Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 09.11.2014.

16:59

Trijumf Rozberga pred veliko finale

Vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je na Velikoj nagradi Brazila, pretposlednjoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Rozberg je na “Interlagosu” ostvario petu pobedu ove sezone, a osmu u karijeri, u vremenu od 1:30:02.555 sata.

Nemac je kroz cilj prošao sa jednom sekundom prednosti u odnosu na timskog kolegu Luisa Hamiltona, dok je treće mesto zauzeo Felipe Masa u Vilijamsu.

Rozberg je tako doneo Mercedesu 15. pobedu ove sezone, čime je nemački tim izjednačio rekorde koji su 1988. i 2004. godine postavili Aerton Sena i Alan Prost u Meklarenu, odnosno Mihael Šumaher i Rubens Barikelo kao vozači Ferarija.

Takođe, dvojac Mercedesa je nadmašio Senin i Prostov rekord od deset dvostrukih trijumfa te godine. Ipak, tih sezone je voženo 16, odnosno 17 trka, za razliku od ovogodišnjeg šampionata koji broji 19 rundi.

Zahvaljujući trijumfu, Rozberg je smanjio svoj zaostatak u generalnom plasmanu u odnosu na Hamiltona na 17 bodova pred veliko finale u Abu Dabiju 23. novembra. Na poslednjoj trci sezone biće dodeljeni dupli bodovi, što znači da ih je u opticaju još 50.

Rozberg je u Brazilu vodio gotovo sve vreme, sem prilikom odlazaka u boks, a u poslednjem stintu uspeo je da se odupre naletu Hamiltona. Britanski vozač je na polovini trke napravio grešku i izleteo sa staze, pa se našao sedam sekundi iza timskog kolege i taj trenutak nepažnje ga je izvesno koštao prilike da se ozbiljnije odupre Rozbergu.

Masa je do trećeg mesta došao uprkos kazni za prebrzi ulazak u boks i tako ostvario najbolji rezultat od prelaska u Vilijams. Brazilac je imao veoma mirnu trku na trećem mestu, pošto je bio 40 sekundi iza dvojca Mercedesa, a skoro osam ispred Džensona Batona u Meklarenu, koji je bio bolji od ostalih.

Baton je na “Interlagosu” imao jednu od najboljih trka ove sezone i to pošto je u direktnom duelu pobedio još aktuelnog šampiona Sebastijana Fetela i dvojac Ferarija, Fernanda Alonsa i Kimija Raikonena. Osvajače bodova kompletirali su vozač Fors Indije Niko Hilkenberg, Kevin Magnusen u drugom Meklarenu i drugi vozač Vilijamsa Valteri Botas.

Tok trke

U prvoj krivini “Interlagosa” poveo je Rozberg, ispred Hamiltona, Mase, Botasa, Batona i Fetela. Još aktuelni šampion brzo je izgubio dve pozicije, od Magnusena i Alonsa, dok je poziciju od Alonsa, dok je razlika između Rozberga i Hamiltona na vrhu bila manja od sekunde, ali je Nemac beležio najbrže krugove na stazi.

Već u petom krugu viđen je prvi odlazak u boks, pošto je po nove pneumatike otišao vozač Lotusa Pastor Maldonado, a krug kasnije isto je učinio Masa. Potom su sledili i Botas, Baton i Fetel, da bi po nove pneumatike u osmom krugu otišao vodeći Rozberg, a pratili su ga Magnusen, Alonso i Rikardo.

Hamilton je u boks otišao u devetom krugu i na stazu se vratio odmah iza Rozberga, a ispredn njih bili su Hilkenberg, Kvjat, Vernj i Grožan, koji još nisu otišli po nove pneumatike. U međuvremenu, Masa je kažnjen zbog prebrzog prolaska kroz boks, što je izazvalo ogorčenje navijača na “Interlagosu”.

Vrlo brzo, Hilkenberg je ostao sam na čelu, ali su ga Rozberg i Hamilton pretekli i preuzeli samo čelo karavana, a delile su ih dve sekunde. Britanac se dobro držao iza svog timskog kolege, a iza su sledili Masa, Botas, Baton i Magnusen. Brazilac je, međutim, u 26. krugu otišao po drugi put u boks i odrađivanje kazne, a potom je sledio i Rozberg iz vođstva.

Botas je u istom krugu kao Rozberg otišao po nove pneumatike, ali je zbog problema sa sedštem u boksu ostao duže nego što se očekivalo. Hamilton je baš tada napravio grešku i izgubio dosta vremena, pa je produžio u boks i Rozberg se bez problema vratio ispred njega, sa sedam sekundi prednosti. U tim trenucima Raikonen je bio iza dvojice Mercedesa, sve do odlaska u boks, gde ga je tim koštao nekoliko sekundi, pa je izgubio nekoliko pozicija.

U 41. krugu viđeno je prvo odustajanje na trci, pošto se Rikardo zbog problema sa bolidom zaustavio u boksu. Hamilton je u međuvremenu nastavio da sustiže Rozberga, dok je Masa bio više od 15 sekundi dalje. Rozberg je oko 20 krugova pre kraja održavao razliku na dve sekunde, a u boks je po poslednji put otišao u 51. krugu. Britanac je sledio i na stazu se vratio sa sekundom zaostatka u odnosu na timskog kolegu.

Masa je u međuvremenu isto otišao u boks, ali je promašio i prvo otišao u Meklaren, ali je srećom britanski tim brzo reagovao i pokazao mu da nastavi dalje. Brazilac nije mnogo izgubio, vratio se na stazu iza Hilkenberga, kojeg je brzo pretekao i vratio se na treće mesto. Iza su veliku borbu vodili Baton, Fetel i Raikonen, iz koje je u prvim trenucima kao pobednik izašao Britanac.

Šest krugova pre kraja na stazi je istaknuta žuta zastavica jer se pored nje parkirao vozač Lotusa Roman Grožan. Hamilton je ostao iza Rozberga, nije se predavao, ali do samog cilja nije imao pravu priliku da pretekne Nemca. Rozberg je na kraju imao nešto više od sekunde ispred Britanca, a sledili su ih Masa, Baton, Fetel, Alonso, Raikonen, Hilkenberg, Magnusen i Botas.

Rezultati trke za Veliku nagradu Brazila:
1. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes 1:30:02.555
2. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 1.457
3. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 41.031
4. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 48.658
5. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 51.420
6. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 1:01.906
7. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 1:03.730
8. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 1:03.934
9. Kevin Magnusen (Danska) Meklaren + 1:10.085
10. Valteri Botas (Finska) Vilijams + jedan krug
11. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso + jedan krug
12. Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus + jedan krug
13. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + jedan krug
14. Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber + jedan krug
15. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + jedan krug
16. Adrijan Zutil (Nemačka) Zauber + jedan krug
odustali:
Roman Grožan (Francuska) Lotus
Danijel Rikardo (Australija) Red Bul

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 334
2. Niko Rozberg 317
3. Danijel Rikardo 214
4. Sebastijan Fetel 159
5. Fernando Alonso 157
6. Valteri Botas 156

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 651
2. Red Bul 373
3. Vilijams 254
4. Ferari 210
5. Meklaren 161
6. Fors Indija 127

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve