Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 18.11.2012.

19:49

Pobeda Hamiltona, odluka u Brazilu

Vozač Meklarena Luis Hamilton trijumfovao je na pretposlednjoj trci sezone Formule 1, Velikoj nagradi Sjedinjenih Država.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Hamilton je do četvrte pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 21. ukupno, došao na novoizgrađenoj stazi u Ostinu.

Kao drugi kroz cilj prošao je vodeći u generalnom plasmanu Sebastijan Fetel, ispred svog jedinog konkurenta u borbi za titulu Fernanda Alonsa, što znači da je pred finale sezone, sledeće nedelje u Brazilu, razlika između njih dvojice 13 bodova.

Prva trka na novoj stazi u Ostinu donela je mnogo uzbuđenja, ali su se u centru pažnje našli Hamilton i Fetel, koji su vodili veliku borbu od starta do cilja. Mladi Nemac je vodio sve do 42. kruga, kada ga je vozač Meklarena pretekao, ali se do kraja trke on nije predavao, o čemu govori i razlika od samo šest desetinki između njih dvojice. Zanimljivo je da tako Hamilton ima stopostotan učinak na Velikim nagradama Sjedinjenih Država, pošto je slavio i na prethodnoj, voženoj u Indijanapolisu 2007. godine, u svojoj debitantskoj sezoni.

Fetel za utehu ima to što je svoju prednost na čelu generalnog plasmana u odnosu na Alonsa povećao na 13 bodova, a takođe je i Red Bulu doneo titulu u poretku konstruktora treću godinu zaredom. Alonso je do treće pozicije došao posle sjajnog starta, ali tek pošto mu je Ferari omogućio da krene sa čiste strane staze, tako što je namerno sredio da njegov timski kolega Felipa Masa dobje kaznu i bude pomeren za pet mesta. Španac je tada napredovao za tri pozicije do četvrtog mesta i bio iza drugog vozača Red Bula Marka Vebera, sve dok Australijanac nije odustao zbog kvara alternatora i od tada je vozio poprilično mirnu trku. Da bi Alonsa onemogućio da ga pretekne u borbi za titulu, Fetelu će u slučaju pobede svog rivala u Brazilu u najgorem slučaju biti potrebno četvrto mesto.

Pred sam start trke u Ostinu došlo je do pomeranja u startnom poretku, što je posebno bilo vezano za Alonsa. Španac je u kvalifikacijama imao tek deveto vreme, ali je pomeren za jedno mesto unapred posle kazne za vozača Lotusa Romana Grožana, da bi Ferari omogućio da napreduje do sedme pozicije i starta sa čiste strane staze. Italijanski tim je to učinio tako što je Masi otvorio poklopac menjačke kutije i on je tako pomeren za pet mesta unazad i Španac je nasledio njegovo sedmo mesto na startu i samim tim izbegao prljavu stranu staze.

Od starta u Ostinu je poveo Fetel, ispred Vebera, Hamiltona, Alonsa, Šumahera, Hilkenberga, Raikonena i Grožana. Na samom startu viđeno je i nekoliko izletanja, ali bez velikih posledica, pošto su se svi vozači vratili na stazu. Hilkenberg je u drugom krugu uspeo da se probije pored Šumahera, kojeg je odmah potom pretekao i Raikonen, dok je Grožan krenuo u napad, ali bez uspeha u tom trenutku.

Fetel u prvih nekoliko krugova nije uspeo mnogo da se odvoji, tek oko sekundu i po od Vebera, kojeg je Hamilton konstantno napadao. Najbolju priliku Britanac je imao u trećem krugu, ali je imao kratak izlet van staze, ali je uspeo u svojoj nameri već u sledećem krugu i krenuo u poteru za šampionom. U međuvremenu, Šumaher je izgubio nekoliko pozicija, dok su se ispred Raikonena našli i Hilkenberg i Grožan. Francuz je, ipak, u sedmom krugu imao izletanje, ali se vratio na stazu kao 11, iza Šumahera i Serhija Peresa u Zauberu.

Hamilton je u tim trenucima bio najbrži na stazi i polako je smanjivao svoj zaostatak u odnosu na Fetela, koji je u osmom krugu iznosio tek nešto više od dve sekunde. I dok na samom vrhu nije bilo nikakve borbe, velika borba se odvijala za niže pozicije, posebno između Šumahera i Batona za 11. mesto. Ipak, u desetom krugu Hamilton se primakao na nešto više od sekunde u odnosu na Fetela, dok je njegov timski kolega pretekao sedmostrukog svetskog šampiona.

Raikonen je posle dosta prilika da pretekne Hilkenberga za peto mesto konačno uspeo i da se nađe ispred njega u 13. krugu. Hamilton je tada bio oko jedne sekunde iza Fetela, ali se dosta dobro držao, pošto su vozili gotovo identične krugove. Britanac je bio tik iza vozača Red Bula već u 15. krugu, ali nije kretao u napad, dok je trka tada bila gotova za vozača ekipe Toro Roso Žan-Erika Vernja, posle izletanja.

Veber je krug kasnije napravio grešku i omogućio Alonsu da mu se približi, a Australijanac je tada imao i problem sa KERS sistemom, da bi u 17. krugu parkirao bolid pored staze. Fetel je baš tada povećao svoju prednost na preko sekunde, pa Hamilton nije imao priliku da koristi DRS. Ipak, Britanac je naglo počeo da gubi vreme i u 19. krugu je bio dve i po sekunde iza mladog Nemca. Alonso je bio 11,5 sekundi iza, a sledili su ga Raikonen i Masa.

Pošto je Hamilton počeo da gubi dosta vremena, Hamilton je već u 21. krugu otišao u boks, a pratio ga je Alonso. Britanac se na stazu vratio kao trećeplasirani, iza Raikonena, dok je vozač Ferarija imao probleme sa zadnjim desnim pneumatikom i zadržao se bar četiri sekunde duže. Fetel je po nove pneumatike otišao krug kasnije i bez problema se vratio u vođstvo, ali je Raikonen bio vrlo blizu.

Alonso se na stazu vratio ispred Batona, koji ga je konstantno napadao i pretekao ga je u 23. krugu. Španac je imao velikih problema sa pneumaticima, dok je potpuno suprotan slučaj bio sa Fetelom i Hamiltonom, koji je krenuo u napad na Raikonena koji je i dalje držao drugo mesto. Britanac se ispred vozača Lotusa našao vrlo brzo, da bi Finac produžio u boks, gde je imao velikih problema i vratio se tik iza Alonsa.

Hamilton je iz kruga u krug bio sve brži i smanjivao je svoj zaostatak u odnosu na Fetela, a iza njih sledili su Masa i Baton, koji još uvek nisu bili u boksu, Alonso, Danijel Rikardo u bolidu ekipe Toro Roso i Raikonen. Masa je po nove pneumatike odišao u 27. krugu i vratio se iz Alonsa, ali ga je Rikardo ubrzo pretekao, dok ga je i Raikonen napadao, a posle nekoliko krivina i pretekao.

Fetel je u narednim krugovima ponovo uspeo malo da se odvoji od Hamiltona, ali je Britanac vrlo brzo sve nadoknadio i u 32. krugu je bio sekundu i po iza. Dva kruga kasnije, vozač Meklarena je bio tik iza aktuelnog šampiona, ali u prvim trenucima nije kretao u napad. U 36. krugu, Baton je konačno otišao u boks i vratio se iza Grožana, kao sedmoplasirani, dok se tada Fetel odmakao na više od sekunde od Hamiltona zahvaljujući najbržim krugovima na stazi.

Ipak, Hamilton se vrlo brzo ponovo primakao mladom Nemcu, ali nije imao priliku da ga napadne, dok se Baton ubrzo našao ispred Grožana. Krug kasnije, Masa se našao ispred Raikonena i došao je do četvrte pozicije, dok se Hamilton ozbiljno približio Fetelu. Iako je vozač Red Bula bio najbrži na stazi, Britanac je bio blizu i krenuo je konačno agresivno u napad u 42. krugu i došao do vođstva.

Hamilton je od tada povećavao svoju prednost u odnosu na Fetela, kojeg je vozač Hispanije Narijan Kartikejan usporio kada ga je obilazio za ceo krug, dok je Alonso bio 30 sekundi dalje. Najveću borbu u tim trenucima vodili su Raikonen i Baton za petu poziciju, a posle dosta pokušaja, Britanac je konačno u 46. krugu uspeo da se nađe ispred vozača Lotusa. Pred poslednjih pet krugova, razlika između najbolje dvojice je bila nešto više od sekunde, ali je varirala duž staze.

Iako je Fetel pred poslednja tri kruga uspeo da se približi Hamiltonu, pravu priliku da ga pretekne i nije imao. Alonso je bio skoro 40 sekundi iza njih, a sledili su ih Masa, Baton, Raikonen, Grožan i Hilkenberg. Prvu desetoricu kompletirali su vozači Vilijamsa Pastor Maldonado i Bruno Sena, dok je uprkos tome što je ostao bez bodova Šumaher uradio nešto vredno pomena, pošto je postao novi rekorder po broju pređenih kilometara u Formuli 1, pretekavši bivšeg timskog kolegu Rubensa Barikela.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 završava se sledeće nedelje Velikom nagradom Brazila na stazi „Interlagos“.

Rezultati trke za Veliku nagradu Sjedinjenih Država:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren 1:35.55.269
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 0.675
3. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 39.229
4. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 46.013
5. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 56.432
6. Kimi Raikonen (Finska) Lotus + 1:04.425
7. Roman Grožan (Francuska) Lotus + 1:10.313
8. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 1:13.792
9. Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams + 1:14.525
10. Bruno Sena (Brazil) Vilijams + 1:15.133
11. Serhio Peres (Meksiko) Zauber + 1:22.341
12. Danijel Rikardo (Australija) Toro Roso + 1:24.871
13. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 1:25.510
14. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + jedan krug
15. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + jedan krug
16. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes + jedan krug
17. Vitalij Petrov (Rusija) Katerhem + jedan krug
18. Heiki Kovalainen (Finska) Katerhem + jedan krug
19. Timo Glok (Nemačka) Marusja + dva kruga
20. Šarl Pik (Francuska) Marusja + dva kruga
21. Pedro de la Rosa (Španija) HRT + dva kruga
22. Narijan Kartikejan (Indija) HRT + dva kruga
odustali:
Mark Veber (Australija) Red Bul
Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Fetel 273
2. Fernando Alonso 260
3. Kimi Raikonen 206
4. Luis Hamilton 190
5. Mark Veber 167
6. Dženson Baton 163

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 440
2. Ferari 367
3. Meklaren 353
4. Lotus 302
5. Mercedes 136
6. Zauber 124

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve