Nova vest
Auto-moto

Sreda, 30.11.2011.

12:39

Hed napustio Vilijams i Formulu 1

Jedan od osnivača Vilijamsa Patrik Hed od naredne sezone neće imati nikakvu aktivnu ulogu u legendarnom britanskom timu.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Hed je povlačenje iz Formule 1 najavio još početkom ove godine, a od sada će se baviti hibridnim tehnologijama unutar kompanije Vilijams.

“Naredne sezone neću biti direktno povezan sa programom Vilijamsa u Formuli 1”, rekao je Hed po završetku ovogodišnjeg šampionata, koji je za britanski tim bio najgori u istoriji.

65-godišnji Hed osnovao je Vilijams Gran Pri Inženjering sa prvim čovekom tima Frenkom Vilijamsom još 1977. godine, ali je poslednjih sezona imao sve manju ulogu. Njegovo smanjeno prisustvo na trkama pokrenulo je spekulacije o povlačenju, ali je on to negirao sve do ove godine.

Englez je posle trke za Veliku nagradu Brazila, kojom je završena sezona u Formuli 1, rekao da nikada nije mislio da će Formulu 1 napustiti posle tako loših rezultata, ali je rekao da je tehnički odsek Vilijamsa sada u rukama istaknutih kolega, a da je on spreman za novi izazov.

Kada sam razmišljao o tome kako mogu da pomognem novom tehničkom direktoru Majku Kohlanu i ostalim saradnicima, došao sam do zaključka da to nije dovoljno da bih opravdao nastavak mog rada. To mi više nije interesantno i nije dobro za kompaniju tako da sam odlučio da promenim nešto”, istakao je Hed.

Hed će i dalje ostati jedan od većih akcionara Vilijamsa, koji je u u istoriji osvojio sedam titula u konkurenciji vozača, a devet među konstruktorima. Ove sezone vozači britanskog tima Pastor Maldonado i Rubens Barikelo su osvojili samo pet bodova, a ekipa nije zabeležila pobedu još od trke u Brazilu 2004. godine, kada se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našao Huan Pablo Montoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve