Nova vest
Auto-moto

Petak, 07.09.2012.

11:32

Šumaher i Hamilton najbrži u Monci

Vozači Meklarena i Mercedesa Mihael Šumaher i Luis Hamilton bili su najbrži na prvim treninzima pred 13. trku sezone Formule 1, Veliku nagradu Italije.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Sedmostruki svetski šampion, koji je rekordnih pet puta tokom karijere slavio na legendarnoj „Monci“, najbrži krug izvozao je u vremenu od 1:25.422 minuta tokom prepodnevnog treninga, što je ujedno i najbolje vreme dana.

Drugo mesto, sa tri desetinke zaostatka, tada je zauzeo Dženson Baton u Meklarenu, inače pobednik prošlonedeljne trke u Belgiji, dok je treće vreme imao drugi vozač Mercedesa Niko Rozberg.

Prvi trening na legendarnoj stazi protekao je bez većih udesa, ali su se desila dva incidenta u poslednjih nekoliko minuta. Prvo je vozač Ferarija Fernando Alonso zaustavio bolid u nastavku startno-ciljnog pravca, posle prve krivine, dok se Pastor Maldonado samo nekoliko trenutaka kasnije zaustavio uz stazu u svom Vilijamsu.

Baš Alonso se na kraju treninga našao iza najbolje trojice, ispred svog timskog kolege Felipea Mase, Hamiltona, vozača Lotusa Kimija Raikonena i Serhija Peresa u Zauberu. Prvu desetoricu kompletirali su vozač Red Bula Mark Veber i Maldonado. Branilac titule imao je 11. vreme, dok je Žerom d’Ambrozio, koji u Lotusu menja suspendovanog Romana Grožana, na svom prvom izlasku na stazu bio 15, sa preko jedne i po sekunde zaostatka u odnosu na Šumahera.

Tokom popodneva, Hamilton se vrlo brzo odvojio na vrhu, a sledio ga je Baton sa 38 hiljaditinki zaostatka, dok je Alonso bio još 20 hiljaditinki dalje. Iako je bio vrlo blizu dvojcu Meklarena, Španac je ponovo imao velike probleme i sa menjačem i sa motorom, pa je drugi deo treninga presedeo u garaži. Masa je bio odmah iza, ali je i on imao probleme, pošto su u jednom trenutku sa bolida počeli da mu otpadaju delovi.

Na drugom treningu čak 12 vozača bilo je unutar jedne sekunde, a iza najbolje četvorice našao se Rozberg. Potom su sledili Raikonen, dvojac Fors Indije Pol di Resta i Niko Hilkenberg, Peres i Šumaher, dok su manji zaostatak od jedne sezone u odnosu na Hamiltona imali i Veber i D’Ambrozio. Fetel je bio odmah iza njih na 13. mestu, sa sekundom i jednom desetinkom zaostatka u odnosu na Britanca.

Poslednji trening na programu je u subotu od 11 časova, dok se kvalifikacije voze tri sata kasnije. Trka za Veliku nagradu Italije startuje u nedelju u 14 časova po srednjeevropskom vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve