Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 24.08.2014.

18:01

Rozberg namerno udario Hamiltona!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je njegov timski kolega Niko Rozberg priznao da ga je namerno udario tokom trke za Veliku nagradu Belgije.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Hamilton i Rozberg su bili na čelu od starta na stazi "Spa Frankoršamp", vodili su veliku bitku za vođstvo, da bi već u drugom krugu došlo do kontakta u kojem je Britancu stradao pneumatik i trka je praktično bila gotova za njega. Rozberg je, s druge strane, zauzeo drugo mesto, iza Danijela Rikarda, koji je došao do treće pobede u karijeri.

Sam incident je izgledao kao pravi trkački, međutim, Hamilton kaže da je Rozberg priznao da kontakt nije bio slučajan. Iz Mercedesa su istakli da je Britanac dao okvirno tačan opis dešavanja na timskom sastanku posle trke.

"Meni je sve izgledalo jasno, ali smo upravo imali sastanak o tome i on je praktično rekao da me je namerno udario, da je mogao da izbegne kontakt. Rekao je: 'Uradio sam to da bih dokazao da sam u pravu', baš je to rekao. I, ne morate meni da verujete, idite pitajte Tota, Pedija i ostale u timu koji nisu zadovoljni njegovim postupkom", rekao je Hamilton novinarima, "Moraćete njega da pitate šta je hteo da dokaže. A došao je na sastanak i rekao da sam ja kriv. To je rekao...".

Rozberg bi zbog tog incidenta mogao da odgovara pred Svetskom automobilskom federacijom, pošto se izazivanje udesa smatra ozbiljnim prekršajem. Međutim, pošto su rezultati trke bili zvanični kada je Hamilton obelodanio šta se desilo, on nije ni mogao da se nađe pod istragom. Ipak, vladajuće telo Formule 1 ima ovlašćenje da otvori slučaj i sazove sastanak stjuarta ako je to potrebno.

Šef ekipe Toto Volf prethodno je rekao da će Mercedes morati da uvede timske naredbe, a Hamilton je istakao da ne zna kako će tim moći da se izbori sa novonastalom situacijom.

"Ne mogu da zamislim šta će tim uraditi sada. Ušli smo u ovaj vikend pozitivno, zaista sam bio uzbuđen. Ostalo nam je još osam trka i zaista je neizvesno, razdvajalo nas je samo 11 bodova, i mislio sam da ćemo ostvariti dobar rezultat za sve nas. Da ćemo se dobro trkati, zato što je ovo neverovatno uzbudljiva staza. I sve ovo što se desilo je veoma zanimljivo jer smo u četvrtak imali sastanak na kojem je Niko pokazao koliko je ljut. A ja sam mislio u sebi: 'Prošlo je tri nedelje i ti i dalje razmišljaš o tome'. Sedeo je sa svima nama i rekao je koliko je ljut na Tota i Padija. Mislio sam da ga je prošlo, ali je usledilo ovo...", istakao je Hamilton.

Nemac je posle Hamiltonovih izjava objavio saopštenje, ali nije prokomentarisao šta se dešavalo na sastanku. Samo je istakao da mu je žao što je došlo do kontakta, ali da je po njegovom mišljenju to bio trkački incident.

"Bio sam brži u tom trenutku, tako da sam krenuo u napad sa spoljašnje strane. Nisam video nikakav rizik pri preticanju ili pokušaju i zašto ne bih pokušao? Imao sam priliku, a pošto sam bio brži, krenuo sam. Sa unutrašnje strane nije bilo moguće, pa sam pokušao sa spoljašnje. Da li je trebalo da čekam? To je veoma hipotetičko pitanje. Ko zna šta bi se desilo posle. Imao sam priliku i za mene to nije bila rizična situacija", rekao je Rozberg.

Volf je još pre Hamiltonove izjave najavio da će Rozberg morati da se suoči sa posledicama svog ponašanja.

"Ovde smo videli granice tapšanja po ramenu, a to možda nije dovoljno. Ako neko misli da neće biti posledica, taj nije svestan šta mi možemo da uradimo. I možemo mnogo toga, ali neću sada ništa više da komentarišem", rekao je Volf pošto je prethodno naglasio da je Hamiltonu stavio do znanja da Rozberg neće proći bez kazne zbog incidenta.

Šef Mercedesa istakao je da nema još potrebe za paniku, ali je naglasio da je u Belgiji došao kraj politici kakvu je tim vodio do sada.

"Prerano je pričati o detaljima, zato što je suština upravo u njima. Svi smo mi ljubitelji Formule 1 i dužni smo sebi, a i ostalima, da ih pustimo da se trkaju na stazu. Ali, sada je došao kraj jedne filozofije Mercedesa jer smo izgubili vredne bodove i ne želimo da dođemo u Abu Dabi i tamo izgubimo titulu, bilo u konkurenciji vozača ili konstruktora. Nismo još stigli do toga da pritisnemo dugme za samouništenje, ali ako ne reagujemo kako treba, možda dođemo do toga. Jedna je stvar uživati u trkama i pustiti ih da se trkaju, ali ako na kraju sezone izgledate kao budale, to znači da niste ništa dobili od toga", naglasio je Volf.

Od početka ove sezone Hamilton i Rozberg su imali nekoliko nesuglasica ili incidenata, ako tako mogu da se okarakterišu. Pre Belgije, na Velikoj nagradi Mađarske se desio prethodni, kada su imali različite taktike, a iz tima su Britancu poručili da propusti timskog kolegu, ali je on odgovorio da neće da se pomeri Rozbergu. Nemac je potom preko radija pitao što se Hamilton ne sklanja, da bi na kraju otišao u boks i do kraja trke stigao Hamiltona, koji je bio na trećem mestu, ali nije uspeo da ga pretekne. Tada su iz tima priznali da su oni pogrešili, a ne vozači, a iako se mislilo da su posle letnje pauze u nastavak sezone ušli hladnih glava, očigledno nije takav slučaj.

Izveštaj trke za Veliku nagradu Belgije pročitajte u posebnoj vesti.

Na našem sajtu možete da pročitate ekskluzivni intervju sa Danijelom Rikardom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve