Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 26.05.2013.

20:15

FIA bez odluke o testu Mercedesa

Svetska automobilska federacija nije donela konačnu odluku po pitanju protesta Ferarija i Red Bula zbog tajnog testiranja Mercedesa od strane Pirelija.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Dva tima uputila su pred Veliku nagradu Monaka protest zato što je Pireli koristio Mercedesov bolid između trka u Barseloni i Monte Karlu. Tokom trodnevnih privatnih testiranja taj bolid je prešao preko 1.000 kilometara, a Red Bul i Ferari tvrde da je time prekršen član 22.4 h propisa Formule 1.

Po završetku trke u Monte Karla, na kojoj je trijumfovao vozač Mercedesa Niko Rozberg, saslušane su sve strane, ali odluka nije doneta.

Posle saslušanja i prikupljanja svih informacija, stjuarti će napisati izveštaj FIA, koja bi mogla da uputi slučaj Međunarodnom tribunalu“, stoji u saopštenju, uz koje je došlo i pojašnjenje.

FIA je istakla da je dobila zahtev od Pirelija da testira pneumatike koristeći ovogodišnji bolid nekog od timova Formule 1. Vladajuće telo odgovorilo je da je to moguće ukoliko svim ekipama to bude ponuđeno, a da potom nije dobilo više informacija o tom potencijalnom testiranju. Takođe, nije dobijena potvrda da su i ostali timovi dobili priliku da daju svoj ovosezonski bolid za to testiranje.

Iz Mercedesa su poručili da su ogorčeni zbog kritika koje su dobili zbog privatnog testiranja, iako su ona u nekoj meri dozvoljena.

Nije to bio tajni test. Ne znam otkud cela ova priča, kada je to bilo Pirelijevo testiranje. Na njima je bilo da li će podeliti tu informaciju sa nekim, a ne do nas. Pireli je tražio od timova da im pomognu 12 meseci i niko ih nije podržavao, tako da je bilo dosta komunilacija između Pirelija i timova pošto su tražili da neko kompletira 1.000 kilometara za njih. Mi smo imali problem u Bahreinu, koji nas je dosta mučio, i zato smo se potrudili da im pomognemo. Niko drugi to očigledno nije želeo“, rekao je šef ekipe Mercedesa Ros Bron.

S druge strane, iz Ferarija su poručili da traže pojašnjenje pravila testiranja. Prema rečima prvog čoveka italijanske ekipe Stefana Domenikalija, propisi Formule 1 zabranjuju takva testiranja, ali da bi njegov tim iskoristio priliku ukoliko se pokaže suprotno.

Uputili smo protest zato što samo na taj način možemo jasno da dobijemo pojašnjenje propisa koji su u pitanju. Ne postoji sumnja da ovogodišnji bolid, kao i oni iz prethodne dve sezone, ne mogu da se testiraju tokom sezone. Mi samo želimo da znamo da li je to moguće, jer, ako jeste, prvi ćemo dići ruku i uraditi isto, pošto se već godinama zalažemo za to“, naglasio je Domenikali.

Za sada nije poznato kada će FIA doneti odluku po pitanju tog slučaja.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Kanade 9. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve