mase u Vilijamsu. Kako prenose engleski mediji, za ovu nedelju zakazan je sastanak u Vokingu na kojem će biti odlučeno da li će tim zadržati Batona ili Magnusena za 2015.

Potvrda Alonsovih planova za narednu godinu trebalo bi konačno da dovede i do zvanične potvrde da će ga u Ferariju zameniti Sebastijan Fetel. Kao deo dogovora o raskidu ugovora sa Špancem dve godine ranije, Ferari je pristao da neće objaviti svoju vozačku postavu za 2015. godine dok Alonsova budućnost ne bude jasna. Međutim, odlukom Red Bula da javno objavi u Japanu da Fetel odlazi njegov prelazak je postao javna tajna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve